Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo breng je over dat je gewoon even alleen wilt zijn

30 november 2017 · Leestijd 3 min

Het lijkt tegenwoordig alsof het niet meer mag, maar weet je, soms is het HEERLIJK om even alleen te zijn. Geen sleepovers, geen vrienden, geen familie, gewoon keiharde me-time. Maar ja, hoe ga je dit brengen aan de mensen die ONTZETTEND GRAAG tijd met jou willen doorbrengen? Hopelijk heb je hier wat aan:

1. Je bent niet gek

Het is meer dan normaal en hartstikke gezond dat je soms even tijd voor jezelf nodig hebt. Er zijn misschien een aantal ultra-extraverte mensen in je omgeving die ALTIJD mensen om zich heen willen hebben, maar het grootste gedeelte van de menselijke wezens is niet zo. Geen paniek dus als je merkt dat je het liefst een avond met jezelf op de bank zou willen zitten: we all know the feeling.

2. Bedenk wat jij belangrijk vindt

Weet je, je hoeft niet altijd alles te doen wat anderen willen. Tegelijkertijd leef je ook niet puur en alleen voor jezelf en houdt je niet veel vrienden over als je altijd alleen wilt zijn. Het is dus een kwestie van balans zoeken. Van sommige mensen / activiteiten krijg je energie, anderen kosten je vooral veel energie. Het is belangrijk dat je deze verdeling goed in de gaten houdt. Als een avond alleen zijn jou een bak nieuwe energie geeft, plan dat dan in! Super belangrijk.   

3. Eerlijkheid duurt het kortst

Soms is het gewoon heel awkward om eerlijk te zijn over het feit dat je meer zin hebt om alleen te zijn dan met de persoon die met je wil afspreken. Veel mensen hebben dan ook de neiging om allerlei (steengoede) excuses / leugens te bedenken zodat de ander niet beledigd wordt. Het probleem is dat dit simpelweg niet eerlijk is én dat de situatie alleen maar pijnlijker wordt naarmate je leugentje uitlekt. Eerlijk zijn is moeilijk, maar is toch de kortste en beste weg.

Thanks, maar ik heb echt even behoefte aan een avond met mezelf

4. Betrouwbaarheid = belangrijk

Heb je eigenlijk geen zin om af te spreken? Zeg dit dan direct! Spreek niet met iemand af terwijl je weet dat je dit net van tevoren nog met een slechte smoes af gaat zeggen. Mensen zullen je eerlijkheid en betrouwbaarheid waarderen, ook als dit betekent dat je af en toe ‘nee’ zegt.

5. GENIET!

Heb je eindelijk die avond met jezelf geregeld, geniet er dan ook van! Lach keihard om je eigen grappen, lees in het boek wat al zo lang op je nachtkastje ligt en doe de dingen waar je blij van wordt. Je ziet je vrienden en familie binnenkort wel weer, dit soort momenten met jezelf zijn ook heel belangrijk!  

Deze week hebben we het bij BEAM over eenzaamheid. Alleen zijn is prima, eenzaamheid kan heel moeilijk zijn. Wil je hierover doorpraten? Je kunt ons altijd mailen (beamredactie@eo.nl) of appen (0683673700).

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡