Ga naar submenu Ga naar zoekveld

WIST JIJ DIT?! Kerkgeschiedenis enzooo

21 maart 2017 · Leestijd 2 min

Een aantal opmerkelijke feitjes op een rij: weet jij hoeveel verschillende kerkstromingen er zijn? Hoe je je tijd in het vagevuur kunt verkorten? En waar de term hocus pocus vandaan komt? Check het hier!

Volg de Paus!

Volgens het Vaticaan kun je je tijd in het vagevuur verkorten door de Paus te volgen op Twitter.

afbeelding

GELD!

De Katholieke Kerk had in 2010 een inkomen van 97 miljard dollar. Papafobie
Angst voor de Paus. Ja, dat bestaat. #FEARNOT Big Bang Theorie
De Big Bang theorie is als eerste voorgesteld door een katholieke priester, Georges Lemaitre.

Afsplitsingen

In 2001 is gemeten dat er in totaal 33.830 verschillende christelijke stromingen zijn.

afbeelding

Hocus Pocus

Volgens de Dikke Van Dale komt de term ‘hocus pocus’ oorspronkelijk bij de katholieke kerk vandaan. Mensen hoorden priesters namelijk tijdens de mis een Latijnse formule mompelen: Hoc est corpum (meum)… sub Pontio Pilato passus et sepaltus est. Mensen zagen dit terwijl de priester met zijn rug naar ze toe stond en er ook een bel werd geluid. Als de priester zich dan weer omdraaide was het brood wonderlijk veranderd in het lichaam van Christus. Dat goochelaars en illusionisten er voor de grap dus hun eigen versie van maakten is niet zo gek. Hocus pocus pilatus pas! Christenen
De term ‘christen’ was in eerste instantie bedoeld als belediging. Mensen vonden die ‘christus-volgers’ maar vreemde mensen. De nieuwe leer trok namelijk vooral armen, vrouwen, niet-burgers, verschoppelingen en slaven aan, omdat de kern van het Evangelie was dat zij geen geld of opleiding nodig hadden om bij het Koninkrijk te horen. Welke hiervan kende jij al? En heb jij nog leuke feitjes die hier niet genoemd zijn? Mail ze naar beamredactie@eo.nl of reageer in de comments op Facebook!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡