Drie jongeren over het klimaat: "Het gaat over mijn toekomst, maar ik heb geen enkele invloed"
Hoe jij ook over het klimaat denkt, je herkent je vast in een van deze drie jongeren. Evie vindt dat we ons niet gek moeten laten maken, Esther protesteert het liefst elke dag voor een duurzamere wereld en Jorian is bang dat zijn huis binnenkort overstroomt. ‘Klimaatspreekster’ Saskia Mulder en weerman Reinier van den Berg reageren op hun verhalen en samen met hen ontrafelt BEAM het klimaatprobleem.
Jorian (16) deed in VMBO 4 voor zijn profielwerkstuk onderzoek naar het milieu in Nederland en schrok zich rot. Lees hier ook de verhalen van Evie en Esther.
Klimaatrouw
Jorian: “Ik kwam zorgwekkende dingen tegen. In Nederland is het best goed geregeld in vergelijking met andere landen, maar er moet nog veel meer gebeuren, anders gaat het mis. Inmiddels ben ik bijvoorbeeld bang dat er door de smeltende ijskappen overstromingen komen in Nederland, of dat door overbevolking heel veel mensen ontzettend dicht op elkaar moeten leven."
Klimaatspreekster Saskia: “Als de ernst van klimaatverandering tot je doordringt, kan dat best heftig zijn! ‘Klimaatpsychologen’ zeggen dat het samen kan gaan met gevoelens van rouw en verlies. Sommigen zitten in een fase van ontkenning, anderen zijn boos of bang. Dat is een soort beschermingsmechanisme. Je realiseert je dat álles wat je doet, effect heeft op het klimaat. Als mensen erkennen dat klimaatverandering plaatsvindt, gelijkgestemden opzoeken en zich focussen op het positieve, voelen ze zich veel beter. Ze kunnen hun gevoelens omzetten in actie en maken daarmee een verschil.”
Invloed
Jorian: "Ik ben best een controlfreak en dat is geen goede combinatie met het klimaatvraagstuk. Zelf heb ik namelijk vrijwel geen invloed op het milieu, ik heb nul controle. Ik probeer erop te letten dat ik kleding koop van merken die goed en eerlijk produceren; ik scheid mijn afval en gooi niet zomaar plastic op straat. Meer dan dit kan ik niet doen, terwijl het wel mijn toekomst is en die van mijn kinderen. Het blijft dan toch in mijn achterhoofd zitten dat er iets groters moet gebeuren via onze overheid of de overheden van andere landen. Azië produceert bijvoorbeeld bizar veel spullen en kleding die over de hele wereld worden verscheept. Als dat verandert, heeft dat wél echte impact."
Weerman Reinier: “Wanneer je als enige een duurzaam leven leidt, heeft het geen zin, dat klopt. Het is iets wat we samen moeten doen. Toch helpen alle beetjes en kun je met jouw individuele keuzes het verschil maken. Kies bijvoorbeeld een technische studie. Daar worden dé oplossingen bedacht om uitstoot tegen te gaan. Door een ‘duurzaam vak’ te kiezen, draag je bij aan een betere wereld. Én je krijgt sowieso een baan! Ook door de politiek in te gaan – of simpelweg te stemmen – kun je invloed uitoefenen.”
God vecht voor ons
Jorian: "Protesteren voor het klimaat heeft weinig zin. Het is goed dat er media-aandacht ontstaat, maar verder gaat onze regering haar plannen hierdoor niet veranderen. Ondanks dat ik denk dat het weinig échte impact heeft, vind ik het wel belangrijk om zelf, of met het gezin, bewuste keuzes te maken. Wij hebben deze aarde van God gekregen en we zorgen er niet goed voor. Ik geloof dat God kan ingrijpen en dat soms misschien ook wel doet zonder dat we dat doorhebben. Het idee dat God voor ons vecht, geeft me rust.”
Klimaatexpert Saskia: “Het mooie van een protest is dat er superveel mensen voor hetzelfde doel samenkomen. ‘We zijn er’, is wat je ermee laat zien, en: ‘Luister naar ons.’ Als groep heb je echt wel wat te zeggen, daarom is samenwerken zo belangrijk in deze klimaatkwestie. Soms kan de zoektocht naar een gezondere aarde eenzaam voelen of je moedeloos maken, maar gelukkig ben je niet alleen. Zoek elkaar op, want samen voel je je machtig.”
Weerman Reinier: “Het maakt trouwens niet uit hoe oud je bent. Kijk naar Greta Thunberg: ze is superjong, maar brengt mensen over de hele wereld in beweging!”
Geschreven door
Wilke