Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Drie jongeren over het klimaat: "Wie zijn wij om tegen God te zeggen: ‘Ach, de aarde vergaat toch’?"

16 maart 2021 · Leestijd 5 min

Hoe jij ook over het klimaat denkt, je herkent je vast in een van deze drie jongeren. Evie vindt dat we ons niet gek moeten laten maken, Esther protesteert het liefst elke dag voor een duurzamere wereld en Jorian is bang dat zijn huis binnenkort overstroomt. ‘Klimaatspreekster’ Saskia Mulder en weerman Reinier van den Berg reageren op hun verhalen en samen met hen ontrafelt BEAM het klimaatprobleem.

Esther (22) studeert ‘Global Project and Change Management’ en gelooft dat we samen een heel eind komen. Lees hier ook de verhalen van Evie en Jorian.

Help, de wereld vergaat!

“In mijn eerste studiejaar schrok ik van alle kennis die ik over het klimaat kreeg. De wereld vergaat, dacht ik. We vragen veel te veel van de aarde. Daar merken wij in Nederland niet eens zo veel van, maar op andere plekken op de wereld is er veel droogte, mislukken de oogsten, ontstaat er honger."

Klimaatspreekster Saskia: “Het klopt dat we te veel van de aarde vragen. Wereldwijd leven we namelijk alsof we 1,7 planeet tot onze beschikking hebben. Leef je als de gemiddelde Nederlander, dan hebben we zelfs 3,5 planeet nodig! In ons land zijn we erg goed in het produceren en exporteren van voedsel, maar dat kost ook wat. Van de bijna tweehonderd landen wereldwijd staan wij op de vierendertigste plek wat betreft CO2-uitstoot. Kijk je naar individuele uitstoot, dan staan Nederlanders zelfs in de top tien! Dat zegt een heleboel over ons landje. Het betekent ook dat wij écht een positieve invloed kunnen uitoefenen op klimaatverandering.” 

Gods opdracht

"Nu, in mijn derde studiejaar, sta ik er rustiger in. Ik ben steeds meer mogelijkheden gaan zien. Elke actie die we ondernemen, heeft effect. Klimaatverandering heeft veel negatieve gevolgen, maar ik geloof ook dat wij voor positieve gevolgen kunnen zorgen! Zelf ben ik sinds zes jaar vegetariër. Daarnaast let ik op mijn energieverbruik – niet te snel de verwarming aan, altijd het licht weer uitdoen – maar dat vind ik vrij logisch. Ook probeer ik zo veel mogelijk tweedehandskleding te dragen. Hiermee hoop ik een klein stukje goed te doen. Dat lees ik terug in de Bijbel: God geeft ons de opdracht om goed te zorgen voor de schepping. Die schepping is trouwens niet alleen de natuur om je heen, maar zijn wijzelf ook! Wie zijn wij dan om tegen God te zeggen: ‘Ach, de aarde vergaat toch’?"

Klimaatspreekster Saskia: “Op je vleesverbruik letten, is inderdaad positief voor het klimaat, maar we hoeven niet allemaal veganist te worden: er zit genoeg tussen ‘elke dag vlees’ en ‘nooit meer iets dierlijks’ eten. Als je kiest voor kip in plaats van rund, kan dat al een enorm verschil maken. Daarnaast is het leuk om te experimenteren met vegetarische gerechten; dat kan voor je gezondheid ook geen kwaad. Ook kun je jouw ouders bevragen op hun levensstijl. Zij zijn veel langer gewend aan bepaalde gewoonten, zoals vlees eten of de auto pakken. Vraag waarom ze deze keuzes maken of stel voor om eens naar de vegetarische slager te gaan. Als jongere kun je jouw ouders inspireren en enthousiasmeren om op een duurzamere manier te leven!"

Écht verschil maken

"Natuurlijk leven we in een klein landje, maar dat betekent niet dat wij niets hoeven te doen. Samenwerken en op elkaar gericht zijn, zijn het belangrijkst. Dan kunnen we zo veel bereiken! Ik probeer mezelf en mensen om me heen bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering, maar ook van de dingen die we ertegen kunnen doen. Een duurzaam leven leiden hoeft niet moeilijk te zijn; vraagt het nu echt zó veel van je om bepaalde dingen aan te passen? Ik ga graag uit van het goede: de wereld gaat niet helemaal ten onder, dus laten we onszelf verbazen. Wij zijn de nieuwe generatie die echt verschil kan maken. Ik ben best positief, zolang we maar sámen in actie komen!” 

Weerman Reinier: “Naast dat we gezamenlijk vechten voor het klimaat, mogen we God betrekken bij het probleem. Ik bid elke dag voor regeringsleiders, bedrijven en individuen. Dat we wijsheid mogen ontvangen over hoe we voor de schepping moeten zorgen. Daarmee geven we invulling aan het belangrijkste gebod: heb God lief en je naaste als jezelf. Ik denk dat God verdriet heeft als hij ziet hoe de mensen van wie hij zielsveel houdt, zijn prachtige tuin kapotmaken. Daar mogen we best vergeving voor vragen. We hebben de taak gekregen om te zorgen voor Gods schepping, maar hebben de aarde vooral gesloopt. Bovendien staat in Psalm 8:6 dat God ons bijna als een god heeft gemaakt. Met die macht hebben we veel kapotgemaakt, maar dat betekent ook dat we onze invloed op een goede manier kunnen uitoefenen.”

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡