Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De BEAM-redactie over summer bodies: ‘Ik voel mij ongemakkelijk in een bikini’ ☀️

20 juli 2023 · Leestijd 5 min

Te klein, te dik, te dun, te groot: tegenwoordig lijkt het nooit goed genoeg te zijn. Nu het zomer is zijn we nog meer bezig met hoe we eruitzien. Op social media kom je overal mensen tegen die bezig zijn met hun ‘summer body’. Hoe gaat de BEAM-redactie hiermee om en wat vinden ze ervan?

Jelte: 'Ik had altijd hele dunne armen' 🤨

“Het hebben van een summer body is écht een ding. De zomer is natuurlijk hét moment dat iedereen zijn best wil doen om er goed uit te zien en dat begrijp ik helemaal. Want wanneer je rondloopt in je bikini of je zwembroek laat je een kwetsbaar deel van je lichaam zien. Ik was vroeger ook onzeker over mijn lichaam, want ik ben altijd best dun geweest en had hele dunne armen. Wanneer ik dan om me heen keek en zag dat andere jongens hele gespierde armen hadden, begon ik mezelf te vergelijken met hen. Maar ik ben blij dat het nooit zover gekomen is dat ik niet met mijn vrienden durfde te gaan zwemmen. Dat is ook echt wat ik als tip wil meegeven: laat je nooit door anderen tegenhouden om iets te doen. Schaam je er niet voor als jij (nog) niet die gespierde armen of sixpack hebt. Het belangrijkste is dat je lol hebt met je vrienden en jij goed in je vel zit ongeacht hoe je eruitziet.”

Céline: 'Mijn lichaam begon ineens te veranderen' 😳

“Ik zou willen zeggen dat het fenomeen van het hebben van een summer body mij niet beïnvloed maar dan zou ik liegen. Welke app ik ook open, ik zie overal dunne meisjes die met een superstrak lichaam de zomer ingaan en dat heb ik niet. In de zomer voel ik me ongemakkelijk in een bikini, dus draag ik liever een badpak. Dan ben ik minder bezig met hoe anderen naar mij kijken en wat ze van me vinden. Toevallig heb ik vorige week na een lange tijd weer een bikini gekocht. Wel bewust met een hoger broekje omdat ik het nog wel spannend vind. Maar ik wil mezelf niet tegenhouden om gezellig te gaan zwemmen met anderen. Wat mij helpt is om ook andere social media-accounts te volgen die veel over body positivity posten. Op die manier word ik toch gemotiveerd om mezelf te laten zien zoals ik ben en niet te veel te twijfelen. Dus dat is ook mijn tip aan anderen: Het maakt niet uit hoe je eruitziet, wees blij met jezelf. Elk jaar gaat je lichaam een beetje veranderen. Omarm dat gewoon. Geniet lekker van de zomer en draag vooral iets waar jij je comfortabel bij voelt. Of dat nou die croptop is of dat oversized shirt.”

Gerben: 'Doe het niet voor je algoritme' 🤔

“Ik vind het hebben van een summer body maar lastig. Het is goed om voor jezelf te zorgen en dat moet je vooral doen. Maar andere mensen moeten je niet gaan opleggen om te gaan sporten zodat je een ges­­­pierd lichaam hebt voor de zomer. Vroeger was ik er ook wel bezig om er in de zomer extra goed uit te zien. Ik wilde een sixpack, omdat je dan op vakantie gaat en je gewoon gezien wil worden. Alleen had ik te weinig discipline om echt te gaan sporten en mij aan een strak voedingsschema te houden. Tegenwoordig doe ik er zelf niks meer mee. Toch trek ik na het zwemmen vrijwel altijd mijn T-shirt aan. Vaak omdat ik toch te lui ben om mij goed in te smeren, maar ook wel onbewust omdat ik weet dat ik niet een sixpack hebt als die ene jongen of vriend op het strand. Daarom vind ik het fenomeen ‘summer body’ zo lastig. Ik vind het prima dat mensen goed voor de dag willen komen en hier extra moeite voor doen. Maar ga alsjeblieft niet over je eigen grens, omdat mensen maar verwachten dat je er op een bepaalde manier uit moet zien. Bedenk dus goed: waarom wil ik dit? Doe ik het voor mezelf of omdat mijn algoritme het van mij vraagt? Laat andere het niet voor je bepalen, maar bepaal zelf wat je wil.”

Femke: 'Ik ben onzeker over mijn beenhaar' 😟

“Ik snap wel dat mensen druk bezig zijn met het krijgen van een ‘summer body’. In de zomer ziet iedereen eenmaal duidelijker je lichaam dan in de winter. Ik ben zelf persoonlijk er nooit echt mee bezig geweest, want mijn figuur is altijd wel hetzelfde gebleven. Dus daar ben ik nooit onzeker over geweest. Wel ben ik in de zomer onzeker over mijn beenhaar. Ik heb donker haar en dat zie je sneller op mijn lichaam. Als ik mijn benen niet scheer dan valt het nog meer op. Wanneer ik ga zwemmen met vrienden, scheer ik de ochtend van onze afspraak mijn benen want anders ben ik te veel bezig met of mensen mijn beenhaar zien of niet. Maar ik vind het ook zo stom om mijn benen daardoor te gaan verbergen, dus dat doe ik niet. Of je nou voor de zomer extra je best doet om er goed uit te zien of dat je nou wel je lange broek of shirt aanhoudt omdat je dat prettiger vindt. Uiteindelijk gaat het erom dat je plezier hebt met je vrienden.”

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡