Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar willen jullie #ballen voor kweken?

12 januari 2017 · Leestijd 5 min

Openlijk voor je geloof uitkomen, 'nee' durven zeggen, de liefde verklaren, bungeejumpen. Soms heb je een beetje extra ballen nodig om iets te doen of te zeggen. Maar zoals je hieronder kunt zien: je bent niet de enige!

GELOOF

Joost:

"Ik heb ADHD, en over het algemeen heb ik dat prima onder controle met medicijnen... Alleen als ik ze een keer niet inneem, verandert soms mijn visie op God totaal. Ik wordt enorm sceptisch, en die de zin van geloven helemaal niet in. Als ik dan later wel weer ingenomen heb, twijfel ik eigenlijk nog steeds, want wat is mijn geloof waard als ik er alleen iets mee doe zolang ik onder invloed ben?"

Hannah: "Ik zou heel graag over mijn geloof praten op school tegen mensen die niet gelovig zijn, maar ik durf het niet omdat ik bang ben dat het niet geaccepteerd word..."
Hanneke:

"In mijn sportgroep durfde ik niet te zeggen dat ik in een andere plaats naar school ging, omdat die school christelijk is.. Ik zou heel graag gewoon open willen zijn over mijn geloof."

Robert: "Ik durf er niet echt voor uit te komen dat ik een christen ben."
Isabelle:

"Meer over God praten in de klas! Krijg soms wel wat woorden naar mijn hoofd geslingerd, "Hoe kun je nou geloven?!" "Hoezo geloof je in een pratende slang?!" Dan val ik echt stil en is er geen woord uit te krijgen. Ik praat heel graag over mijn geloof omdat ik het zo bijzonder mooi vind, maar mijn klasgenootjes maken het mij niet gemakkelijk. Ik zou dus wel meer ballen willen hebben, zodat ik voor mijzelf en God op durf te komen."

afbeelding

EXTREMITEITEN

Liza:

"Bungeejumpen."

Iris: "Ik durf bij circus niet los op de eenwieler, maar wil het graag leren."
Esther:

"De ballen om mijn hoogtevrees te overwinnen. Door parachute te springen of te skydiven of zoiets."

Sera: "Skydiven."
Anne:

"Bijvoorbeeld in bepaalde achtbanen gaan en andere adrenaline gevende activiteiten."

Een jongen vertellen dat ik hem stiekem wel leuk vind

LIEFDE

Joran:

"Niet durven te zeggen dat je verliefd op iemand bent, maar het wel willen durven." Simon: "Ben zelf nogal twijfelachtig/negatief over mezelf (laatste tijd gaat beter) en vind het dus lastig om op meiden af te stappen." Daniel: "Waar ik de ballen niet voor heb, is om een vriendin van me te vertellen dat ik haar leuk vind en van haar houd. Het lastige hieraan is alleen dat ze al een vriend heeft;)" Lilian: "Ik durf mijn vriendinnen niet te vertellen dat ik al heel lang een jongen leuk vind, die mijn vriendin niet aardig vindt. Een vriend van haar had ruzie met hem. (Eigenlijk vindt ik die jongen nog steeds leuk)."

ZELFVERTROUWEN

Rianne:

"Mijn grote twijfel is mezelf! Ik vraag me af wie ik ben voor God en hoe anderen mij zien. Ik wil schijt aan mezelf hebben en niet continu te hoge eisen stellen of mezelf haten om hoe ik ben. Ik wil de ballen hebben om trots te zijn op mezelf." Elise: "Durven vertrouwen op mezelf! Ben nu aan het leren, maar superbang voor de toets van morgen, want ik denk dat ik alles ga verknallen..." Marien: "Mijn collega wordt altijd boos als ik iets verkeerd doe. Zou ik ook wel bij hem willen doen." Roanne: "Ik zou graag willen afspreken met een goede vriend uit het buitenland, alleen ben ik niet zo goed in Engels. Daarom durf ik niet af te spreken." Britt: "Ik zou wat meer lef willen hebben... Als ik nu bijvoorbeeld mijn brood vergeet en eigenlijk geld wil vragen durf ik dat niet, omdat ik bang ben dat mensen me gaan uitlachen." Manouk: "Ik durf nooit aan anderen te vertellen hoe ik me voel, bang dat ik andere mensen lastig val en voor hun reactie. Ik zou graag wat meer durven te praten als het om mijn gevoelens gaat."

Twijfels over toekomst. Wat ik na hbo-diploma wil gaan doen.

HET ONBEKENDE

Joanne:

"Ik zou heel erg graag bij mijn huidige baantje weg willen en iets nieuws zoeken. Ik heb het er niet naar mijn zin en wil een baantje die meer aansluiting heeft met mijn opleiding, maar ik heb de ballen niet om het tegen m'n baas te zeggen." Aron: "Ik twijfel regelmatig over of ik niet in plaats van mijn studie technische bedrijfskunde toch conservatorium had moeten gaan doen. Maar eigenlijk vind ik muziek maken veel leuker als hobby, en denk ik niet dat ik gelukkig zou kunnen worden met alleen maar muziek maken, m'n hele leven lang. Maar ja, ik zou het wel willen proberen..." Kimberly: "Ik twijfel over een dienst die ik ga organiseren met mijn jeugdgroep van de kerk. Ik wil heel graag zingen aangezien dit mijn passie is, maar ik ben bang. Ik zou willen dat ik vol zelfvertrouwen op het podium ga zingen!!!" Mariëlle: "Iets waar ik aan twijfelde of ik het wel durfde was mijn opleiding. Ik doe de opleiding voor verpleegkundige bij de landmacht, maar wist niet of ik het wel kon/durfde, hoe ik het zou doen als ik maandenlang van huis zou zijn en hoe ik mijn ervaringen daar zou verwerken. Ik was echt bang dat ik - op het punt dat mijn hulp het hardst nodig was - het niet durfde en ik was altijd bang voor de oorlogsgebieden... Moest ik schieten (mag dat volgens de wet?!) of moest ik niets doen? Dat was waar ik heel bang voor was, maar aan de andere kant de mensen daar hebben mijn hulp ook wel nodig en ik kan daar zulke mooie dingen voor hun doen. Ik heb ervoor gekozen om mijn angsten opzij te zetten en er voor te gaan."

Of je kent geen angsten:

William: "Ik ben nergens bang voor. Ik ben gewoon een hele goede christen."

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡