Bizar: Chinese kerk platgegooid door overheid
China staat niet bepaald bekend als veilig land voor christenen, dat bevestigt deze actie van de overheid helaas weer eens. In de stad Henan is een kerk volledig verwoest door ruim 1000 overheidsagenten en justitiemedewerkers. De reden? De kerkleiders weigerden om van het gebouw een verzorgingstehuis te maken.
Overheidsinval
Op 22 juni zijn meer dan tweehonderd gelovigen bijeengekomen voor een dienst in de True Jesus Church, als de kerk bestormd wordt door zestig overheidsagenten. Dat meldt de Chinese organisatie Bitter Winter, die zich inzet voor religieuze vrijheid en mensenrechten in China. De directeur van het Religious Affairs Bureau, dat verantwoordelijk is voor de actie, beweert dat de kerk aan illegale crowdfunding doet en daarom een illegaal gebouw is. Hij beveelt de kerkleider de kerk te verlaten, zodat er van het gebouw een verzorgingshuis kan worden gemaakt, maar de kerkgemeente weigert dit te doen.
Sneaky politie
Na de inval wordt er vaak gesurveilleerd door de politie en worden kerkdiensten zelfs opgenomen. Wat de kerkgangers niet weten, is dat de overheid een gewelddadige actie aan het plannen en voorbereiden is.
Op 26 juli verzamelen er om 3 uur ’s ochtends ongeveer 1000 overheidsmedewerkers in een nabijgelegen school. De politieagenten krijgen de opdracht om de kerkgangers uit het gebouw te sleuren, aldus getuigen die bij de gebeurtenis aanwezig zijn geweest. Om een mogelijk informatielek te voorkomen, is het verboden om in de kerk foto’s te maken of een telefoontje te plegen.
Volledige verwoesting
Als het bevel wordt gegeven, stormen alle 1000 overheidsmedewerkers de kerk binnen en beginnen de gemeenteleden naar buiten te sleuren en te trekken. Twee oudere kerkleden raken hierbij gewond: een vrouw wordt naar het ziekenhuis gebracht. Door de stress heeft ze een te hoge bloeddruk gekregen.
Nadat de kerk grondig is doorzocht, neemt de politie een piano en vier airconditioning apparaten mee. Alle andere waardevolle spullen worden achtergelaten, waaronder de persoonlijke bezittingen van de kerkleden. Gelijk daarna begint de verwoesting van de kerk door acht graafmachines. Zij maken het gebouw, dat een waarde heeft van 1,4 miljoen dollar, met de grond gelijk. Drie dagen later is de kerk compleet geruïneerd, zelfs de bouwgrond is vervangen. De kerk lijkt nooit bestaan te hebben.
Kerkleden gearresteerd
Volgens een kerklid is de directeur van het Religious Affairs Bureau na de eerste inval in de kerk geweest om met een aantal leden te praten. Zij probeerden de directeur te overtuigen de kerk niet voor een ander doel te gaan gebruiken. De autoriteiten gaan door met het vervolgen van gemeenteleden, zelfs nu de kerk er niet meer is. In augustus zijn acht kerkleiders en dertien gemeenteleden onterecht gearresteerd en aangeklaagd. Drie gelovigen zijn het gebied ontvlucht om een gevangenisstraf te voorkomen.
Een medewerker van de kerk vergelijkt de gruwelijke gebeurtenis met het Tiananmenprotest van 1989: “Studenten werden er toen ingeluisd door de Chinese Communistische Partij, omdat ze protesteerden. Er werden tanks gebruikt om ze te verpletten en te vermoorden. De Communistische Partij doet er alles aan om haar doelen te bereiken. Koste wat het kost."
Bron: Bitter Winter
Het indammen van het christelijk geloof is in veel landen realiteit. Open Doors maakt elk jaar een lijst van landen waar christenvervolging voorkomt. Bekijk de lijst van 2019 hier.
Geschreven door
Annemarijn