Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo leg je je ouders uit wat social media is

15 maart 2018 · Leestijd 5 min

Ouders. Ze hebben je onvoorwaardelijk lief, kennen je beter dan wie dan ook en hebben jouw levensfases misschien wel bewuster meegemaakt dan jijzelf. Niets dan lof. Ouders, we love you. Toch is er één ding.. WAAROM noemen jullie ALLES (van WhatsApp naar Snapchat en van Facebook naar YouTube) een ‘mailtje’ of ‘SMS’je’? Jullie lopen hopeloos achter, daarom speciaal voor jullie een korte social media uitleg.

SOCIAL MEDIA CURSUS

Lieve ouders, even ter inleiding: Social media is niet gevaarlijk, we verkopen onze ziel niet op het moment dat we een Instagram-account aanmaken. Ja, tuurlijk moeten we bewust zijn van onze privacy, maar het is niet minder logisch dan het gordijn even dichtdoen als we na een douche naakt in onze kamer dansen: logisch gewoon.  

Daarnaast kunnen we inderdaad verslaafd raken aan social media, net als jij soms verslaafd lijkt aan koffie, Candycrush en je werk. Het is een kwestie van een gezonde balans zoeken. O ja, ook mag je al je vingers gebruiken op een touchscreen, niet alleen je duim of je rechter wijsvinger. Probeer maar eens, is echt revolutionair.

Hoofdstuk 1: WhatsApp

580b57fcd9996e24bc43c543

Deze applicatie heeft iedereen op zijn of haar telefoon staan. WhatsApp is gewoon heel handig en vervangt wat jullie vroegen SMS noemden. Dit is gratis en bevat veel leuke emoticons (die poppetjes met emoties). Een WhatsAppje hoef je niet af te sluiten met groetjes en je naam, die zien we bovenin onze balk namelijk al staan. Waar WhatsApp ook heel handig voor is, is het sturen van spraakberichten. Soort bellen, alleen kan je dan op je eigen tijd luisteren en antwoorden: ideaal.

WhatsApp nummer van BEAM: 0683673700

Hoofdstuk 2: Facebook

facebook-announces-clickable-hashtags--resolution-media-17

Ja, Facebook gebruiken we eigenlijk niet echt meer, dus stop alsjeblieft met ons taggen in vakantiefoto’s en reclame-acties van de Efteling. Op het moment dat we beseften dat AL onze opa’s, oma’s, ouders, ooms en tantes op Facebook zaten, was voor ons de lol er wel af. Toch nog heel even voor jullie informatie: een persoonlijk bericht is wel degelijk iets anders dan een bericht op de tijdlijn van iemand. Die laatste is namelijk zichtbaar voor iedereen. Verrassing.

BEAM op Facebook

Hoofdstuk 3: Instagram

instagram-Logo-PNG-Transparent-Background-download

We weten dat Instagram voor jullie een soort hogere sterrenkunde lijkt, maar zo moeilijk is het echt niet! Iedereen heeft een eigen galerij met foto’s, deze proberen we zo mooi mogelijk te maken, want hoe een ‘Insta feed’ (zo heet die galerij) eruitziet, zegt vaak veel over een persoon. Ook kan je op Instagram personen of merken volgen, dan zie je hun berichten. Je bent geen vrienden zoals op Facebook, het is ook niet dat je iedereen die je volgt persoonlijk kent. We vinden het ook leuk om merken of bekende artiesten te volgen.

Dan Instastories. Dit zijn foto’s of video’s die na 24 uur weer verdwijnen en waarmee we onze volgers op de hoogte houden van ons leven. Leuk dat je soms reageert, maar dit hoeft niet onder elke video of foto in deze story. Doe rustig. Oke?

BEAM op Instagram

Hoofdstuk 4: Snapchat

snapchat-logo-hd-png-6

Dit is die gele applicatie met dat witte spookje. Nee rustig, niets occults of heidens. Gewoon een logo. Snapchat is wel een wereld apart. Lees ook vooral dit artikel als je er echt alles van wilt weten. De samenvatting voor nu: Een Snap is een foto of video die na een x aantal seconden weer verdwijnt. We kunnen handmatig selecteren welke mensen deze Snap te zien krijgen. Als we elke dag minstens één Snap sturen en ontvangen van dezelfde persoon, bouwen we een streak op. Verdienen we niets mee, vinden we toch levensbelangrijk. Beetje gek inderdaad.

Foto’s op Snapchat hoeven niet zo mooi te zijn als op Instagram. We kunnen hier namelijk kiezen wie wat te zien krijgt. Vandaar dat je ons foto’s ziet maken van onze onderkinnen, op de grond gevallen croissantjes en het voeteneinde van ons bed voordat we gaan slapen. Het gaat om het op de hoogte houden en delen, niet per se om te pronken, daar hebben we immers Instagram al voor.

BEAM op Snapchat: eo_beam

Hoofdstuk 5: YouTube

Youtube-PNG-Image-49720-1

Op YouTube worden elke minuut zoveel nieuwe video’s geplaatst dat je dit nooit kan bijhouden, zelfs niet als je vanaf nu de rest van je leven niets anders meer doet dan YouTube kijken. Cool he? Iedereen kan een account aanmaken en video’s uploaden, maar er zijn mensen die er echt goed in zijn en heel veel abonnees (je weet wel, net als met de krant of de Donald Duck) hebben.

Vloggen is heel normaal. Heel veel mensen op middelbare scholen hebben een eigen YouTube-kanaal waar ze trouw video’s posten over hun leven en challenges doen met vrienden. Maar pas als je meer dan 100 abonnees hebt, word je gezien als een vlogger die ertoe doet. Misschien maakt het ons wel een beetje narcistisch inderdaad, de hele dag via een camera naar onszelf kijken. Tja.

BEAM op YouTube

Lieve ouders, soms lachen we jullie misschien een beetje uit omdat jullie social media kennis miniem is. Toch zullen we nooit vergeten dat jullie ons hebben leren praten, lopen, plassen en schrijven. En we zijn maar wat dankbaar dat jullie deze momenten toentertijd niet konden livestreamen op Instagram. Goede oude tijd.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡