Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wies heeft een taalontwikkelingsstoornis: "Ik denk in beelden, dus een preek volgen is heel moeilijk"

10 september 2021 · Leestijd 4 min

Je aandacht erbij houden tijdens een kerkdienst is soms een enorme uitdaging, maar wist je dat dit voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) nog veel moeilijker is? Wies heeft een TOS en zij was een tijdje geleden te gast bij de BEAM Kerkdienst. Hier vertelde ze waar zij tijdens een kerkdienst tegenaan loopt en hoe één specifieke dienst een enorme impact op haar geloofsleven had.

Wies: “Een TOS is een taalontwikkelingsstoornis. Dat betekent dat op commando spreken voor mij lastig is en mijn woordenschat laag is. Ik denk vaak in beelden, dus een preek volgen is voor mij heel moeilijk en ook opletten tijdens een kerkdienst kost mij heel veel energie. Het blijft niet hangen en het gaat eigenlijk het ene oor in en het andere oor uit. Gelukkig kan ik wel af en toe meelezen, maar dat is alsnog lastig. Er worden namelijk geen beelden gebruikt bij ons in de kerk.”

'O help, paniek!'

Ook al worden er geen beelden gebruikt in de kerk van Wies, ze gaat er toch heen en ze gelooft in God. “Ik had eerst niet zoveel met het geloof, omdat ik dat heel lastig vond. Ik zag op Instagram een oproep voorbij komen voor de BEAM Kerkdienst, waarin Jurjen ten Brinke voor zou gaan. Bij deze oproep werd het onderwerp ‘Jezus verwachten’ aangekondigd. Toen dacht ik gelijk ‘o help, paniek’, want ik verwachtte Jezus niet, ik was daar helemaal niet mee bezig.”

In de kerkdienst ging het over een stukje uit Psalm 27:14. Daar staat ‘Wacht op de HEER, wees dapper en vastberaden, ja, wacht op de HEER’. In de grondtekst staat niet perse ‘wachten’, maar echt ‘verwachten’. Jurjen legde dat als volgt uit: Als je bij de trein staat te wachten op een vriendin, verwacht je dat ze uit de deur zal stappen, daar twijfel je niet aan. Daar gaat het over in deze psalm, dat je God écht verwacht. Tijdens de preek stond Jurjen naast een grote groene deur, wat voor Wies heel goed werkte omdat ze daardoor beter snapte waar het over ging.

Bang voor Jezus

Tijdens deze preek stelde Wies via de live-chat een vraag. Ze zei: ‘Ik ben wel een beetje bang, ik weet niet of ik klaar ben, hoe kan ik klaar zijn? Ik heb niet eens veel gedaan met het geloof.’ Jurjen reageerde dat het niet afhangt van de hoeveelheid goede dingen die wij hebben gedaan. Jurjen: "De moordenaar aan het kruis bijvoorbeeld, die naast Jezus gekruisigd werd, had ook zijn zaken niet op orde. Het hangt er dus niet vanaf hoe klaar wij zijn, maar of we God als koning van ons leven accepteren. Je mag het van Hem gaan verwachten, je overgeven aan Hem, dan ben je er klaar voor."

Het beeld van de moordenaar aan het kruis liet me zien dat ik Jezus mag verwachten

Deze BEAM Kerkdienst heeft dus veel betekend voor het geloofsleven van Wies. Wies: “Het beeld dat mij raakte tijdens de kerkdienst was het beeld van de moordenaar aan het kruis. Het liet me zien dat ik Jezus mag verwachten, ook al ben ik daar eigenlijk helemaal niet klaar voor. Door dit beeld weet ik dat ik daar wel klaar voor ben.” Wies is tegenwoordig vaker met haar geloof bezig: “Ik ben net lid geworden van de EO, ik ben meer in de Bijbel aan het lezen en de stukjes van Jurjen lees en bewaar ik.”

Bekijk hier de dienst waar Wies haar verhaal deed:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen


Over een TOS: Een taalontwikkelingsstoornis is een aangeboren neurocognitieve stoornis. Dit houdt in dat iemand met een TOS taal niet goed kan verwerken in de hersenen. Het heeft niks met ogen, oren of intelligentie te maken. Mensen met een TOS begrijpen vaak dingen die ze lezen of horen niet. Ook hebben ze er moeite mee om zichzelf in taal uit te drukken, door bijvoorbeeld te praten of te schrijven. Het spreekt dus voor zich dat luisteren naar een kerkdienst, of zelfs live in een dienst praten heel veel van hen vraagt.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡