Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Wij willen licht brengen naar de soms donkere metalwereld”

1 februari 2018 · Leestijd 5 min

Ruben (20) is drummer van de christelijke metalband Proclaim. Samen met zijn vader richtte hij deze band op om een lichtbaken van hoop te zijn in de vaak donkere metalwereld: “Na het optreden raken we vaak aan de praat met metalheads. Velen hebben de keerzijde van het leven ervaren en daardoor zijn ze boos en teleurgesteld. Dat wij ze mogen vertellen dat, ondanks alles, God van hen houdt, dat is het mooiste wat er is.”

“Rockmuziek, maar vooral ook metalmuziek, wordt vaak gezien als een hele ruige en donkere wereld, en dat is het soms ook! Het vormt voor metalheads vaak een uitlaadklep maar veel teksten gaan over de duivel en de duisternis. Ik wil laten zien dat dat niet zo hoeft te zijn. Juist in die wereld willen wij licht brengen, ik en mijn vader zien dat als onze missie. Daarom heb ik samen met mijn vader de band Proclaim opgericht. Ik drum, hij speelt de basgitaar en samen zijn we dan verantwoordelijk voor de ritmesectie.

Mijn vader speelde vroeger in een gospelrockband en samen met zijn vrienden trokken ze van kerk naar kerk om te spelen. Toen bijna elke kerk een eigen bandje had werd het tijd voor een andere muzikale invulling. Op een gegeven moment kregen mijn vader en ik allebei het verlangen om samen iets te doen, en dat dat een band zou worden was eigenlijk voor de hand liggend."

Samen met de rest van de band treden we overal in het land op, en soms worden we zelfs in het buitenland geboekt!

Proclaim: niet té christelijk, wel een boodschap

Proclaim_pers_2.1

"Voormalige bandleden van mijn vaders band werden benaderd om mee te doen en tijdens het brainstormen naar een goede naam voor onze band kwam opeens het woord ‘proclaim’ in mij op. Ten eerste bekt het lekker weg. Daarnaast is het niet té christelijk, maar het heeft wel een boodschap. Wij willen namelijk Gods naam bekend maken, ‘Proclaim His Name’ is onze missie!

Samen met de rest van de band treden we overal in het land op, en soms worden we zelfs in het buitenland geboekt! Na de concerten nemen we altijd de tijd om met het publiek te praten. Elke keer weer ben ik bewogen door het leed wat sommigen hebben meegemaakt. Er zijn zoveel mensen teleurgesteld in God of het leven. Metalmuziek kan een mooie uitlaatklep zijn, maar het heeft soms ook veel invloed op hun gemoedstoestand. Ik zie en hoor hoe opgefokt mensen raken van de teksten en hoe ze maar niet uit die situatie komen."

Ik raakte een keer in gesprek met een jongen die satanist was.

Het licht zijn in de soms donkere metalwereld

"Hoe mooi is het dan om hen te vertellen dat God van hen houdt? Dat er licht aan de horizon is! Juist in de soms donkere wereld van de metalmuziek is het waardevol om dat te mogen laten zien. Juist daar is het belangrijk om een licht te zijn. Ik denk niet dat God het uitmaakt in wat voor volume of met wat voor muziek Hij wordt aanbeden. Als het maar oprecht is. Je kan prachtig mooie gospel zingen, maar als het niet oprecht is, dan zal het geen vrucht dragen.  

Ik heb hele bijzondere ontmoetingen gehad door Proclaim. Zo raakte ik een keer in gesprek met een jongen die satanist is. Hij vertelde mij hoe tof hij het vond dat wij ons geloof met hem wilden delen. Of een oudere man die al zijn hele leven aan de drugs zat en in een diep dal was beland. Hij kon maar niet geloven dat God nog van hem hield. Maar ik mocht hem vertellen dat Gods liefde zo groot is dat Hij hem ongeacht liefheeft. Het raakte hem heel erg toen hij dat hoorde.”  

God houdt ook van metalheads

"Mensen hebben zo snel hun vooroordelen klaar over metalheads terwijl dit meestal hele aardige en toegankelijke mensen zijn. Wij proberen juist uit te dragen dat God van iedereen houdt en hen juist niet veroordeelt. Wij willen Zijn liefde uitdragen. Jezus leeft en Hij houdt ook van metalheads!

Het mooiste compliment wat ik kan krijgen is dat mensen zien dat wij oprecht zijn. Dat ze zien dat wij niet even een showtje komen spelen, maar dat alle eer naar God gaat. Natuurlijk, het is prachtig om op het podium te staan, samen met mijn vader, maar aan het einde van de dag staan we daar niet voor onszelf. Ik bid daarvoor, dat wij altijd met een oprecht hart mogen blijven spelen en dat wij Gods liefde blijven uitdragen.”

In 'Talent Stage' vertellen (aanstormende) christelijke talenten hun verhaal. Ken jij ook iemand die barst van het talent en op zijn/haar eigen manier het woord van God verspreidt? Of ben je zelf echt supergoed in dansen, zingen, acteren of ladder klimmen? Stuur een mail naar: beamredactie@eo.nl of app ons (06-83673700)!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡