Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zegt de Bijbel over gerechtigheid?

11 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Het is de week van de gerechtigheid bij BEAM. Probleempje is dat de term gerechtigheid ongeveer net zo breed is als de schouders van Arnold Schwarzenegger: heel breed. Toch is de Bijbel opengeslagen en vielen de volgende uitspraken over gerechtigheid op.

Laten we om te beginnen met beide benen op de grond gaan staan. In Romeinen 3: 10 staat namelijk: “Zo staat er ook geschreven: ‘Er is geen mens rechtvaardig, zelfs niet één.’" Nou, dat is duidelijk toch? Een beetje deprimerend wel. Over God wordt in de Bijbel heel anders gepraat: “Hij is een rots, hij staat voor recht; alles wat hij doet is volmaakt.” Ook duidelijk.
Maar als God rechtvaardig is en wij helemaal niet. Hoe kan het dan dat God toch een relatie met ons wil? “Maar God wil mensen redden, zomaar, voor niets. Hij vergeeft de zonden van iedereen die gelooft in Jezus Christus. Zo goed wil God voor ons zijn. Tegelijk wil God dat de schuld van de mensen weer goedgemaakt wordt. Hij heeft daarom zelf gezorgd voor een geschenk waarmee dat kan gebeuren. Dat geschenk is Jezus Christus. Dankzij zijn dood worden de mensen die in hem geloven, gered.” (BGT Romeinen 3: 25 – 26a) Hier staat dat Jezus onze gerechtigheid is. Maar kunnen we zelf ook nog iets doen met gerechtigheid?

geven aan mensen die het minder goed hebben dan jij

Gerechtigheid komt in alle vormen voorbij als je de Bijbel er eens op naslaat. Het wordt gekoppeld aan de waarheid spreken, de vrede bewaren, eerlijk zijn, medeleven tonen, de wet naleven, wezen beschermen, weduwen bijstaan en geven aan mensen die het minder goed hebben dan jij. Maak er geen show van
Maar Jezus geeft in de langste preek die ooit van hem op papier is gezet – ook wel bekend als de Bergrede -  een waarschuwing over gerechtigheid: “Let op dat jullie de gerechtigheid niet beoefenen voor de ogen van de mensen, alleen om door hen gezien te worden. Dan beloont jullie Vader in de hemel je niet.” Vervolgens geeft hij ook een aantal voorbeelden van hoe het niet moet.  “Wanneer je aalmoezen geeft, bazuin dat niet rond” (vers 2)
Oftewel, wanneer je de zwerver bij de supermarkt een broodje geeft, maak hier geen Snapstory van.

“Wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet.” (vers 5)
Oftewel, imponeer wanneer je bidt je christelijke vrienden of kerkleden niet met alle moeilijke woorden die je kent. 

“Wanneer je vast, zet dan geen somber gezicht op.” (vers 16)
Oftewel, als je tijd met God neemt en daarom wat rustiger aan doet, zet dit dan niet in elke groepsapp en zeg niet tijdens elke kring of kerkdienst hoe zwaar je het hebt om medelijden te oogsten. 

In de Bijbel staat nog veel meer over gerechtigheid. Wat is het stuk dat jou het meest aanspreekt? Waarom? Laat het weten in de reacties of op Facebook! 

Headerfoto: startupschool.nl 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡