Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bas kreeg stress van verveling: "Ik had een bore-out"

12 november 2017 · Leestijd 5 min

Drie dagen per week werken bij een marketingbureau in hartje Amsterdam. Het voelde als een droombaan, maar Bas (24) vond het werk te makkelijk, was daardoor altijd snel klaar en had veel tijd over waar hij zich geen raad mee wist. Hij ontwikkelde een bore out …

Ontwikkeling van bore out

Een bore out is een vorm van extreme verveling op het werk. Dit kan komen doordat het werk te makkelijk is, te snel af is en er te weinig uitdaging is. Klinkt voor sommigen misschien als een luxeprobleem, maar de symptomen zijn ongeveer hetzelfde als bij een burn-out: lusteloosheid, slapeloosheid, frustratie, irritatie, onzekerheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en steken in de hartstreek.

Marketingbureau
“Na mijn studie Journalistiek ging ik freelancen. Dat heb ik een jaar gedaan, maar dat beviel me niet: het was heel onzeker en ik voelde mij eenzaam. Ik wilde een baan voor twee of drie dagen per week, zodat ik mijn huur en basisbehoeften in ieder geval kon betalen. Toen werd ik aangenomen bij een marketingbureau in het centrum van Amsterdam. Het was een tof bedrijf waar ik teksten mocht schrijven voor reclameposters en commercials van bedrijven.

Stiekem tinderen
Tot de lunch ging de tijd snel, dan was er nog genoeg werk. In de middag verdiepte ik me in de bedrijven waarvoor we werkten. Tenminste: dat deed ik de eerste twee maanden. Ik had superveel tijd voor mezelf en in die tijd knoopte ik gesprekjes aan met collega’s, ging ik nog wat drinken halen, online op zoek naar lp’s, keek ik naar wielrennen of ging ik op de wc een half uur tinderen. Stiekem natuurlijk, want de rest leek het wel druk te hebben. We zaten in een open werkruimte, dus ik moest voorzichtig zijn dat collega’s mij niet zagen. Betrapt ben ik volgens mij nooit. Ze hielden me niet in de gaten, want ik had mijn werk altijd netjes op tijd af.

Ik was bleek en had ingevallen ogen

Ontkenning van bore out

Op donderdagavond begon mijn weekend, maar dan zag ik al op tegen maandag. En van zondag op maandag deed ik al helemaal geen oog dicht. Mensen zeiden dat ik er slecht uitzag: ik was bleek en had ingevallen ogen. En niet alleen op het werk, maar ook alles daarbuiten ging kl*te. Ik had snel ruzie met vrienden. Als iemand tien minuten later was of iets negatiefs zei, werd ik meteen heel boos. Ging ik schreeuwen. Hoe kon dat? Zo ben ik toch niet? Ik dacht dat het kwam door mijn blog, waar ik veel voor deed. Door mijn werk kon het in ieder geval niet komen: ik werkte maar drie dagen en verdiende prima.

Kippenvel
Mijn collega’s waren leuk en het lag niet aan mijn werkgever, maar het was geen fijne tijd. Als ik eraan terugdenk, krijg ik weer negatieve kippenvel. Ik voelde me niet nuttig, verveelde me. Je gaat dan echt aan jezelf twijfelen. Wie ben ik? Wat wil ik met mijn leven? Ben ik dan niet gemaakt voor het echte leven? Ik werd er gestrest, onzeker en slapeloos van. Ik ging naar de huisarts omdat ik pijn op mijn borst had. Hij nam het serieus en stuurde me door naar het ziekenhuis. Nog meer spanning: had ik hartproblemen? Dat bleek niet zo te zijn: het was stress.

Ontslag

In april 2016 werkte ik een jaar bij het bedrijf. Eén van mijn collega’s nam afscheid en ineens besefte ik: ‘Daar had ik moeten staan!’. Ik had degene moeten zijn die ontslag nam. Meteen ging ik op zoek naar ander werk. Tegen mijn ouders zei ik dat ik ontslag wilde nemen. En als ik nog geen ander werk had gevonden, dat ik dan wel weer bij hen ging wonen. Zolang ik maar kon stoppen met dat werk. Het maakte me kapot.

Het heeft nog een jaar geduurd voordat ik me weer helemaal goed voelde en normaal kon slapen

"Ik ben weer mezelf"

Niet veel later ging ik op vakantie naar Canada. Daar had ik een sollicitatiegesprek via Skype met BEAM. Dat was een leuk gesprek, maar ze wilden me wel ontmoeten. Ik ben een paar dagen eerder naar Nederland gekomen, zodat ik – als ik werd aangenomen – niet nog een extra maand hoefde door te werken bij het marketingbureau. Ik kwam ’s ochtends op Schiphol aan en ging gelijk door naar BEAM. Doodmoe heb ik daar een sollicitatie gevoerd, maar gelukkig werd ik aangenomen. Daarna heb ik meteen naar Amsterdam gebeld om ontslag te nemen!

Kattenkwaad
Pas achteraf besef ik, na het lezen van een artikel, dat ik een bore out heb gehad. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar herken me helemaal in de omschrijving. Het heeft nog een jaar geduurd voordat ik me weer helemaal goed voelde en normaal kon slapen. De stress moet uit je systeem. Bij BEAM was het meteen hard werken, maar ik vind het hier zo leuk dat dat vanzelf gaat. Ik zit lekker in mijn vel, ben vrolijk, maak grappen, haal kattenkwaad uit en ben weer zelfverzekerd. Ik ben weer mezelf.”

Wil jij werken op de leukste redactie van Nederland? BEAM is op zoek naar nieuwe stagiaires vanaf februari 2018. Klik hier voor de openstaande vacatures. Tot volgend jaar!

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡