Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Worship Leader worden? Er is nu een NLse studie voor!

28 maart 2018 Leestijd 3 min

In september start voor het eerst de minor Worship Leader op de Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In april vinden de auditierondes plaats. Mark Lippe, docent aan het HKU en minorco枚rdinator vertelt hoe deze minor eruit komt te zien en wat er van een student verwacht wordt.

Wat voor minor is het?

“Het is een minor voor studenten die in protestantse gemeentes zitten waar muziek een steeds grotere rol gaat spelen. Hierbij kan je denken aan het zingen van Opwekkingsliederen. In deze kerken lopen vaak amateurs rond die het wel willen doen, maar nog niet de juist skills hebben ontwikkeld. Een student leert bij deze minor de muzikale skills en inzicht te krijgen in kerkelijke geloofsgemeenschappen. Je krijgt als student het vak Theologie, maar ook Management. Bij de eindtoets moet de student de competenties leiderschap, samenwerking en organiseren beheersen. Ze organiseren met hun groepje een evenement en daar vallen al deze competenties in samen. Ik hoop dat studenten een basis meekrijgen waar ze mee verder kunnen in de toekomst."

Is deze minor ook voor niet-christenen bedoeld?

“De minor is voor iedereen. Je moeten noten kunnen lezen, een instrument beheersen of heel goed kunnen zingen. Op deze voorwaarden kan een student binnenkomen. We houden een auditieronde en aan de hand daarvan kijken we of je toegelaten wordt. Ook mensen die geen religie aanhangen zijn welkom. Het zou een inspiratie voor ze kunnen zijn. Ik kom ook weleens organisten tegen die de kerkmuziek doen, maar zelf niet belijdend lid zijn van een kerk. Dat zijn wel de mensen die op een uitstekende manier kunnen functioneren. Ik ben niet degene die gaat zeggen: ‘Jij moet dit niet doen.’ Het is open voor iedereen.”

Hoe kwam deze minor tot stand?

“Het initiatief is genomen door de CHE. Veel studenten op deze school komen uit de evangelische hoek. Er bleek veel vraag naar te zijn. De CHE heeft contact opgenomen met de kerkmuziekafdeling van het HKU-conservatorium in Utrecht. Dit leek mij ongelofelijk leuk en zo kwam de samenwerking tot stand. In meerdere stromingen van de protestantse kerk zijn er mensen die wel wat kunnen, maar meer willen leren. De jongeren in die kerken stromen nu door in de muziek. Vandaar is de oproep ontstaan om meer te professionaliseren binnen de kerk.”

Waar wordt op gelet bij de auditieronde in april?

“Bij een Worship Leader zijn niet alleen de muziekinstrumenten belangrijk, maar ook de samenwerking en leiderschapskwaliteiten. Bij de auditieronde zullen we een soort assessment houden. Het idee ligt nog een beetje op de tekentafel, maar we verwachten verschillende soorten instrumentisten en zangers bij elkaar te plaatsen, zodat er complete bandjes ontstaan. Die sturen we met het materiaal het hok in. We zullen letten op wie de leiding neemt en hoe makkelijk ze noten kunnen lezen. We nemen ze mee in het hele proces waar we ook meteen creativiteit, leiderschap en samenwerking kunnen toetsen.”

Hoe is de belangstelling?

“Maandagochtend om negen uur zijn de lijnen opengegaan. Rond tien uur hadden we al 16 aanmeldingen. Ik heb er goede hoop op dat het heel hard gaat vollopen. We hebben plaats voor 25 studenten. Ook al zitten we over de 25 aanmeldingen, dan betekent het niet dat we een klas vol hebben. We hopen dat er 40 studenten komen voor de auditie, zodat we genoeg keuze hebben.”

Voor alle ins and outs over de minor Worship Leader kan je terecht op KOM

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕