Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aaliyah (17) overleefde drie keer leukemie: "Nu is het klaar"

21 januari 2020 Leestijd 3 min

Op 17-jarige leeftijd heeft Aaliya al 6 doodzieke jaren achter de rug. Nu ze voor de derde keer genezen is van leukemie voelt ze zich gesterkt: "Drie keer is scheepsrecht".

Je hoopt dat het je voor altijd bespaard blijft, maar zeker op jonge leeftijd: moeten vechten voor je leven. 3FM sprak de 17-jarige Aaliyah, die in zes jaar tijd al drie keer is genezen van leukemie. 

De zware reis begon in 2013, toen Aaliyah een bobbeltje onder haar oor tegenkwam. Ze heeft koorts en voelt zich niet lekker, maar na verschillende doktersbezoeken wordt er niks ergs gevonden. Tot ze naar haar eigen huisarts gaat, die meteen ziet dat het mis is. Al snel blijkt dat Aaliyah leukemie heeft. 

"Mijn opa was mee en toen ik zijn blik zag, wist ik meteen dat het foute boel was. Zelf wist ik niet eens wat leukemie was." De dokter legt het uit en als het langzaam tot haar doordringt, voelt ze de grond onder haar voeten wegzakken. "In mijn herinnering ging het zoals in een film, wanneer er langzaam op iemands gezicht wordt ingezoomd."

Jaren in het ziekenhuis

Van de ene op de andere dag verandert Aaliyahs leven. Ze belandt in een leven vol behandelingen. "Ik was het al na vier weken zat, terwijl ik de eerste keer in totaal een heel jaar in het ziekenhuis moest blijven liggen."

Na een zware strijd mag Aaliyah eindelijk terug naar school. Hier wordt ze helaas niet met open armen ontvangen. "Klasgenoten zeiden: 'Jaaa, jij bent lekker lang vrij geweest.' Nou, ze hadden echt niet in mijn schoenen willen staan! Maar ja, zo zijn mensen nu eenmaal... Ik heb er veel van geleerd. Zo'n uitspraak is niet alleen sneu voor mij, maar ook voor de pesters, want als je niet weet hoe je ermee moet omgaan, kun je beter met elkaar praten in plaats van pesten."

Nieuwe start

Op de middelbare school kan Aaliyah opnieuw beginnen. Ze bouwt een leven op met nieuwe vrienden en alles lijkt goed te gaan. Helaas komt de kanker drie jaar na haar eerste genezing toch weer terug. Gelukkig zijn de artsen er dit keer vroeg bij. Na een succesvolle stamceltransplantatie genees Aaliyah opnieuw. Vol twijfel gaat ze naar huis. Die twijfel blijkt terecht wanneer de leukemie na een paar maanden opnieuw terugkomt.

Wil ik nog wel?

Moegeslagen vraagt Aaliyah zich af of ze dit hele traject wel nog een keer aankan.  "Gelukkig had ik mijn oncoloog. Hij praatte me moed in en bracht me op de hoogte van de nieuwste snufjes. Hij gaf me een hoopvoller gevoel door te vertellen over een andere behandeling, namelijk stamceldonatie van een navelstreng. Die cellen zijn heel puur en hebben nog geen ziektes doorlopen zoals een volwassene dat wel heeft." 

Die hoop blijkt terecht. Een jaar geleden geneest Aaliyah volledig. Ze vindt het eng om uit te spreken maar doet het toch, "drie keer is scheepsrecht, toch?"

Lees het hele interview hier bij 3FM

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕