Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar komt de komkommertijd vandaan?

17 juli 2017 · Leestijd 3 min

Het is ZOMER! Dat betekent dat het op de kantoren en in scholen steeds rustiger wordt en op de strandjes en terrasjes steeds drukker. Iedereen staat in de relaxmodus en daardoor gebeurt er niet veel spannends. We noemen het ook wel de komkommertijd. Maar waar komt dat woord eigenlijk vandaan?

De zomer is bij uitstek het meest geschikte seizoen om komkommers te verbouwen hier in West-Europa. De zomer is voor boeren een gigantische drukke tijd, maar juist in andere beroepen doen we het in de zomer juist rustig aan. Daarom werd komkommertijd door de jaren heen meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws – er valt niets te vertellen.

Zurebommentijd

Maar hoe komen we er dan op om dat komkommertijd te noemen? Het is een beetje vaag waar de term precies vandaan komt. In Duitsland kennen ze de term Sauregurkenzeit (zurebommentijd of augurkentijd) al langer. Het ontstond rond het jaar 1700. Ook de Engelsen kenden cucumber time, maar die term is inmiddels verdwenen uit de spreektaal. Het werd vroeger door Engelse kleermakers gebruikt om de rustige zomerperiode aan te duiden. Maar dat noemen ze tegenwoordig taylor’s holiday. Ook de Denen, de Noren, de Polen, de Zweden, de Amerikanen hebben een woord voor komkommertijd of augurkentijd. Allemaal met een negatieve lading.

Multatuli

In het Nederlands werd de term later geïntrodueerd, in de 19e eeuw. Eén van de eerste Nederlandse teksten waar we ‘komkommertijd’ in terugvinden komt van Multatuli (1820-1887). Hij had het in een tekst over “’t hartje van den komkommertyd”. In Nederland werd het woord oorspronkelijk in de financiele wereld gebruikt, omdat er in de zomermaanden weinig gebeurde op de beurzen. Maar in de zomer gaan ook politici met vakantie, hebben de sportclubs zomerstop en vieren klussers de bouwvak. Zo werd het later een algemenere term voor de rustige zomerperiode waarin weinig te melden valt.

Komkommer & kwel?

Zo, weer wat geleerd! En dat het nu misschien komkommertijd is, is helemaal niet erg. Afremmen doet je goed. Gooi een schijfje komkommer in je glas water of leg er twee op je ogen en het relaxen kan beginnen! Gewoon even geen komkommer en kwel, want: "Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last." (Matteüs 6:34)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡