Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Werner (22): “Als jongeren brutaal genoeg zijn, komt er pas verandering in klimaatplannen!”

27 november 2020 · Leestijd 3 min

Talitha Muusse, die de podcast ‘Een Betere Podcast’ presenteert, praat in podcastaflevering twee met Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Zijn missie: de stem van jongeren moet gehoord worden in de klimaatstrijd voor hun toekomst.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, vertegenwoordigt Werner de stem van maar liefst honderdduizend jongeren. Hij werkt daarbij nauw samen met de politiek. Werner: “We zien wat er nodig is om de toekomst die we voor ons hebben te bereiken. De politiek wil het huidige systeem verbeteren, maar wij willen dat het hele systeem verandert.”

Realisatiemoment

Wanneer Talitha aan hem vraagt wanneer hij zich voor het eerst druk maakte om het klimaat, antwoordt hij: “Ik deed een zomerschool in Zuid-Korea. Daar liep ik elke dag van mijn huis naar de school. Als de wind daar in de verkeerde richting blies, kreeg ik een melding op mijn telefoon dat ik mijn mondmasker op moest. Dit omdat de vuile lucht uit het industriële China als een vuile deken over de stad trok.”

Mensen die het minste bijdragen aan klimaatvervuiling, ondervinden er als eerste problemen van

Elke dag dat hij daar liep met zijn mondmasker, was er een oudere vrouw die op straat leefde. Werner: “Zij droeg nooit een mondkapje, omdat ze er simpelweg geen geld voor had. Ik vond het heftig om te beseffen dat de mensen die het minste bijdragen aan milieuvervuiling, als eerste de problemen ervan ondervinden.”

We willen graag met ons vingertje naar anderen wijzen

Volgens hem stoten de zevenhonderd miljoen rijkste mensen, waar de Nederlanders toe behoren, net zoveel CO2 uit als de 7,1 miljard anderen. “We willen graag met ons vingertje naar anderen wijzen, maar we realiseren ons niet dat de verantwoordelijkheid tot verandering eigenlijk bij ons ligt,” legt hij uit.

Verandering

Werner denkt dat die verandering er pas komt als jongeren brutaal genoeg zijn. “Want”, zegt hij: “Brutale mensen hebben de halve wereld. Wij, als de Jonge Klimaatbeweging, hebben bijvoorbeeld het klimaatakkoord niet ondertekend. Dat kwam omdat we vonden dat er onvoldoende door zou worden bereikt. Je moet op je strepen kunnen staan om die verandering te krijgen en dat hebben we toen gedaan.”

Generatie van de toekomst

Hij heeft ook een boodschap voor de jonge generatie, waartoe hij zelf behoort: “Begin bij jezelf. Denk na over welke toekomst jij wil creëren, in welke wereld jij je kinderen wil laten opgroeien. Op die manier is het makkelijker om te kiezen welke richting jij opgaat in je leven. Duurzaamheid is namelijk een houding en die houding kan je leren.”

Ben je benieuwd naar alle aflevering van de podcast? Check ze hier! 

Wil je meer informatie over het creëren van een betere wereld? BEAM somt vijf docu’s op over klimaatverandering die je sowieso gezien moet hebben!

BEELD: WERNER SCHOUTEN/CARBON CLARITY

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡