Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Zij is niet alleen moeder, maar ook mijn goede vriendin!"

22 juli 2018 · Leestijd 4 min

Mama: de vrouw die jouw wasjes draait, voor je kookt, zeurt dat je je kamer moet opruimen, bezorgd naar je kijkt als je voor het eerst alleen in de auto stapt… Het is de vrouw die jou heeft opgevoed. Maar Verena’s (22) moeder Heiny betekent veel meer voor haar dan dat. Ze zijn vriendinnen!

“Ze zeggen dat we qua uiterlijk sprekend op elkaar lijken. Onze karakters zijn daarentegen behoorlijk verschillend. Mijn moeder is zacht en soms een beetje naïef. Zij ziet altijd het mooiste in de mens. Haar wereld zit vol rozengeur en maneschijn, terwijl die van mij aardig zwart-wit is. Ik ben wat doortastender, scherper en de pessimistische van ons twee. Daarin lijk ik op mijn vader. Misschien is dat ook wel waarom het zo goed klikt tussen mijn moeder en mij. Mijn ouders zijn immers niet voor niets met elkaar getrouwd! Maar juist door onze verschillen vullen we elkaar goed aan.”

Bijzondere band

“Al vanaf jonge leeftijd was mijn moeder niet alleen moeder, maar ook een vriendin. We deden vaak leuke dingen met elkaar – zoals koekjes bakken – en ik kon altijd mijn verhaal bij haar kwijt. Pas in de pubertijd ontdekte ik dat niet iedereen zo’n band had. Dan hoorde ik vriendinnetjes klagen over het irritante gedrag van hun moeder. Misschien vonden zij het op hun beurt raar dat ik zo close was met mijn moeder, maar daar trok ik me niets van aan. Ik ging net zo lief met mijn moeder naar de bios als met vriendinnen. De fase dat ik mijn moeder af en toe irritant vond, begon pas na de pubertijd. Ik ging uit huis, waardoor mijn ouders niet meer altijd wisten waar ik uithing. Mijn moeder is heel beschermend. Ik reageerde daarop met: ‘Hé, ik kan best op eigen benen staan hoor!’ Ze heeft me moeten leren vrijlaten, denk ik.”

afbeelding

Liefde voor tien

“We zien elkaar regelmatig. Soms kom ik lunchen op haar werk of gaan we een middagje shoppen. Afgelopen weekend zaten we nog met z’n tweeën in Katwijk en gingen we naar een musical. Ook maken we samen tripjes naar het buitenland: Sardinië, New York City… Dat soort uitjes maakt ze ook met mijn broer hoor! Binnenkort gaan ze samen een week naar Engeland. Mijn moeder heeft twee koters, maar geeft ons liefde voor tien! Gelukkig heb ik nog andere vriendinnen met wie ze ook goed overweg kan. Als ik bijvoorbeeld met ze ga zwemmen, vinden de meesten het geen probleem als mijn moeder ook mee komt. Mijn beste vriendin drinkt zelfs kopjes koffie met haar als ik er niet ben. Zij noemt haar een tweede moeder. Ja, mama investeert heel bewust tijd in mij en mijn omgeving. Dat vind ik bijzonder!”

Mijn moeder houdt meer van mij dan ik van haar

“Ondanks onze vriendschap, is en blijft zij natuurlijk mijn moeder. Een erg liefdevolle moeder. Ze zegt wel eens dat ze meer van mij houdt dan ik van haar. ‘Dat zul jij ook ervaren als je zelf kinderen hebt.’ En ik denk dat ze gelijk heeft. De onvoorwaardelijke liefde die mijn moeder voor ons heeft, ken ik nog niet. Zij zal er alles aan doen om ons gelukkig te maken. En dat werkt in een normale vriendschap anders, denk ik.”

Eerlijkheid duurt het langst

“Als ik later kinderen krijg, hoop ik net zo’n bijzondere band met ze te hebben. Dat ze naar mij kijken zoals ik naar m’n ouders kijk. Ik heb namelijk erg veel respect voor hen! Wel zou ik meer regels en grenzen stellen. Mijn broer en ik zijn altijd erg vrij gelaten en bevestigd in wie we zijn. Dat is mooi, maar ik zou mijn kinderen meer voorbereiden op de ‘echte wereld’, waarin verteld wordt dat je niet perfect bent. Maar het allerbelangrijkste vind ik om als ouders niet boven je kinderen te gaan staan. Doordat mijn ouders mij en m’n broer bij alles betrokken, maakten zij ons deel van het gezin. Het geheim van een goede band is namelijk openheid. Ik heb het gevoel dat ik alles met mijn moeder kan delen! Oké, behalve dat ik wel eens Temptation Island kijk. Maar als dat mijn grootste geheim is, valt het wel mee, toch?”

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡