Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is God?

16 september 2012 · Leestijd 5 min

God is niet een oude man met een lange baard die bovenop een wolk chagrijnig bliksemschichten naar beneden smijt. Hij is ook geen Sinterklaas waar we ons verlanglijstje kunnen inleveren. Maar wie is God dan wel?

  Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar.


Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

 1. Hoe vind je het om over God te praten en hierover na te denken?
 2. Reinier had een bijzondere ervaring met een liedje dat steeds weer terug bleef komen. Heb je ook weleens zoiets meegemaakt? Licht toe. Wat deed dit me je?
 3. Merk jij wat van God in jouw leven? Zo ja, op wat voor manier? Zo niet, zou je dit willen?

De Bijbel over God

        
Ik zal er zijn!
Als je iemand kent, weet je ook zijn naam. Hoe zit dat met God? Wat is zijn naam? In het Oude Testament heeft Mozes een ontmoeting met God. Mozes krijgt de opdracht om zijn volksgenoten uit de slavernij in Egypte te bevrijden. Hij vraagt hoe hij God moet voorstellen. Lees Exodus 3:14-17.


In het Hebreeuws, de oorspronkelijke taal van het Oude Testament, staat het woord JHWH op de plek waar staat 'IK ZAL ER ZIJN' (In het Hebreeuws komen geen klinkers voor maar veel theologen denken dat je dit als ‘Jahweh’ uitspreekt). Later in de Bijbel wordt JHWH vertaald met HEER.

 1. Wat vind je van de betekenis van de naam die God bekend maakt?
 2. Kun je voorbeelden noemen uit de Bijbel waarin de betekenis van deze naam JHWH past bij God?
 3. Kun je voorbeelden noemen uit je eigen leven of van de mensen om je heen waarin God inderdaad JHWH bleek te zijn?’

Is Jezus God?

De eerste vier boeken van het Nieuwe Testament in de Bijbel beschrijven het leven, sterven en het uit de dood opstaan van Jezus. Jezus had veel volgelingen, hij deed wonderen en had een pakkende boodschap. Veel van zijn volgelingen geloofden dat Jezus God was. Johannes, de schrijver van het Bijbelboek Johannes en een volgeling van Jezus schreef de eerste zinnen van zijn boek als volgt. Lees Johannes 1:1-5 en 14

 1. Leg in je eigen woorden uit wat je hier leest.Wat zegt deze tekst over de relatie tussen Jezus en God?
 2. Geloof jij dat Jezus God is? Waarom wel of niet?
 3. Maakt het uit dat Jezus God is voor het beeld dat jij van God hebt?

Bestaat er meer dan je kunt begrijpen?

Later in het boek van Johannes lezen we dat Jezus ter dood wordt veroordeeld en sterft. De dood heeft niet het laatste woord en Jezus staat op uit de dood. Niet iedereen gelooft dat meteen. Ook Tomas moet het eerst zien voordat hij kan geloven. Aan Tomas hebben we ons spreekwoord te danken: 'een ongelovige Thomas zijn' (nooit iets zomaar geloven). Lees Johannes 20: 24-31


 1. Tomas geloofde niet dat de anderen Jezus levend hadden gezien na zijn dood. Pas toen hij de wonden van Jezus kon aanraken en met hem kon spreken, geloofde hij.
 2. Wat heb jij nodig (gehad) om te geloven in God?
 3. Vind je het belangrijk dat je iets tastbaars ervaart van God? Leg uit waarom wel of waarom niet?

Wist je dat...
...God zich in de Bijbel bekend maakt aan Mozes met de naam JHWH (Ik zal er zijn)? Hoe JHWH uitgesproken moet worden weten we niet. De joden spreken deze naam niet uit.
...de tijd geen invloed heeft op God? Voordat God uren, minuten en seconden schiep, was hij er al.
...uit onderzoek blijkt dat mannen met een baard meer vertrouwen wekken.
...het beeld van God die bliksem naar beneden slingert uit de Griekse mythologie van de oppergod Zeus afkomstig is?
...het merk Nike zich vernoemt heeft naar de Griekse godin van de overwinning?

Meer informatie over God

Cursus: 'Op zoek naar God'

Op de site 'Heel je leven' van EO-Nazorg zijn diverse cursussen te vinden die over God en Jezus gaan. Deze cursussen kunnen gratis gevolgd worden en je wordt hierin begeleid door een vrijwilliger.
Je kunt hier de levensles: 'Op zoek naar...' volgen. In deze thema's word je aangemoedigd om na te denken of er een hogere macht is. Er wordt gebruik gemaakt van fragmenten uit het EO-programma 'Op zoek naar God' waarin drie bekende Nederlanders op zoek gaan naar God.

De Bijbel
In de Bijbel lees je hoe God zich al duizenden jaren openbaart. Door te lezen hoe hij in het verleden omging met mensen krijg je meer zicht op wie God is en wil zijn. Zo zie je dat God vaak een verbond sluit met mensen. Wil je hier meer over lezen, zoek dan eens op het woord 'verbond' op www.biblija.net

Alpha cursus
Eten, ontmoeten, praten, lachen, leren en luisteren. De Alpha-cursus geeft heldere en aansprekende uitleg over het christelijke geloof. De cursus is gratis en vrijblijvend en op talloze plekken in Nederland te volgen. Vind meer informatie of een cursus in jouw buurt op:  www.alpha-cursus.nl Colofon:
Auteur en presentator video: Reinier Sonneveld
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: Matthijs Westerkamp

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡