Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Vindt God het nodig dat wij Bijbellezen?'

14 januari 2016 · Leestijd 3 min

Het is eeuwenoud, maar nog steeds het meest verkochte (en gestolen) boek ter wereld. In de rubriek 'Bijbelicious' vragen we jou: wat heb jij met de Bijbel? Deze week is Coen (16), die in het examenjaar van het VMBO zit, aan het woord.

"Soms vraag ik mij wel eens af of God het echt nodig vindt dat wij zelf de Bijbel lezen. Het is een dik boek, en je moet het allemaal maar zelf uitzoeken. Daarom houd ik mij meer bezig met bidden en preken. Tijdens een preek legt een dominee, die er voor gestudeerd heeft, precies uit wat er in de Bijbel staat, wat de betekenis is en wat wij er nu mee kunnen. Dat is ook precies hoe ik de Bijbel zie: het is zowel een interessant geschiedenisboek, waarin precies vertelt wordt hoe de mensen vroeger leefden, als een leidraad voor ons leven nu. Ik hoor nog heel vaak nieuwe dingen over de Bijbel en over hoe wij mogen leven, zoals bijvoorbeeld ook in de 10 geboden staat.  Mijn favoriete persoon uit de Bijbel is absoluut Jezus. Hij is geweldig en heeft zoveel mooie dingen gedaan. Als ik één favoriet verhaal moet kiezen, dan is dat het scheppingsverhaal. Daar wordt zo mooi duidelijk hoe God de wereld bedoeld heeft. Ik heb niet een Bijbeltekst die mij door moeilijke momenten helpt of altijd terug komt in mijn leven. Maar op de momenten dat ik een specifieke Bijbeltekst nodig heb gebruik ik een app. Daar kan ik mijn gevoel aangeven en dan krijg ik Bijbelteksten die daar perfect op aansluiten. Wat staat er?
Dat ik het lastig vind om de Bijbel te lezen komt vooral doordat ik moeite heb met begrijpend lezen. Ik snap daardoor niet alles wat ik lees in één keer. Als ik op mijn kamer de Bijbel lees neem ik daarom de tijd om een tekst meerdere keren te kunnen lezen. Daarnaast typ ik gedeelten uit de Bijbel over op Facebook. Door het zelf te typen onthoud ik de tekst beter, en haal ik er meer uit. Die stukken zet ik dan online, zodat iedereen het kan lezen. Ik krijg er niet zoveel reacties op, maar er zijn wel veel mensen die het lezen.  Het perfecte cadeau
De enige Bijbel die ik zelf heb is de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Ik heb hem van de kerk cadeau gekregen. Bij ons in de kerk is het namelijk de gewoonte dat je aan het begin van je catechisatie een Bijbel krijgt. Mijn vader wel heeft veel Bijbels, maar sinds deze vertaling uit is lezen wij thuis vooral uit de NBV. De meeste Bijbels die mijn vader heeft zijn oud, of in ieder geval in Oudnederlands, zoals de Statenvertaling. Ik vind dat niet fijn lezen, omdat het soms onduidelijk is wat er precies staat. Ik heb de Bijbel in Gewone Taal wel eens geprobeerd, maar daar zijn zoveel dingen weggelaten dat het voor mij soms te ver af staat van wat er in de Bijbel staat. Daarom is de NBV mijn favoriete vertaling. Die is qua taal makkelijk te lezen en goed te begrijpen, en staat qua inhoud het dichts bij andere vertalingen.” Ook meedoen aan Bijbelicious? Stuur een selfie met je Bijbel naar beamredactie@eo.nl, zet je naam een leeftijd erbij en vertel er kort bij hoe jij de Bijbel ziet.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡