Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De ouders van Noa werken op haar school: ‘Klasgenoten lijkt het verschrikkelijk, maar ik vind het fijn’

28 maart 2022 · Leestijd 3 min

Even je vader appen of hij je vergeten boeken meeneemt, lunch halen bij de supermarkt met je moeder of je fiets in de achterbak dumpen. Zo verschrikkelijk vindt Noa (18) het niet om haar ouders in de buurt te hebben. “Als ik ergens mee zit, kan ik heel gemakkelijk bij mijn ouders terecht.”

Noa zit in het examenjaar van het vwo en sinds een jaar werken beide ouders op haar school. “Mijn moeder werkt in de mediatheek en mijn vader is wiskundedocent. Ik ben heel close met mijn ouders en daarom vind ik het heel fijn dat ze op mijn school kwamen werken. Zo loop ik geregeld even naar mijn moeder of rijd ik met mijn vader mee naar school.”

Scheve gezichten

“Toen mijn vader op mijn school begon, wilde hij geen les aan mij geven. Ik had het wel leuk gevonden, maar hij wilde niet dat andere leraren zouden denken dat ik werd voorgetrokken. Inmiddels geeft hij les aan mijn broertje en vindt niemand het meer raar. Toch zien veel klasgenoten hun ouders liever thuis, dan op school,” zegt Noa lachend. “Ik vind het wel grappig om het erover te hebben, want ik zie juist heel veel voordelen. Als ik mijn boeken vergeten ben, app ik mijn vader of hij ze mee kan nemen. En in de pauze haal ik samen met mijn moeder lunch bij de Appie.”

“Het gevoel dat ze dichtbij zijn, geeft enorm veel rust”

“Ik heb soms last van paniekaanvallen waarbij ik veel stress heb en het even allemaal te veel wordt. Dat zijn momenten dat ik vaak naar mijn moeder ga en veel steun van haar krijg. Zelfs als ze les geven of ergens mee bezig zijn, weet ik dat ze in de buurt zijn. Dat geeft enorm veel rust. Daarnaast kan ik altijd bij ze terecht als ik het moeilijk heb of twijfel over mijn geloof. Ze willen me altijd helpen en advies geven en daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

Praten over collega’s

Nadelen dat Noa’s ouders op haar school werken, kan ze maar moeilijk bedenken. “Ik ben niet iemand die vaak in de problemen komt op school en dan denkt: ‘Ik hoop dat mijn ouders het niet hebben gezien’. Toch is het soms lastig om iets te bespreken over een andere leraar, want het is natuurlijk ook hun collega. Als ik toch iets wil bespreken over een leraar, dan probeer ik wel voorzichtig te zijn in wat ik zeg.”

Nu de laatste loodjes van het examenjaar beginnen, kijkt Noa alvast vooruit. “Ik ga mijn ouders zeker missen als ik van school ga, want even langswippen gaat dan wat lastiger. Aan de andere kant ben ik blij dat de examens er straks op zitten en weet ik zeker dat mijn ouders mij op andere manieren willen steunen.”

IMG_20220325_105814_resized_20220325_105953994

Deborah (20) kwam uit de kast, maar haar ouders konden dat jaren niet accepteren.Lees hier hoe zij daarmee omging.

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡