Drie jongeren over het klimaat: "Stel dat het compleet misgaat, dan heeft God daar vast een plan mee"
Hoe jij ook over het klimaat denkt, je herkent je vast in een van deze drie jongeren. Evie vindt dat we ons niet gek moeten laten maken, Esther protesteert het liefst elke dag voor een duurzamere wereld en Jorian is bang dat zijn huis binnenkort overstroomt. ‘Klimaatspreekster’ Saskia Mulder en weerman Reinier van den Berg reageren op hun verhalen en samen met hen ontrafelt BEAM het klimaatprobleem.
Evie (17) – student media & vormgeving – heeft zich in klimaatverandering verdiept en is er kritisch over. Lees hier ook de verhalen van Esther en Jorian.
Opgeblazen probleem
Evie: “Ja, de aarde warmt op. Ja, ijskappen smelten. Klimaatverandering is echter iets van alle tijden. Dat betekent dat de aarde weer zal herstellen. De media, politici en wetenschappers blazen het ‘probleem’ enorm op. Er wordt gezegd dat de aarde vergaat, maar ondertussen zijn we er nog steeds. Ik vind dat de focus op klimaatverandering te groot is."
Weerman Reinier: "Het klopt dat klimaatverandering iets is van alle tijden, daar heeft Evie een goed punt. Toch is er een verschil: het is namelijk voor het eerst in de geschiedenis van deze aardbol dat de verandering van het klimaat op een onnatuurlijke manier wordt veroorzaakt; door de mens. Dit probleem waait niet zomaar over, want de natuur kan dit zelf niet herstellen. Dus ja, het klimaat verandert altijd al, maar nog nooit door de acties van de mens en die hebben ontzettend veel negatieve gevolgen.”
Hypocriet
Evie: "Het lijkt soms net een politiek spel, een hype. Er wordt zo veel geld gepompt in een ‘groener’ bestaan, terwijl ouderen eenzaam wegkwijnen en kinderen in Afrika nog steeds hongerlijden. Dat vind ik zo jammer en oneerlijk! Wat is de invloed van zo’n klein land als Nederland überhaupt? De auto’s die bij ons worden afgeschreven, rijden in Polen gewoon op de weg. We zijn enorm gericht op vliegverkeer, terwijl de uitstoot van schepen veel slechter is voor het milieu. Sowieso voelt het alsof CO2 volledig uitgebannen moet worden, terwijl heel veel planten dat nodig hebben om te blijven leven. Natuurlijk moeten we verantwoordelijk omgaan met onze uitstoot, maar laat de natuur verder maar haar gang gaan."
Klimaatspreekster Saskia: “Evie heeft zich goed ingelezen! De zestien grootste zeeschepen stoten samen net zoveel zwavel uit als álle auto’s bij elkaar. Helaas varen er niet zestien maar zestienduizend vrachtschepen over de wereld. Dat is inderdaad een grote vervuilende factor. Die schepen vervoeren vooral spullen die wij via sites bestellen: elektronica, kleding, boeken. Je kunt niet in je eentje ervoor zorgen dat alle vrachtschepen stoppen met varen, maar je kunt wel een keer extra nadenken voordat je in je online winkelmandje op ‘bestellen’ klikt: Heb ik dit echt nodig? Hebben ze dit ook bij de kringloop? Als wij minder bestellen, wordt er uiteindelijk minder gevaren!”
Het komt wel goed
Evie: "Ik maak me niet echt zorgen, het komt allemaal wel goed. De kans dat mijn huis ooit overstroomt, acht ik niet groot. Ik heb als mens simpelweg geen invloed op wat er met het klimaat gebeurt. Daarin mogen we ook best een beetje op God vertrouwen. Natuurlijk geloof ik dat we goed voor de wereld moeten zorgen – en dat doe ik ook door m’n afval te scheiden en te letten op mijn waterverbruik, maar veel meer kan ik niet doen. God zorgt voor ons. Stel dat het wel compleet misgaat, dan heeft hij daar vast een plan mee!”
Weerman Reinier: “In Nederland denken we na over het voorkomen van overstromingen, want onze regering heeft daar (nu nog) geld voor. Het vervelende van het klimaatprobleem is dat rijke mensen het grotendeels veroorzaken en arme mensen er het meest last van hebben. In Indonesië lopen al jaren gebieden onder water, waardoor mensen moeten vluchten. Iedereen zou recht moeten hebben op een veilige woonplaats. God heeft alle mensen gelijk gemaakt. Stel dat zulke overstromingen in ons land zouden voorkomen, dan zouden we ons heel anders gedragen. Nederland is een welvarend land en ik vind het logisch dat wij als een malle proberen om een voorbeeldland te worden. Dat mensen uit andere landen naar ons kijken en denken: zo kun je dus ook omgaan met het klimaatprobleem!”
Geschreven door
Marlieke