Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ze gebruiken hier tabak tijdens colleges!’

27 augustus 2016 · Leestijd 5 min

Ze doen vreselijk hun best om te dealen met de torenhoge prijzen, kijken ontzettend raar op van hun klasgenootjes die ‘snus’ nuttigen tijdens colleges en proberen beetje bij de beetje de taal onder de knie te krijgen. Marja en Gebert lopen stage in Noorwegen. Gerbert: ‘Dit wordt een ervaring om nooit te vergeten!’

Wie zijn jullie?

Gerbert: “Ik ben Gerbert en ik ben 18 jaar. Ik zit in het derde jaar van de opleiding HBO-V! Op dit moment studeer ik vier maanden in het mooie Oslo, Noorwegen. Ik loop stage op de Akkutmotakk. Dat is de spoedeisende hulp.”
Marja: “Ik ben Marja en ik ben 19 jaar. Ik zit ook in mijn derde jaar en volg ook een semester in Oslo! Ik loop stage op de medische polikliniek.”

Waarom zijn jullie in het buitenland gaan studeren?
Marja: “Omdat het mij een enorm leuke en goede ervaring leek. Het is een uitdaging om voor een langere tijd van huis te zijn en het is daarom, denk ik, ook goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Mijn keuze voor Oslo heb ik gemaakt omdat Noorwegen mij een prachtig land leek. Bovendien is het ook niet heel erg ver weg. Daarnaast vindt onze school het belangrijk dat een student niet alleen in het buitenland gaat studeren. Gerbert wilde ook graag naar Noorwegen en we konden het goed met elkaar vinden, dus was de keuze snel gemaakt en zijn we samen naar Oslo gegaan!”

Wat is er zo leuk aan studeren in het buitenland?

Gebert: “Het leuke aan een stage of studie in het buitenland is het leren kennen van nieuwe mensen. We zitten in een klas met zowel Noorse als Spaanse studenten. Daarnaast is het heel gaaf dat we al stage mogen lopen op een afdeling die in Nederland pas toegankelijk is als je een bepaalde specialisatie gaat doen.”
Marja: “Ik vind het leuk dat je op deze manier een hele andere kijk krijgt op de gezondheidszorg en dat je een andere cultuur leert kennen. Verder vind ik het leuk om zelf een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik wist niet precies wat ik moest verwachten, maar het is echt heel erg leuk en goed hier. Wat ik wel opvallend vond, was dat Noorse studenten helemaal niet zo gesloten zijn als dat er overal op internet staat. In het begin zijn ze misschien wat gesloten, maar zodra je ze leert kennen zijn het hele gezellige en aardige mensen!”

En wat zijn dan minder leuke dingen?

Gerbert: “De prijzen… Alles is hier extreem duur. Met name alcohol, maar ook groente en fruit. Je moet echt goed nadenken voordat je iets koop, en goed afwegen of je het wel echt nodig hebt, maar dat went gelukkig wel.”
Marja: “De prijs is zeker minder fijn. Maar wat ik ook minder vind, is de kamer. Het is erg gehorig en de badkamer en keuken moeten we met elf mensen delen.

Wat is jullie opgevallen aan de Noorse cultuur?
Gerbert: “Ze hebben hier snus. Dat is tabak dat je in een klein zakje onder je lip in je mond stopt. Dat is een vervanger voor roken. Het is hier echt de normaalste zaak van de wereld om te gebruiken tijdens colleges en lessen. Dat vond ik wel een beetje apart.”
Marja: “Dat snus vond ik ook opvallend. Daarnaast ben ik niet zo gewend aan de hoeveelheid alcohol die ze hier nuttigen, om vervolgens naar verschillende clubs te gaan.”

Is het lastig om met geloof bezig te zijn in een ander land?

Gerbert: “Ja en nee. In Nederland woon ik nog bij mijn ouders en dan is het toch wel makkelijker om bezig te zijn met het geloof. Dan ging ik met mijn ouders naar de kerk en werd er elke avond uit de Bijbel gelezen. Ik mis dat nu wel. Gelukkig hebben Marja en ik tijdens de introductieweek een kerk gevonden waar we graag nog eens heen willen.
Marja: “Ik vind het niet lastig om met het geloof bezig te zijn, maar het is wel anders. Ik mis de gemeente en de sfeer van de diensten. Ik kan de preken gelukkig wel terug luisteren op internet, maar dat is toch anders dan fysiek aanwezig zijn.”
Gerbert: “Ik zorg er wel elke dag voor dat ik nog even een stukje uit de Bijbel lees en een moment met God neem. Hij heeft er immers voor gezorgd dat ik hier ben.”
Marja: “Ik betrek God bij alles wat ik doe. Ik weet dat ik het niet zelf kan en Hem nodig heb. Ik krijg elke dag een mail met een Bijbeltekst. Het is elke dag een andere tekst en het is fijn om zo een extra herinnering te krijgen om uit de Bijbel te lezen.”

Raden jullie het aan om een paar maanden in het buitenland te studeren?

Gebert: “JA! Het is in het begin best spannend en heel er wennen (vooral de taal) maar na verloop van tijd wordt het leuker en leer je steeds meer mensen kennen. Het wordt een ervaring om nooit te vergeten!”
Marja: “Zeker! Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en je krijgt een andere kijk op verschillende onderwijssystemen. Daarnaast vind ik het wel belangrijk dat je de keuze niet alleen maakt, maar dat je God daarbij betrekt. Vraag Hem wat Zijn plan is en vertrouw op Hem. Dan weet je zeker dat het altijd goed komt.”

PS De foto is gemaakt bij Aker Brygge met een prachtig uitzicht! Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡