Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Chinese ‘Kerk van de Almachtige God’ duikt op in Nederland; sekte of interessant geloof?

13 augustus 2020 · Leestijd 4 min

Op social media krijgen steeds meer christenen en christelijke platformen, zoals BEAM, berichtjes van mensen die bij ‘De kerk van de Almachtige God’ (KAG) horen. Grote kans dat je weleens een post voorbij ziet komen, maar wat is dit eigenlijk voor kerk die door sommigen een ‘Chinese sekte’ wordt genoemd? Wij zochten het uit!

‘Jezus is al terug op aarde’

De oorsprong van de Kerk van de Almachtige God, ook wel Oosterse Bliksem genoemd, ligt in China en wordt tegenwoordig geleid door Zhao Weishan. Zijn vrouw, Yang Xiangbin, wordt door de aanhangers van de kerk beschouwd als de reïncarnatie van Jezus. Ze geloven daarom ook dat Jezus, in de vorm van mevrouw Weishan, al is teruggekeerd naar de aarde en verwijzen dan naar Matteus 24:27, waar staat dat Jezus terugkomt als een bliksemschicht uit het oosten.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Als jonge vrouw sloot Yang zich aan bij een christelijke huiskerk en daar werd ze al gauw opgemerkt door haar bijzondere manier van vertellen. Andere leden van haar kerk geloofden dat haar verhalen van de Heilige Geest afkomstig waren en vergeleken het met uitspraken van Jezus. Een paar jaar later werd Yang Xiangbin door haar aanhangers zelfs erkend als de teruggekomen Jezus en startte ze de ‘Kerk van de Almachtige God.’

Miljoenen volgers

Na een paar jaar waren er al duizenden volgelingen voor de kerk van Yang Xiangbin en haar man. De Chinese regering zag de KAG echter als anti-communistische beweging en verbood alles wat met de kerk te maken had. Zhoa en Yang vluchtten het land uit en wonen sindsdien in New York. Ook andere leden vluchtten naar het buitenland en stichtten daar nieuwe kerken van de KAG, waardoor de kerk al gauw miljoenen volgers kreeg.

Ook in Nederland begint deze Chinese kerk steeds meer aanhangers te krijgen en wordt er in rap tempo Nederlandstalig materiaal verspreid op social media. Tegen De Gelderlander vertelt Karin Krijnen van meldpunt Sektesignaal dat KAG steeds meer op een sekte gaat lijken. “In China gebruikt de kerk het christendom om leden te ronselen en dat gaat er soms agressief aan toe.”

‘Blijf er ver vandaan!’

Dominee Sebastiaan van Wessem van de evangelische kerk in Hilversum ziet dat de Chinese kerk op zoek is naar christenen op social media. “Veel christenen accepteren een vriendschapsverzoek van de Kerk van de Almachtige God zonder er bij na te denken. De KAG vindt dat erg fijn en wil betrouwbaarheid uitstralen, zodat mensen denken: als ze met die dominee bevriend zijn, dan zal het wel kloppen. Hierdoor kunnen ze vrij gemakkelijk hun boodschap verspreiden. Ik zou zeggen: blijf er ver vandaan, want het is belangrijk dat we ons blijven vasthouden aan de Bijbel.  Een teruggekeerde Jezus als Chinese vrouw past daar totaal niet bij,” vertelt Dominee van Wessem tegen het AD.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vrij duidelijk, toch?

Nou, niet helemaal. Veel beschuldigingen zijn gebaseerd op situaties in China, waar de kerk verboden is door de overheid. Er zijn ook genoeg mensen die beweren dat de Chinese overheid de KAG in een kwaad daglicht wil stellen en dat het geweld niets te maken heeft met de kerk. Alle ophef over de aanwezigheid in Nederland is: ‘een beetje overdreven,’ volgens een woordvoerder van de KAG tegen het RD. Het is in ieder geval een kerk om in de gaten te houden en als je een berichtje voorbij ziet komen, weet je nu hopelijk iets meer over de Kerk van de Almachtige God.

In 2019 verwoestte de Chinese overheid een kerk en bestormde de politie het gebouw tijdens een dienst. Lees het bizarre verhaal hier!

Bron: RD, Godfootsteps, AD, Gelderlander

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡