Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vroeger werd je hiermee gepest, nu wil iedereen het

18 september 2017 · Leestijd 5 min

Pesten is iets stoms wat kinderen én volwassenen uit onzekerheid doen, dat is wel bekend. Maar wist jij ook dat er dingen zijn waar mensen 10 jaar geleden mee werden gepest, terwijl ze er nu juist complimenten voor zouden ontvangen?

1. Nerd, nerd, afgekeurd!

'Nerd, nerd, afgekeurd' Als dit wel eens naar je geroepen is, dan was je een nerd. Had jij de neiging om terug te roepen: “Dat rijmt officieel niet eens!” Dan was je een supernerd. Jarenlang werd er door leeftijdsgenoten negatief gepraat over kinderen in de klas die zonder al teveel moeite hoge cijfers haalden en in de pauze liever een boek lazen dan zinloze tochtjes naar de dichtstbijzijnde supermarkt maakten. Ze werden gepest. MAAR NOT ANYMORE. Nerds lijken zich door de jaren heen ontwikkeld te hebben en zijn nu geliefder dan ooit. Hallo, Spiderman is een nerd.. Blijkbaar hebben we met z’n allen bedacht dat nerds toch wel heel handig zijn in de zakelijke wereld. Ook zijn nerds hartstikke lief, betrouwbaar en hebben ze tenminste íets waar ze gepassioneerd over zijn.

2. 'Hoog water' broek

“Is het hoog water bij jullie thuis?” Je kreeg het altijd weer over je heen wanneer je als tiener in je iets te korte broek op school kwam. Waar het vroeger een teken was dat je slecht was in goede broeken kopen of dat je gewoon kanonnenhard groeide, zijn ‘te korte’ broeken nu helemaal een ding. Voor zowel mannen als vrouwen. Oprollen en zelfs te kort kopen is de normaalste zaak van de wereld. Hier wat gratis oproltips:

De enkele rol
Sla de broekspijp één keer om. Lekker casual en voordeel is dat er geen dikke vouw ontstaat. Een nadeel is dat de broek eigenwijs kan zijn en vanzelf weer afrolt. De anderhalve rol
Sla eerst het stiksel omhoog maak daarna een vouw van zo’n 5 centimeter. Iets gewaagder, maar het komt wel wat netter en verzorgder over. De dubbele rol
Voel je je een echte surfdude/chick vandaag, schijnt het zonnetje en ben jij er klaar voor om je scheenbenen aan deze wereld te laten zien? Kan gewoon, gebruik de dubbele rol. Vouw twee keer de pijpen om, BAM DONE. Doe dit maar niet in de winter trouwens, te koud. TIP: Kies per broek van tevoren welke vouw je gaat kiezen, er kunnen na verloop van tijd strepen ontstaan die je er niet meer uit krijgt..

3. Gepest om haarkleur: gingers have no souls

In de Middeleeuwen werd je niet alleen gepest, maar (als vrouw) zelfs levend verbrand als je rood haar had. Tijdens de heksenjachten vanaf 1450 werd rood haar geassocieerd met ellende. Veel vrouwen die voor hekserij veroordeeld werden, hadden rood haar. Ook kunstenaars hebben rood haar lange tijd gezien als iets negatiefs. Judas – de discipel die Jezus verraadde – werd vaak met rood haar afgebeeld om zijn ‘verdorven karakter’ te benadrukken. De Bijbel noemt Judas’ haarkleur niet, dus dit hebben deze kunstenaars zelf ingevuld.

Tegenwoordig is dit heel anders. Mensen betalen ervoor hun haar rood te verven en er worden hele events georganiseerd rondom deze toch wel bijzondere haarkleur. O ja, en het hebben van sproeten is omgedoopt als 1 van de 7 schoonheden van de vrouw. PAK AAN PESTERS. 

4. Heb je de broek van je oma aan ofzo?

Als jij 10 jaar geleden op de basisschool rondliep met ‘vintage kleding’ werd je vierkant uitgelachen. Je had gewoon kleding van je oma aan, verder keken je klasgenoten niet. Vandaag is deze zienswijze nogal veranderd.. Jonge mensen plunderen kringloopwinkels en lopen trots met hun vintage-kleding door de stad. Ze zijn zelfs bereid extra geld te betalen, want ja het is ‘echt vintage’.

De term vintage is best onduidelijk, maar het komt erop neer dat alle kleding die tussen 1920 en 1980 gemaakt is, als 'vintage' door kan. Er zijn beurzen en festivals waar je per kilo vintage kleding kan afrekenen. Ja, waar zijn je oud-klasgenoten nu hé, met hun opmerkingen over de broek van je oma? O wacht, ze staat vast in de rij bij de kassa voor een oma-broek WANT IEDEREEN WIL HEM NU.

5. Iel, wat voor muziek luister jij dan?!

Vroeger zag je aan iemand welke soort muziek hij of zij graag luisterde. Je had de skaters: hiphop. De gothics: metal. De boeren: country. Bij je groepje voelde je je thuis, maar door de rest werd je toch maar vreemd aangekeken of zelfs nageroepen.

Tegenwoordig maakt het mensen niet veel meer uit. Luister je metal? Lachen! Luister je André Hazes, oké kan gewoon. Foute muziek is in, er worden hele feestjes en radioshows aan gewijd. Gepest worden met je alternatieve muzieksmaak is er niet meer bij. De rollen zijn zelfs omgedraaid. Luister jij alleen maar Top40 muziek en heb je geen eigen stijl? Dan is dat wel een beetje suf. MOEILIJK. Het is ook nooit goed.

PESTEN IS STOM EN MOET STOPPEN. Wij deden een experiment of mensen durven op te treden als er wordt gepest, check de resultaten hier.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡