Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom is een eerste keer spannend en verslavend?

18 april 2017 · Leestijd 3 min

Bij verslaving denken we vaak aan alcohol, sigaretten of bijvoorbeeld social media. Maar mensen kunnen aan allerlei dingen of gebeurtenissen verslaafd raken. Bingewatchen bijvoorbeeld. Lekker thuis op de bank hangen. Maar er zijn ook mensen die daar juist een hekel aan hebben. De adrenalinejunkies die telkens op zoek zijn naar een nieuwe kick.

Zo kunnen eerste keren ook verslavend zijn. Iets voor de eerste keer doen is spannend: je eerste sollicitatie, je eerste date, je eerste dag op je nieuwe opleiding. Hoe groter de spanning van tevoren, des te groter de opluchting en kick achteraf. Dat heb jij toch maar even mooi geflikt! Adrenalinekick
Die spanning zorgt ervoor dat je adrenaline aanmaakt. Adrenaline is een stofje dat je lichaam aanmaakt wanneer het in gevaar is. Natuurlijk is je lichaam in werkelijkheid niet in gevaar wanneer je voor het eerst je nieuwe school binnenloopt. Toch ervaren je hersenen de situatie niet als normaal en voel je het bloed bijna door je aderen pompen. Het stofje adrenaline heeft een functie. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren en het maakt je alerter. Van adrenaline wordt je sterker, voel je minder pijn en kun je bijvoorbeeld veel beter zien. Artsen gebruiken adrenaline zelfs in levensbedreigende situaties. Wanneer iemand met een notenallergie per ongeluk noten heeft gegeten, kan een shot adrenaline ervoor zorgen dat het hart harder werkt om de allergische reactie tegen te gaan. Verslaving
Net als aan chocolade, kun je ook aan die adrenalinekick verslaafd raken. De een is daar natuurlijk gevoeliger voor dan de ander. Maar de energie die je krijgt nadat je een nieuwe ervaring hebt opgedaan, kan verslavend werken. Net als met andere verslavingen, werkt het zo dat hoe meer nieuwe indrukken je opdoet, hoe meer je ook ernaar blijft verlangen. Wanneer je veel adrenalinekicks gewend bent, maar je nieuwe ervaringen blijven een tijdje achter, wordt je onrustig. Bewust of onbewust ga je dan op zoek naar nieuwe ervaringen. Je bent een echte adrenalinejunkie geworden – verslaafd aan eerste keren. Is dat erg? Alles met mate, zegt je oma dan. Eleanor Roosevelt zegt dat je iedere dag iets moet doen dat je eng vindt. Het voorkomt dat je in je veilige comfort zone blijft hangen. 

Do something every day that scares you.

FEAR NOT

Nieuwe ervaringen verrijken je als mens. We vallen makkelijk in patronen en routines. Als je jezelf iedere dag uitdaagt om iets nieuws of engs te doen, blijf je hersenen trainen. Bedenk eens wat jij dagelijks uit de weg gaat: een telefoontje plegen, inparkeren, eerlijk zijn over je gevoelens – het zijn allemaal voorbeelden van faalangst. Je bent bang om op je bek te gaan. Verslaafd zijn aan nieuwe ervaringen is dan een groot goed, want dat geeft je zelfvertrouwen. Dus: FEAR NOT! BEAM daagt je uit!
BEAM daagt je uit om deze week ook iets voor het eerst te doen. Doe iets wat je eng vindt en deel je ervaringen met ons! De BEAM-redacteuren doen deze week ook allemaal iets wat ze nog niet eerder hebben gedaan. Volg onze vuurdoop op Snapchat (eo_beam) en Insta stories (eobeam). Deel jouw spannendste eerste keer met ons: via WhatsApp (06-83673700) of mail (bramredactie[at]eo.nl).

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡