Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar ligt jouw vergrootglas? | Denkstof #04

15 februari 2018 Leestijd 5 min

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het erover dat je niet moet proberen om op de ander te willen lijken, maar juist op jezelf moet focussen om jouw unieke talenten te ontdekken.

Onzeker over mijn buikje

Kijk eens goed naar me... Hier, een moedervlek. Daar pestte m'n broer me vroeger mee. Heb je die rare bobbel op m'n lip al gezien? En m'n buikje' daar mag ook wel wat vanaf... Ja, ik ben wel eens onzeker over m'n looks'

Maar als mijn vriendinnen tegen mij over hun moedervlekken of je buikjes beginnen, dan vind ik dat meestal grote onzin. Waar maak je je druk over? Niks aan de hand man! Raar eigenlijk, als ik dat bij hun wel oké vind, waarom bij mezelf dan vaak niet?

Een vergrootglas op mezelf

Het probleem is dat ik mezelf onder een vergrootglas leg. Als ik goed m'n moedervlek wil bekijken, dan ga ik extra dicht bij de spiegel staan zie ik alléén die moedervlek. In gedachten wordt-ie alsmaar groter en groter Maar duh, dat is hartstikke logisch. Als ik me alleen maar daarop focus, zie lk ook alleen maar dat.

M'n gezicht -- één grote moedervlek... Als je jezelf moet beoordelen, kijken al je onzekerheden en angsten met je mee. Blijkbaar ben ik dus ik niet de beste persoon om mezelf te beoordelen...

God weet hoe ik bedoeld ben

God kan dat wel. Hij heeft mij gemaakt, dus hij weet als geen ander hoe ik bedoeld ben. Zelfs voor mijn geboorte, was hij al bezig mij in elkaar te knutselen. Misschien heeft God die moedervlek wel heel zorgvuldig daar neergezet met een kwastje. Zo stip!

Natuurlijk, deze bult heeft God echt niet zo bedacht. Die komt gewoon doordat ik een keer uit een stapelbed ben gevallen. Maar moet ik daar nou knetteronzeker van worden? Boeie, van die bobbel...

Vergeleken met anderen

Weet je wat ik ook doe? M'n vergrootglas op andere mensen richten. lk ga mezelf vergelijken met anderen, en — rara, hoe kan het -- ik kom nooit als beste uit de bus. lk zie altijd wel iets bij de ander, wat beter is dan bij mij. Is het niet hun neus, dan wel hun benen, of iets anders...

Maar weet je, zelfs de mooiste topmodellen zijn jaloers op andere topmodellen. Misschien blader je elk tijdschrift door, op zoek naar je ideaalbeeld. Of zit jij op het puntje van je stoel bij Project Catwalk en denk je: zag ik er maar zo uit.

Stop met vergelijken

Kwel jezelf dan niet langer. Laat die bladen dicht en stop even met Project Catwalk! Als het je naar beneden haalt, kap gewoon met die onzin. Echt, het helpt. Wat de wereld neerzet als 'norm' is lang niet altijd gezond. Los van of het überhaupt wel echt mooi is...

Bevestiging zoeken is heel gewoon, heel natuurlijk. Iedereen heeft daar behoefte aan. Alleen God kan jou werkelijk gelukkig maken, maar mensen kunnen je daarbij helpen.

Zoeken naar bevestiging

lk bedoel dit. lk sprak laatst een superslanke meid, maatje 36, jaar of negentien. Vond zichzelf te dik. Sorry?! Natuurlijk ziet ze zelf, dat ze helemaal niet dik is. Zij is gewoon op zoek naar bevestiging. Zij wil horen dat ze mooi is.

En dat is heel terecht, want dat is ze ook. Dus dat mag best gezegd worden. Probeer het maar eens uit. Zeg eens tegen een vriendin hoe goed ze eruit ziet. Zal haar goed doen. Echt!

Misschien wordt het niet zo vaak tegen jou gezegd, of heb je het zelfs nog nooit gehoord -- maar JIJ bent echt mooi. Probeer niet op iemand anders te gaan lijken.

Je bent uniek

Jouw schoonheid zit 'm juist in dat God jou zo uniek heeft gemaakt. Laat dât je ideaalbeeld zijn. Als we allemaal krampachtig proberen er hetzelfde uit te zien als de rest omdat dat de standaard is  lekker saai zou dat dan worden. Iedereen hetzelfde, maar nog steeds jaloers op elkaar, want het vergelijken houdt nooit op.

Mijn advies: stop met vergelijken en focus op wat er uniek aan je is. Zo ontdek je waarom God juist jou heeft gemaakt zoals je nu bent. Vind je dat lastig om te benoemen, of weet je niks?

Doorgeven van Gods liefde

Dat komt doordat jij je vergrootglas nog richt op waar je minder blij mee bent. Vraag je omgeving je te helpen. Zij kunnen iets doorgeven van Gods liefde voor jou. Wat vinden je vriendinnen mooi aan jou? Of je zussen? Of Je vriend? Vraag het maar eens aan ze en leg dan daar je vergrootglas op.

Bijbel

Lees: Genesis 1:27

  1. Wat vind jij mooi aan jezelf?
  2. Wat zou je graag veranderen aan je lijf?
  3. Hoe denk je dat jouw vrienden / vriendinnen de twee vorige vragen over jou beantwoorden?

Extra vragen:

  1. Wanneer merk je bij jezelf dat je indruk wil maken? 
  2. Waaruit haal jij ten diepste je bevestiging?
  3. Wat helpt jou om je onzekerheid tegen te gaan?
  4. God heeft jou uniek gemaakt, naar zijn beeld! Is dat niet een geruststellende gedachte?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕