Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Coronavirus: Zo denkt de BEAM-redactie erover

2 maart 2020 Leestijd 4 min

Waar je ook kijkt, luistert of leest: overal gaat het over het verspreidende coronavirus. Het griepvirus startte in China en ook in Nederland zijn inmiddels een handjevol besmettingen gemeld. Tijdens de lunchpauze op de BEAM-redactie hadden we het erover: Zijn we bang? Of juist helemaal niet?

Henk-Jan:

Eerlijk gezegd maak ik mij totaal geen zorgen. De kans is ook vrij klein dat ik het krijg vanwege mijn leeftijd en gezondheid. Het is naar mijn mening voornamelijk een hype omdat het overal genoemd wordt online en omdat dit soort onderwerpen mensen boeit. Als dit twintig jaar geleden was gebeurd, was het waarschijnlijk niet zo groot geworden als dat het nu in de media is.

afbeelding

Bas:

"Ik denk niet dat mensen een reden hebben om zich zorgen te maken”, zegt een infectioloog tegen Rik van de Westelaken, de presentator van tv-programma 1Vandaag. Tegelijkertijd staan op de schermen achter hen allemaal alarmerende foto’s met verlaten straten, zwart-gele stickers en mondkapjes. Én blijft Van de Westelaken doorvragen naar het gevaar van het coronavirus.

Alles - liveblogs, extra journaals, deze tekst - overschreeuwt de rustgevende boodschap van de infectieloog; nota bene iemand die er verstand van heeft. Als ik niet bang al was, dan zou ik het volgens alle berichten wel moeten worden. Dat is denk ik het grootste 'virus' waar we nu tegen strijden: angst.

afbeelding

Wilke:

Wat ik mega erg zou vinden is als de lieve, oude mensen die ik ken met dit virus besmet raken en hierdoor zouden overlijden. Voor mezelf ben ik niet bang: Ik was sinds vandaag drie keer per dag mijn handen twintig seconden met zeep. Daarnaast heb ik al nagedacht hoe ik het zou vinden om twee weken in quarantaine te zitten. Het lijkt me niet leuk, maar ook niet heel erg. Het enige wat ik me nog afvraag: Hoe kom ik aan eten als ik twee weken niet naar buiten mag?

afbeelding

Joram:

Het is echt heel erg dat mensen er dood aan gaan, maar ik ben zelf niet bang. Ik was mijn handen wel vaker dan normaal en hoop heel erg dat er niet nog meer doden vallen. Ik schrok vanmiddag wel toen het luchtalarm drie minuten ná twaalf uur (eerste maandag van de maand) afging. Ik dacht gelijk: DIT HEEFT TE MAKEN MET HET CORONAVIRUS. Bleek mee te vallen.

afbeelding

Anouk:

Ik probeer steeds heel nuchter te zeggen dat het me persoonlijk weinig boeit. “Want het is maar een griepje”. Toch weet de media me af en toe wel een beetje bang te maken en sta ik net iets vaker en langer mijn handen te wassen. Maar hee, als ik zelf maar niet twee weken thuis hoeft te zitten. Dan zou ik echt helemaal gek worden. Ik heb het ook echt te doen met de mensen die dat wel moeten.

afbeelding

Wouter:

Ik vind het stiekem erg interessant om te zien hoe de grote nieuwskanalen dit onderwerp verslaan. Voor mijn gevoel is de hele wereld in de ban van het coronavirus. Mijn journalistieke hart gaat hier sneller van kloppen. Zelf ben ik nogal een doemdenker. Ik denk bijvoorbeeld dat de aarde door klimaatverandering over 50 jaar niet meer bestaat. Toch heb ik het idee dat dit virus uiteindelijk met een sisser afloopt en dat we ons allemaal iets te druk maken.

afbeelding

Maarten:

Het coronavirus was eerst iets van ver weg: China en Zuid-Korea. Niet leuk voor de mensen daar, maar niet iets waarover ik me veel zorgen maakte. Nu is het een stuk dichterbij, maar gek genoeg maak ik me niet veel meer zorgen. Misschien is dat wel anders voor mensen die oud zijn, of al ziek zijn. Ik kan me voorstellen dat je dan minder lekker slaapt. Ik ga er nu maar gewoon vanuit dat ik het niet krijg. En mocht het anders lopen, dan hoop ik dat ik bij die hele grote meerderheid behoor die een paar dagen ziek wordt en dan weer gewoon verder leeft. Net zoals bij de griep. Hoewel, dat laatste keer dat ik griep had, dacht ik ook dat ik dood ging. Maar misschien ligt dat aan mij…

afbeelding

En jij? Maakt (de berichtgeving rondom) het coronavirus je bang of helemaal niet? Laat het ons weten via WhatsApp (0683673700) of Instagram DM (@EOBEAM).

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕