Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dingen die je wel (en beter niet) kan zeggen tegen iemand met een depressie

16 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Leven met een depressie is ontzettend zwaar. Als je er zelf last van hebt, maar óók voor vrienden en geliefden van de persoon. Waar doe je als bijstander nou goed aan? Deze dingen kun je wel (en beter niet) zeggen tegen iemand met een depressie.

Niet: “Bekijk het positief!”

Het lijkt misschien nuttig, benoemen wat diegene allemaal wél heeft. Maar een depressie is geen ondankbaarheid. “Kijk wat je hebt! Je kan naar school, je hebt vrienden. Geniet van de kleine dingen!”. Iemand met een depressie heeft waarschijnlijk allang aan deze dingen gedacht. Het bespreken van deze onderwerpen kan heel kleinerend overkomen, alsof hun depressie niet echt is.

Wel: “Hoe gaat het met je?”

Zelfs de vraag ‘alles goed?’ kan soms lastig zijn voor iemand met een depressie. Met de vraag ‘hoe gaat het?’, geef je de ander een kans om zijn of haar verhaal te doen. Wanneer diegene vertelt hoe het gaat, luister dan vooral. Probeer geen adviezen te geven, maar toon juist begrip. Ook als het voor jezelf moeilijk is om te begrijpen.

Niet: “In mijn jeugd was alles veel erger”

Een depressief persoon heeft weinig aan een vergelijking met jouw (vroegere) leven. Diegene is op zoek naar een luisterend oor. Door je eigen problemen groter te maken, kan die persoon het gevoel krijgen dat zijn of haar struggles er niet toe doen.

Wel: “Kom je naar mijn feestje volgende week?”

Dit lijkt misschien een gekke vraag, maar het kan voor iemand met een depressie vervelend zijn wanneer ze ook nog het gevoel hebben te worden buitengesloten. De kans dat ze ‘nee’ zeggen op deze vraag, is natuurlijk heel groot. Maar probeer nooit iets voor de ander in te vullen. Op deze manier geef je hen het gevoel dat je nog aan ze denkt.

Niet: “Schouders eronder!”

Een depressie kan lang duren. Ook voor jou als bijstander is dat misschien lastig. Je zou zo graag weer gezellige dingen doen met elkaar, en hoopt dat alles snel weer normaal wordt. Toch moet je geduld hebben als het om een depressie gaat. Genezen heeft tijd nodig.

Wel: “Ik wil het begrijpen”

Weet je niet helemaal wat een depressie inhoudt? Probeer er eens wat over te lezen en vraag die persoon hoe het is. Je kan hier ook gewoon eerlijk over zijn. “Ik vind het ingewikkeld en kan me niet helemaal voorstellen wat betekent om een depressie te hebben. Maar ik wil mijn best doen om je beter te begrijpen.”    

Heb jij hulp nodig? Het kan dan helpen om anoniem te chatten met iemand van stichting Chris of neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie.

5x Bijbelse personen met mental health issues

Lees ook over:

5x Bijbelse personen met mental health issues

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡