Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom bidden we voor de vrede van Jeruzalem?

14 mei 2018 · Leestijd 5 min

Je hebt het vast wel eens in de kerk gehoord: “Laten we bidden voor de vrede van Jeruzalem.” Maar wat betekent dit eigenlijk, en waarom specifiek voor de vrede van Jeruzalem? Tjerk Visser werkt voor het Centrum voor Israël Studies (CIS), hij weet precies waarom we deze zin geregeld voorbij horen komen en waar dat goed voor is.

Wat doe jij precies?

“Ik ben toeruster bij het CIS. Dat betekent dat ik vooral bezig ben met het zichtbaarder maken van Israël in kerken en binnen het onderwijs. Ik houd me bezig met het ontwikkelen van materiaal en informatie voor met name jongeren en breder publiek in de kerk. Verder geef ik presentaties op scholen en tijdens bijvoorbeeld jeugdclubs of. We willen het onderwerp Israël en Jeruzalem graag beter op de kaart zetten.”

Waarom is dat zo belangrijk om te doen?

“De afgelopen jaren merken we dat Israël niet meer heel erg leeft onder christenen, waar het vroeger meer vanzelfsprekend was. Het is natuurlijk een erg ingewikkeld land met lastiger thema’s. Zo is het heel complex om uit te leggen wat er nu precies in Israël speelt rond het Joods-Palestijnse conflict. Als christenen zeggen dat ze Israël belangrijk vinden, kiezen ze gevoelsmatig daarmee al gauw een partij. Er is verbondenheid met het volk van God, de Joden én tegelijk vervreemding om het onrecht wat de Palestijnen wordt aangedaan.

In veel kerken en scholen merken we dat er daarom bijna  niet meer over gesproken. Dat vinden we natuurlijk jammer. Als je de bijbel openslaat, lees je bijna op elke bladzijde wel iets over Jeruzalem, over Israël of over het volk van God. We mogen ons verbonden voelen met dat volk, dat mag duidelijker op de kaart gezet worden. Aan ons de taak om dat toegankelijker te maken voor christenen en voor christelijke jongeren door verbindingen te leggen van de Bijbel naar de actualiteit van het Israël van vandaag.”

Wat doet het CIS allemaal?

“Bijvoorbeeld ieder jaar in oktober is er de zogenaamde Israël-zondag. Dit jaar was het thema: ‘bidden voor de vrede in Jeruzalem’. Als CIS zorgen we dat er een heel pakket klaar ligt voor een gemeente die er mee aan de slag wil. Een preekschets, maar ook werkjes, werkvormen en vlogs voor jongeren en kinderen. Hierdoor krijgen kerken ook de handvaten om er echt iets mee te doen. Afgelopen jaar was het thema dus genomen uit Psalm:122. Daarin ligt de oorsprong van bidden voor Jeruzalem. Voor de jeugd hebben we daarvan gemaakt ‘I Love YourSalem,’ met daarbij ook de vraag: waarom zou ik iets moeten hebben met Jeruzalem? Waarom bijvoorbeeld niet voor Oeganda of een ander land? De bijzondere plek van Israël in het werk van God met deze wereld hopen we daarin duidelijk te maken. ”

Ja, waarom eigenlijk niet een ander land?

“Wij gebruiken altijd de insteek vanuit de Bijbel. Er zijn verschillende teksten waarin je kunt zien dat God een verbond is begonnen met het volk van Israël waarin alle volken van de aarde uiteindelijk mogen delen. Dat begon bij Abraham, een familie, wat een heel volk werd die tot zegen moesten zijn voor alle volken van de aarde. Dus ook wij Nederlanders horen daarbij. Zo mogen we dat ook zeker zien, maar niet in plaats van Israël zoals de kerk het eeuwenlang wel heeft gedacht.

Hiervoor gebruiken we altijd de vergelijking die Paulus maakt in Romeinen:9-11. Hij noemt hier het beeld van de olijfboom, waaraan de takken van andere bomen kunnen worden ingeënt (de verschillende volken), maar ook juist de afgebroken takken die eerst al bij de boom hoorden kunnen opnieuw worden bevestigd (de Joden zelf). God is nog niet klaar met het volk van Israël, hij gaat daar nog hele mooie dingen doen.”

Waarom moeten we juist bidden voor de vrede van Jeruzalem?

 “Als we bidden voor de vrede van Jeruzalem, bidden we voor een plek waar op dit moment heel weinig vrede is. Het is daar een mengelmoes van culturen en geloven die lijnrecht tegenover elkaar staan. Politiek is Israël in een hele lastige situatie gekomen omringd door dreiging in het hele Midden Oosten. Het komt dan vooral aan op de lokale initiatieven van vrede en verzoening. Het gaat er vooral om dat mensen elkaar weer gaan ontmoeten waardoor vijandsbeelden worden afgebroken.

Joden en Arabieren kunnen wel degelijk samen dingen ondernemen heb ik gemerkt. Vorige week was ik bijvoorbeeld in Jeruzalem getuige van een bijzonder project. Arabische kinderen doen mee aan een uitwisselingsprogramma met een Joodse school. Om zo over elkaars gewoonten, geloof en cultuur te leren. De kinderen waren in het begin heel sceptisch, maar aan het eind van de week juist heel enthousiast. Ze hadden zelfs vriendjes gemaakt. Hier zie je ook dat die vijandsbeelden die ze van thuis meekrijgen naar de achtergrond verdwijnen. Dit is heel mooi om te zien, en dan merk je ook dat er actief iets aan die vrede gedaan wordt. Een mooi voorbeeld van hoe het werkt in de praktijk. Prachtig als je bid om de vrede van Jeruzalem en je met eigen ogen kunt zien dat het gebed wordt verhoord.’’

Wil je meer weten over deze organisatie, of iemand uitnodigen voor een presentatie in de kerk of op school? Kijk dan hier!

Wat betekent 'Israël' nou eigenlijk? Wij leggen het je hier uit!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡