Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5X Bijbelfiguren die op jouw leeftijd iets buitengewoons beleefden

8 november 2023 · Leestijd 3 min

Ken je de uitspraak 'Je bent nooit te jong om door God gebruikt te worden'? Die heb je vast wel eens gehoord. Nou, wij hebben het bewijs! Van het verslaan van een reus tot het worden van een koningin: deze vijf bijbelfiguren waren jouw leeftijd toen ze iets buitengewoon meemaakten. Lees hieronder wie deze personen zijn.

1. Maria de moeder van Jezus

Onderzoekers denken dat Maria tussen de twaalf- en zestien jaar oud was toen ze Jezus kreeg. In de Bijbel staat namelijk dat Maria een maagd was en verloofd was met Jozef. Gedurende deze tijd in de geschiedenis zouden Joodse meisjes al op twaalfjarige leeftijd verloofd kunnen zijn. Gezien het Bijbelse verhaal en de Joodse culturele gewoontes in die tijd zou de engel Gabriël op haar veertiende aan haar verschenen zijn en zou ze hoogstwaarschijnlijk tussen de vijf- en zestien jaar zijn toen ze Jezus kreeg.

2. David verslaat Goliath

Onderzoekers denken dat David tussen de zes- en negentien jaar was toen hij Goliath versloeg, ongelofelijk toch?! David gebruikte een simpele steen om Goliath om ver te halen. Deze kwam tegen zijn voorhoofd aan, waardoor de reus op de grond viel. In de tijd dat David leefde had je vanaf je twintigste dienstplicht, dat betekent dat je vanaf dat moment verplicht in het leger moest. Historici denken daarom dat hij onder de twintig was omdat hij nog geen dienstplicht had.

3. Jozef in Egypte

Het verhaal van Jozef begint natuurlijk niet leuk. Onderzoekers denken dat Jozef zeventien jaar was toen hij door zijn broers in de put werd gegooid en uiteindelijk naar Egypte werd gebracht. Daar kwam hij te wonen in het huis van de farao en kreeg hij een bijzonder hoge positie van hem. Op jouw leeftijd was hij dus al onderkoning, stel je voor!!

(Gen. 37)

4. De jonge Jezus in de tempel

In de Bijbel is te lezen dat Jezus twaalf jaar was toen Hij in de tempel was. Zijn ouders reisden elk jaar naar Jeruzalem om daar het Paasfeest te vieren. Na de feestdagen gingen Maria en Jozef weer naar huis, maar zonder dat ze het door hadden was Jezus achtergebleven in de tempel. Na drie dagen vonden ze Hem terug en zat Hij daar tussen allerlei mensen die de wet van God bestudeerden en stelde Hij hen goede en kritische vragen. De mensen die Hem hoorden waren zo verbaasd over hoe verstandig en slim Hij was.

5. Esther de koningin

Zeventien jaar en dan al koningin worden, GOALS! Er is geen definitieve leeftijd van haar te vinden. In oude vertalingen van de Bijbel wordt Esther een jonge vrouw of meisje genoemd. Hierdoor schatten onderzoekers dat ze tussen de dertien en vijftien jaar oud was, toen ze werd uitgekozen voor een soort missverkiezing. Uit die missverkiezing koos de koning één vrouw uit die de nieuwe koningin zou worden. Nadat ze ongeveer twee jaar door schoonheidsbehandelingen moest, denken historici dat ze uiteindelijk tussen de vijf -en zeventien jaar was toen ze uiteindelijk koningin werd.

Disclaimer: het is lastig om honderd procent vast te stellen dat de personages zo oud waren. Dankzij verschillende technieken hebben onderzoekers toch een schatting kunnen maken.

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik raadpleeg God bij alles wat ik doe'

Lees ook over:

Raad jij wie dit Bijbelse figuur is?: ‘Ik raadpleeg God bij alles wat ik doe'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡