Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'We hebben de aarde in bruikleen'

23 september 2012 · Leestijd 5 min

Voel jij je verantwoordelijk voor het milieu? Meestal wijzen we al snel naar de overheid of oliebedrijven die het milieu verpesten. Maar stel dat wij verantwoordelijk zijn om voor de aarde te zorgen..

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar. Je kunt deze aflevering ook downloaden!

Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

Geloof jij dat de wereld is geschapen? Waarom wel of waarom niet? Probeer dit te onderbouwen met één argument In de video vergelijkt Joëlle de aarde met een huis waar we in mogen wonen en waarin we een grote troep maken. Kun je nog andere beelden bedenken om dezelfde vergelijking mee te maken? Maak jij je wel eens zorgen over de aarde? Houd jij rekening met de schepping? Waarom wel of waarom niet? Op wat voor manier doe je dit?
De Bijbel over Schepping In het begin...
De allereerste zin in de Bijbel is:  'In het begin schiep God de hemel en de aarde.' (Genesis 1:1). De Bijbel is er duidelijk over: dit heelal met al haar leven is niet toevallig ontstaan. Er zat een Schepper en een idee achter.
Er wordt beschreven dat God de aarde in zes dagen schiep. Na elke dag zag hij dat het goed was.

Lees Genesis 1: 1- 2:4

Wat valt je op aan dit scheppingsverhaal? Wat denk je dat er voor de eerste dag was (dat God ging scheppen)? Waar baseer je dat op? Wat wordt er over de mens gezegd? Wat is van oorsprong de taak van de mens?
De mooie schepping
God maakte deze aarde goed en gaf dit aan de mens in beheer. En ook al maken we er soms een potje van, als we naar de schepping kijken, kunnen we vol raken van het mooie dat we zien. In de Bijbel zie je dat mensen hun verwondering over de schepping uitzingen naar God. In Psalm 104 wordt God geprezen om wat hij heeft gemaakt.

Lees Psalm 104:2-6
Lees Psalm 104:24-25 

Waar ben jij God dankbaar voor? Hoe uit je jouw dankbaarheid? Op wat voor manier geniet jij van de schepping? Denk daarbij aan vakanties, hobby's, sport.
Herstel van de schepping
Verderop in het boek Genesis en in de rest van de Bijbel zien we dat het niet goed blijft gaan met de schepping. Er gaat van alles mis maar God belooft ook dat er herstel komt.  
Lees Romeinen 8: 18-22 waarin de schrijver Paulus het volgende uitlegt aan de eerste kerk in Rome.

Omschrijf in je eigen woorden wat Paulus, de schrijver van deze tekst, hier zegt. Paulus schrijft dat de schepping nu nog zucht en lijdt als barensweeën. Wat vind je van deze vergelijking? Waarom zou Paulus voor deze vergelijking hebben gekozen? Wat herken je van dit beeld? Wat beslist niet?
Wist je dat...
...er jaarlijks in Nederland zo'n 10.000 vrachtwagens vol textiel wordt weggegooid? Twee derde hiervan is geschikt voor hergebruik of recycling. Veel Nederlanders weten niet dat textiel ook apart verzameld kan worden.
...iedere minuut een deel van het tropisch regenwoud zo groot als 13 voetbalvelden verdwijnt?
...er alleen al zo'n 10.000 vogelsoorten op de wereld zijn?
...de aarde ook wel de 'blauwe planeet' wordt genoemd? Dit omdat het aardoppervlak voor 70 procent uit water bestaat. Daardoor ziet de aarde er vanuit de ruimte blauw uit.

Meer informatie over de Schepping
God bedanken
Bij het zien een zonsondergang, mountainbiken door de bossen, wandelen in de bergen of surfen op de zee is er volop mogelijkheid om God te bedanken. Probeer op die momenten deze dankbaarheid naar God toe uit te spreken.

Time to Turn.
Time to Turn is een beweging van jongeren die vanuit hun geloof willen kiezen voor rechtvaardige en duurzame levensstijl. Op hun site geven zij praktische tips hoe je met de schepping om kunt gaan en hoe jij hierin verschil kan maken.
www.timetoturn.nl

Afval scheiden heeft zin
De helft van het huishoudelijk afval wordt opnieuw gebruikt. Dat scheelt vervuiling, grondstoffen en energie. Het is een fabeltje dat afval scheiden geen zin heeft. Dit is iets kleins en goed voor het milieu waar je vandaag al mee kunt beginnen, als je dit al niet deed.

Natuurseries
Wil je onder de indruk raken van Gods schepping. Bekijk dan de BBC series van Planet Earth, Frozen planet of Life. Deze series worden door de EO op Nederland 2 uitgezonden. www.eo.nl/tv/natuur

En God beschikte een worm: Over schepping en evolutie- Cees Dekker
Een boek voor wie meer interesse heeft in het debat over schepping en evolutie..

Colofon:
Auteur en presentator video: Joëlle Rothuizen
Productie & Eindredactie Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: Matthijs Westerkamp

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡