Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3 reële tips voor smartphone addicts

9 oktober 2018 · Leestijd 3 min

Telefoons zijn – hoe treurig ook - niet gemaakt om ons te helpen, maar om ons verslaafd te maken. Zo liet Steve Jobs (was topman van Apple) zijn eigen kinderen geen Apple producten gebruiken omdat hij wist hoe verslavend deze waren. Dit zijn drie dingen die je kan doen om minder snel verslaafd te raken aan je smartphone:

1. Zet je notificaties uit

In 2003 gebruikte Blackberry voor het eerst notificaties. Het doel van deze notificaties was om je telefoon mínder vaak te hoeven checken. Intussen is dit helemaal niet meer het doel. Apps gebruiken notificaties om constant je aandacht te vragen. Notificaties bundelen (dus bijvoorbeeld 3x per dag een update krijgen) zou de stress van smartphone gebruikers al verminderen.

Vind je het een te grote stap om al je notificaties helemaal uit te schakelen? Zet dan je ‘niet menselijke’ notificaties uit. Dus bijvoorbeeld Facebook die je vertelt dat twee vrienden een evenement in jouw buurt bezoeken of meldingen van NU.nl. Dit scheelt al heel wat.

2. Schakel kleuren op je scherm uit

Ons brein is extreem gevoelig voor kleur, vooral de kleur rood. Helder rood trekt constant je aandacht naar datgene wat die kleur heeft. Dat is dan ook de reden dat bij vrijwel alle apps het notificatiebolletje helder rood is. De (vrij simpele) oplossing is als volgt: zet de kleuren op je telefoon uit!

Zo moet het:

afbeelding

Android: Instellingen > telefooninfo (helemaal onderaan) > klik een aantal keer op de optie 'Build-nummer' > ga 1 stap terug en kies de optie 'ontwikkelaarsopties' > scroll en klik op 'Kleurruimte simuleren' > kies uiteindelijk voor de tweede optie 'Totale kleurenblindheid'.

iPhone: Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave > Kleurfilters > Switch de knop naar groen.

3. Let op je thuisscherm

Sommige apps zijn praktisch zoals Google Maps of de app van je bank. Prima als je die op je thuisscherm hebt staan. Andere apps kosten je vooral heel veel tijd zoals Instagram en 9GAG. Zet deze dan ook niet op je thuisscherm, dit scheelt heel veel verleiding. Hoe je de ‘onhandige’ apps die je beter niet op je thuisscherm kunt hebben herkent? Dit zijn vaak apps waar je tot in de eeuwigheid kunt blijven scrollen. Of bijvoorbeeld YouTube en Netflix die vanzelf de volgende video of aflevering beginnen. VERSLAVEND.

Meer hierover? Check Vox.com. YOLO en toch lekker Netflix kijken? Check hier Netflix tips bij slecht weer.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡