Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weeshuistoerisme: “Het schaadt kinderen meer dan dat het helpt…”

28 februari 2019 · Leestijd 4 min

De afgelopen maanden volgde Daniëlle Arents-Goede (22) aan de CHE de minor Aanpak Mensenhandel. In deze minor hoorde Daniëlle voor het eerst over weeshuistoerisme. Samen met haar groepje is ze in dit onderwerp gedoken en nu hoopt zij jongeren bewust te maken van de schade die weeshuistoerisme mogelijk kan opleveren.

Weeshuistoerisme

“Het gebeurt steeds meer dat mensen uit het rijke westen tijdens hun vakanties iets willen bijdragen aan het land waar ze zijn. Vaak zie je dat mensen naar weeshuizen gaan, om daar een dagje mee te lopen, of om er een paar maanden te werken.

Door alle toeristen die komen en gaan, krijgen de kinderen hechtingsproblemen. Als iemand bijvoorbeeld een paar maanden stageloopt in zo’n weeshuis, wordt diegene erg belangrijk voor de kinderen. Als diegene dan weer weggaat, breekt dat iets af aan het kind…

In de weeshuizen worden de kinderen niet goed opgevoed, en krijgen ze niet de juiste liefde. Vroeger hadden we in Nederland ook weeshuizen. Nu is dat niet meer zo, omdat een weeshuis een kind meer schaadt dan goed doet. Nu werken we in Nederland met pleeggezinnen, waardoor een kind een stabiele thuissituatie krijgt.”

Geld

“Het weeshuistoerisme is niet alleen schadelijk voor de kinderen, maar ook voor de landen waar dit plaatsvindt. Als toeristen aan een weeshuis willen doneren, gaat dat geld meestal niet naar dat weeshuis, maar naar de mensen die erachter zitten. Er ontstaan de laatste jaren steeds meer weeshuizen, omdat mensen hebben ontdekt dat er veel geld aan te verdienen valt. Dat geld wordt achtergehouden door de eigenaren van de weeshuizen, en wordt niet geïnvesteerd in de weeshuizen. Doordat er niet op een juiste manier geïnvesteerd wordt, groeit de economie in het land ook niet, of gaat die zelfs achteruit. We zouden deze landen beter kunnen helpen met kennis dan met geld.”

Mensenhandel

“Er zijn veel verhalen en onderzoeken bekend, waaruit blijkt dat kinderen worden gestolen om in een weeshuis geplaatst te worden. Criminelen die weeshuizen oprichten om geld te verdienen stappen op ouders af, met allemaal mooie beloftes. Ze zeggen dat ze hun kinderen eten kunnen geven, naar school kunnen laten gaan of werk kunnen bieden. Deze ouders geloven dat dit veilig is, en goed zal zijn voor hun kinderen.

Zelf hebben de ouders vaak weinig geld en veel kinderen, dus kiezen ze vaak om hun kinderen met de criminelen mee te sturen, in de hoop dat die hun kinderen een beter leven kunnen geven. Uiteindelijk komen de kinderen in een weeshuis, waar ze geen onderwijs krijgen en niet goed verzorgd worden. Dat kun je zien als het stelen van een kind, daarom valt dit ook onder mensenhandel.”

Als je in een weeshuis wil werken

“Door dit project hoorde ik voor het eerst over weeshuistoerisme. Ik was heel verbaasd om te horen dat het er zo aan toe kan gaan in weeshuizen. Ik ben zelf ook een keer bij een weeshuis langsgegaan, en ben er meteen over gaan twijfelen. Is het wel goed geweest dat ik daar was, heb ik wel echt bijgedragen? Ik geloof niet dat elk weeshuis slecht is, maar ben me nu wel bewust dat de mensen achter weeshuizen een dubbele agenda kunnen hebben.

Ik hoop dat wij met ons filmpje mensen bewust kunnen maken van wat er nou eigenlijk gebeurt in weeshuizen. Vooral van studenten die nadenken over een stage in het buitenland, hopen we dat ze ervoor kiezen om niet naar een weeshuis te gaan, maar bijvoorbeeld aan de slag gaan in een dagopvang. Op die manier kunnen ze wel met kinderen werken, wat heel populair is onder mensen die vrijwilligerswerk willen doen. Dat is heel goed, maar zorg dat je naar een goede plek gaat als je dat wil. Denk ook na over waarom je vrijwilligerswerk met kinderen wil doen. Het komt vaak voor dat mensen het doen omdat ze graag leuke foto’s met lieve kindjes willen. Zoek ook goed uit bij welke organisatie je gaat werken, of zij naar een cv of naar je ervaring vragen, en waar het geld dat je geeft heengaat!”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer weten?

afbeelding

Lees ook: Charlotte is voorstander van vrijwilligerswerk in het buitenland

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡