Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Who Kerks: “Ik speel orgel in de kerk”

29 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Op tientallen kleuters passen, koffie inschenken na de dienst, handjes schudden of drummen in de band. In de rubriek ‘Who kerks’ vragen we BEAMers naar hun taak in de kerk! Deze week spraken we met Rik (26), die om de week zijn gemeente begeleidt op het orgel.

Hoe kom je erbij om orgel te gaan spelen?

“Mijn oom speelde orgel en ik was hier als 10-jarige helemaal fan van, elke keer als we bij hem thuis waren kroop ik er weer achter. Nu, 16 jaar later, vind ik het nog steeds een ontzettend mooi instrument. Mijn ouders verrasten me met een mini-orgel toen ik 10 was en vanaf dat moment ben ik niet meer gestopt met spelen. Ik heb uren achter het orgel doorgebracht en op die manier heb ik mezelf orgel leren spelen.”

Sinds een aantal maanden mag je de kerkdienst begeleiden?
“Ja, ik studeer in Tilburg en ga naar een vaste gemeente als ik hier het weekend blijf. Ze kwamen erachter dat ik orgel kon spelen en hebben me toen aangemoedigd om diensten te leren begeleiden. Ik vond het eerst ontzettend spannend, want naast gewoon spelen moest ik nu ook op de gemeente letten en op het juiste ritme. Ik was bang om fouten te maken. Maar ik heb les gekregen en ik heb geleerd dat het niet erg is om fouten te maken, zolang je maar niet stopt met spelen. Intussen speel ik tijdens de dienst veel relaxter en is de spanning er grotendeels af.”

Vind je orgelmuziek ook mooi om te luisteren?
“Ja, ik wijk hier wel af van de gemiddelde christelijke jongere denk ik. Ik houd ontzettend van orgelmuziek en klassieke muziek en ga ook graag naar dit soort concerten. Niet iedereen vindt orgelmuziek mooi, dat hoor ik ook wel bij leeftijdsgenoten, maar ik denk niet dat het orgel snel uit de kerken zal verdwijnen. Een orgel is namelijk ook heel goed te combineren met een band, daar kan het juist een hele waardevolle toevoeging zijn.”

Vind je het belangrijk om een taak te hebben in de gemeente?
“Ik merk dat mijn taak ervoor zorgt dat ik in de gemeente contact heb met andere mensen dan mijn standaard vriendenkring. Op deze manier wordt mijn kerk veel meer een thuis. Op mijn studentenkamer in Tilburg heb ik geen orgel staan, dat leek me niet praktisch, dus als ik wil oefenen haal ik de sleutel van de kerk op en mag ik van dat orgel gebruik maken.”

Draagt orgel spelen bij aan je geloofsleven?
“Voor mij is orgel spelen een vorm van aanbidding. Het versterkt mijn relatie met God. Naast het begeleiden van de dienst vind ik het ook gewoon fijn om in mijn vrije tijd eens achter het orgel te kruipen. Vooral als ik in het weekend bij mijn ouderlijk huis ben, waar mijn eigen orgel staat, breng ik er heel wat tijd door. Nee, ik maak niet iedereen deelgenoot, als ik oefen gebruik ik altijd mijn koptelefoon.”

Ben (of ken) jij iemand die wil vertellen over de taak die je uitvoert in de kerk? Awesome! Laat het ons weten via beamredactie@eo.nl of Whatsapp ons op 0683673700.
Ps: We zijn vet leuk op Snapchat, voeg ons toe: eo_beam

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡