Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips om iemand te vergeven

11 april 2017 · Leestijd 4 min

Vergeven is lastig. Iemand heeft jou - bewust of onbewust - gekwetst en dat doet pijn. Waarom zou je die persoon vergeven? Eigenlijk wil je niet dat die persoon er zo makkelijk mee wegkomt. Maar kun je iemand vergeven zonder de confrontatie met die persoon aan te gaan? Dan is vergeven toch een egoïstisch proces?

TIP 1 - Vergeven is iets anders dan verzoenen

Je hoeft het niet bij te leggen met die persoon. Je kunt iemand vergeven zonder de ander dat mee te delen. Is vergeven dan alleen voor jezelf? In principe wel. Voor het proces van vergeven heb je de ander niet nodig. Door iemand te vergeven laat je het verleden los. “Vergeving moet een geschenk zijn, geen verplichting,” zegt Robert Enright, auteur van het boek Forgiveness is a choice. Vergeving betekent dat je bereid bent om los te laten. Het helpt jezelf om niet vast te houden aan je boosheid, wraakgevoelens of verdriet.

TIP 2 – Laat je boosheid los

Dat klinkt misschien makkelijker gezegd, dan gedaan. Maar deze stap is cruciaal om verder te kunnen. Wanneer je namelijk boos blijft op iemand die jou heeft pijn gedaan, kun je nooit echt verder met je leven. Accepteer wat er is gebeurt, je kunt het immers niet meer veranderen. Erken dat je daar geen controle over hebt. Waar jij wel iets aan kunt doen is jouw reactie op de situatie. Je boosheid is daarmee niet van het ene op het andere moment over. Maar de intentie om het los te laten is een belangrijke eerste stap.

TIP 3 – Verplaats je in de ander

Vaak hebben mensen niet door dat ze een ander kwetsen. De persoon in kwestie had zich natuurlijk anders kunnen gedragen in de situatie, maar heeft zich misschien niet gerealiseerd welk effect zijn/haar gedrag had op jou. Verplaats je daarom in de ander. Heeft hij/zij jou echt bewust pijn willen doen? Ook dat gedrag komt ergens vandaan. Heeft die persoon misschien een vervelende jeugd gehad of is hij/zij zelf recentelijk gekwetst. Vergeven betekent niet dat je het gedrag van de ander probeert goed te praten, maar dat je je er niet meer door wil laten beïnvloeden.

TIP 4 – Neem de tijd

vergeven_doe_je_met_deze_tips

Je hoeft niet van de ene op de andere dag te doen alsof er niets is gebeurt. Als je dat van jezelf verlangt, komt je boosheid vroeg of laat weer terug. Als je beseft dat het nog wel eventjes kan duren voordat je de pijn helemaal achter je kunt laten, ga je reëel om met je vergevingsproces. Robert Enright zegt: “Als je het probeert af te dwingen, kom je onder druk te staan en kun je je misschien schuldig gaan voelen omdat het je niet lukt. Doe het in je eigen tempo, en houd er rekening mee dat het dagen, weken of maanden kan duren.”

TIP 5 – Weet waar je gevoelens vandaan komen

Realiseer je dat de pijn die je nu voelt komt door wat je recentelijk is aangedaan. Je kent de situatie. Focus je daarop. Haal niet alle negatieve ervaringen uit het verleden op. “Je kunt vervelende gebeurtenissen uit het verleden niet veranderen, allen de hoeveelheid ruimte die ze in het heden innemen”, zegt vergevingsexpert Frederic Luskin. “Richt je niet telkens weer op je gekwetste gevoelens, daarmee geef je degen die je heeft gekwetst macht over je.”

TIP 6 – Ga de confrontatie aan

Wil je graag iemand vergeven, maar lukt het je niet? Probeer dan de confrontatie aan te gaan met die persoon. Kennelijk kun je nog niet closure vinden. Misschien moeten jullie nog iets uit praten voordat je de situatie kan accepteren. Zeg eerlijk: “Ik wil je graag vergeven en het achter me laten, maar het lukt me nog niet.”

TIP 7 - Jezus ging je voor in vergeven

Toen Jezus aan het kruis hing en uitgescholden werd door omstanders, bad hij: “Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen.” (Lucas 23:34) Jezus was mens en heeft net als jij pijn geleden. Troost je met de gedachte dat Hij je verdriet begrijpt. Hij werd mishandeld, maar had geen wrok tegen de daders. Wanneer jij een ander kunt vergeven, volg je Zijn voorbeeld. Dat maakt jou sterker dan de ergste pijn.

Heb jij wel eens iemand vergeven? Hoe deed je dat? Deel je verhaal op WhatsApp (06-83673700). App eerst wel even 'BEAM AAN' om onze appjes te ontvangen. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡