Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Chat shit, get banged

9 februari 2016 · Leestijd 2 min

'Everybody loves the underdog.' Jarenlang was de Engelsman Jamie Vardy zo’n underdog. Vandaag de dag is hij de held van miljoenen Engelsen.

Het is een briljant verhaal. Het leven van voetballer Jamie Vardy, die zes jaar geleden nog in een fabriek werkte, maar nu namens Leicester City topscorer is van de grootste voetbalcompetitie ter wereld. Waar hij vroeger met een gevangenis-enkelband omliep omdat hij iets te enthousiast een vriend verdedigde in een café, loopt hij nu vanwege zijn riante salaris met gouden horloges om zijn pols. Ik bedoel maar. Dat Jamie ooit nog beroemd en succesvol zou worden, daar had hij zelf ook geen rekening mee gehouden. Dat blijkt wel uit één van zijn Facebook-posts van vroeger. Chat shit, get banged, schreef hij in 2011 op zijn wall. Deze lompe uitspraak – nu al legendarisch in Engeland – is typisch die van een straatschoffie en niet van een succesvolle voetballer, platgewalst door alle mediatraining. Chat shit, get banged. Vrij vertaald betekent dat: ‘Grote mond? Dan krijg je klappen.’ Nee, een lieverdje en groot poëet is Vardy nooit geweest. Inspirerend? Mwah. Misschien zelfs ronduit asociaal. Toch zit er meer waarheid en diepgang in de woorden dan je in eerste instantie vermoedt. Wat Jamie eigenlijk zegt: pas goed op je woorden, want aan woorden zijn altijd consequenties verbonden. Soms zelfs erg negatieve… Roep dát in een kerk en er volgt ongetwijfeld een volmondige ‘AMÉN!’ vanuit de zaal. In de Bijbel staan namelijk tientallen keren woorden van gelijke strekking. Kijk maar: Woorden hebben macht over leven en dood,
wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.
Spreuken 18:21 | NBV Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort.
Efeziërs 4:29 | NBV Ik zeg u: van elk nutteloos woord dat mensen spreken, zullen ze op de dag van het oordeel rekenschap moeten afleggen.
Matteüs 12:36 | NBV En nu dus: Chat shit, get banged.
Vardy 1:1 | NVV (Nieuwe Vardy Vertaling, snap je) Ik ga deze filosofie van het Engelse straatschoffie goed in mijn oren knopen. Ik wil namelijk geen shit praten, maar mijn woorden in toom houden (Spr. 10:19) en opbouwend zijn. Daar plukt iedereen de vruchten van. En scheelt mij weer een ‘bang’ van Vardy tegen mijn hoofd...

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡