Ga naar submenu Ga naar zoekveld

VERKIEZINGEN: Waar staan de grootste (christelijke) politieke partijen voor?

22 februari 2021 Leestijd 4 min

De verkiezingen komen er in maart weer aan. Misschien ben jij van plan om te stemmen of gewoon nieuwsgierig naar waar elke politieke partij voor staat. NOS op 3 legt dertien politieke partijen uit, zodat jij alle nodige informatie hebt om te kunnen stemmen; volgende maand, of over een paar jaar. Hieronder zetten wij de hoogtepunten van de christelijke partijen op een rijtje:

CDA: Zorg voor elkaar

Het CDA werd in 1980 opgericht: drie christelijke partijen werden één. De kernwaarden van het Christen-Democratisch Appèl komen uit de Bijbel. Het is voor deze partij belangrijk dat de mens beheerder is van de aarde – die door God is geschapen – en dat we daar goed voor moeten zorgen. De partij houdt tradities graag in ere en ‘het gezin’ staat centraal.

Wobke Hoekstra is lijsttrekker van het CDA, nu Hugo de Jonge te druk is met corona. De partij wil onder andere de basisbeurs voor studenten terug. Verder willen ze meer woningen; vooral voor jongeren en starters. Lagere belastingen en betere bescherming voor werknemers in de platformeconomie – zoals maaltijdbezorgers – vindt de partij ook belangrijk. Alhoewel het CDA het niet nodig vindt dat de overheid zich met iedereen bemoeit, willen ze wel dat de overheid zorgt voor de kwetsbare mensen in Nederland.

ChristenUnie: Aandacht voor wat echt telt

In 2000 voegen een reformatorische en een gereformeerde partij zich samen tot de ChristenUnie. In 2006 had de partij een doorbraak en trokken ze vooral vrouwelijke en jonge kiezers. Gert-Jan Segers is de lijsttrekker van de partij en de Bijbel is dé leidraad. Het geloof staat centraal en elke fractievergadering begint met gebed. Volgens de partij heeft God de overheid aan ons gegeven en moet die in Zijn dienst staan.

Het gezin in superbelangrijk, omdat het de plek is waar je belangrijke waarden overdraagt aan je kinderen. De partij wil een groene economie en een kleiner verschil tussen arm en rijk. Ze strijden tegen abortus en willen de wet die gaat over euthanasie niet uitbreiden.

Volgens de ChristenUnie bestaat de overheid om onrecht te bestrijden en de kwetsbaren te beschermen. Ze streven ervoor dat salarissen van mensen in de zorg, politie en leraren omhooggaat. Ook willen ze dat er basisbanen komen voor mensen met een uitkering; het minimumloon moet omhoog en de basisbeurs voor studenten moet terugkomen. Daarnaast wil de ChristenUnie dat de anticonceptiepil in het basispakket van de zorgverzekering komt en dat coffeeshops sluiten.

SGP: In vertrouwen

SGP staat voor Staatskundig Gereformeerde Partij en is opgericht in 1918. Het is de oudste partij van Nederland en de enige die al voor de Tweede Wereldoorlog bestond. Ook heeft de SGP de grootste jongerenafdeling.

De Bijbel is de basis van het werk dat de partij levert. Ze vinden dat de overheid zoveel mogelijk weg moet blijven van het privé van Nederlanders. De SGP is tegen het homohuwelijk en ze vinden dat homoseksuele koppels geen kinderen mogen adopteren. Abortus, euthanasie, drugs en prostitutie moet niet gelegaliseerd worden volgens de partij.

Het huwelijk en het gezin staan centraal en de zondagsrust is heilig. Met Kees van der Staaij als partijleider, pleit de SGP voor de volgende punten: gezinnen waarvan één ouder werkt, moeten minder belasting betalen. Ze willen een uitkering van duizend euro bij de geboorte van een vierde kind en willen een andere munteenheid. Daarnaast is de SGP tegen reclame over overspel en willen ze dat verbieden. Wel wil de partij de doodstraf invoeren.

Bekijk de hele video waarin de grootste partijen worden uitgelegd op NOS op 3

Wil jij hulp bij het kiezen van de partij waar jij op wilt stemmen? Doe hier de stemwijzer.

Beeld: ANP

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕