Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM tipt: zo shop jij betaalbaar én eerlijk!

16 februari 2023 · Leestijd 4 min

De kledingindustrie brengt een shitload aan ellende met zich mee. Hoe moet dat dán, als je er leuk uit wilt zien, maar niet bij wilt dragen aan de vervuiling van de aarde? Duurzame kleding is vaak niet te betalen van je uurloon bij de Appie… Gelukkig zijn er genoeg betaalbare en creatieve alternatieven!

Unieke vondsten 

Dit is natuurlijk een voor de hand liggende optie. Bezoek met vrienden of in je eentje alle kringloopwinkels in de stad en speur naar unieke items. Het kan soms lastig of frustrerend zijn om een tof kledingstuk in de júíste maat te vinden, maar als je iets gevonden hebt, zorgt dat voor extra voldoening. (Tip voor meiden: vergeet de mannenafdeling niet te checken op oversized pareltjes!)

Zelf aan de slag

Ben jij een creatief type? Dan kun je ook zelf kleding maken. Misschien heeft je moeder nog een naaimachine op zolder staan, of weet je er goedkoop eentje op de kop te tikken. Begin niet meteen met het maken van een volledige broek, maar probeer eerst eens een tasje of topje. Er staan genoeg tutorials op YouTube!

Mix en match

Voor jouw eigen capsule wardrobe kijk je kritisch naar wat je allemaal in je kast hebt liggen. Voor ieder seizoen bewaar je alleen de meest essentiële basisstukken, die je allemaal kunt mixen en matchen. Met die kledingstukken kun je dan een heel seizoen verschillende outfitcombinaties maken. Aan het begin van ieder seizoen bepaal je welke stukken er in jouw kast horen. Het is dan ook de bedoeling dat je de rest van het seizoen geen nieuwe dingen koopt, of voor ieder nieuw kledingstuk een ander item wegdoet.

Kringloop 2.0

Houd je niet zo van shoppen in de stad of ben je op zoek naar een specifiek kledingstuk? Dan is Vinted perfect voor jou! Deze app biedt een schat aan tweedehandskleding. Je kunt ook gemakkelijk je eigen kleding verkopen via de app. Win, win!

shutterstock_1930697876
Van ruilen komt… niet huilen!

Verzamel alle kleding die je niet meer draagt, en vraag je vrienden om hetzelfde te doen. Vervolgens organiseer je een gezellige avond waarop iedereen zijn of haar kledingstukken meeneemt. Laat het ruilen maar beginnen! Wil je het nog groter aanpakken? Organiseer dan een kledingruil op jouw school.

Stap op de fiets

Het kan best lastig zijn om een spijkerbroek meteen in de juiste maat te bestellen. Je kunt natuurlijk meerdere maten bestellen, maar de broeken die niet passen, moeten weer terug naar de winkel. Dat betekent dat de bezorger twee keer op en neer moet rijden. Denk er daarom eens over na om voor bepaalde items zelf naar de winkel te gaan, en dan het liefst op de fiets!

Met naald en draad

Nog een creatieve optie: ‘thriftflippen’! Ga hiervoor eerst naar een kringloopwinkel of tweedehandswinkel en scoor items die je leuk vindt. Let dan vooral op leuke printjes, broeken die net te groot zijn, enzovoort. Vervolgens maak je er thuis een uniek en/of passend item van. Je kunt die te grote broek bijvoorbeeld gemakkelijk innemen bij de taille. Daar heb je niet eens een naaimachine voor nodig, alleen naald en draad. Laat je creativiteit de vrije loop!

Inspiratiebronnen

Instagram stikt van de influencers. Er zijn dus ook veel mensen die jou proberen te helpen duurzamere keuzes te maken. Laat je inspireren door accounts, zoals @when_sara_smiles, @slowfashionmovement, @gittemary, @alisson_simmonds.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Duurzame Bijenkorf

Wil je toch liever online winkelen? Je kunt dan kiezen voor online warenhuizen die een berg duurzame merken verzamelen, zoals Take It Slow, De Groene Knoop of Project Cece. Door te filteren op prijs houd je alleen de kleding over, die voor jou betaalbaar is.

Goedkoop is… duurzame koop

Gezien de lage prijzen geloof je het misschien niet, maar Zeeman is goed bezig op het gebied van duurzaamheid. De winkelketen doet hard haar best om kleding eerlijk te produceren. Dat betekent onder andere dat de werknemers een leefbaar loon krijgen, dat er geen schadelijke stoffen worden gebruikt, en dat niet-verkochte kleding in weeshuizen en kindertehuizen in Ghana, Moldavië en Roemenië terechtkomt.

DENKSTOF #25: Wat doet God tegen klimaatverandering? 🌍

Lees ook over:

DENKSTOF #25: Wat doet God tegen klimaatverandering? 🌍

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡