Eindtijd, incest en een woeste God: van deze Bijbelverhalen liggen wij wakker
De Bijbel staat vol mooie en indrukwekkende verhalen. Maar er zijn ook verhalen die moeilijk zijn om te begrijpen. Vaak slaan we die over, maar dat kan soms twijfels over het geloof geven. Daarom bespreken we drie lastige hoofdstukken uit de Bijbel met theologiestudent Caspar de Gelder.
We kijken naar verhalen uit de Bijbel die veel vraagtekens oproepen zoals seks met je vader, angst voor de toekomst en de woede van God.
Seks met je vader
BEAM-redacteur Gina: “De eerste keer dat ik het verhaal van Lot las in Genesis 19, schrok ik enorm. Lot en zijn dochters werden door God gered uit een stad vol slechte mensen, maar vervolgens voeren deze dochters hun vader dronken om seks met hem te hebben. Hoe zit dit?”
Caspar: “Allereerst moeten we bedenken dat de dochters van Lot uit een stad kwamen die door en door slecht was. Sodom was de meest verdorven plek die je in de Bijbel tegenkomt, ook op het gebied van seksualiteit. Hoewel de dochters gevlucht zijn, bleef hun denkwijze sterk beïnvloed door wat ze in deze stad hebben gezien. Hun denken en doen zijn besmet door die omgeving, en dat zien we terug in deze vieze daad.
Verder horen de zonen die hieruit geboren worden bij twee volken die het volk van Israël voortdurend bedreigen. Dit Israëlische volk is volgens de Bijbel door God uitgekozen om zijn plan met de wereld te vervullen. De andere twee slechte volken zijn voortgekomen uit slechtheid, en dat kan alleen maar kwaad voortbrengen. Dit laat zien dat de daden van de dochters zeker wel gevolgen hebben en niet zomaar geaccepteerd worden.”
De eindtijd
BEAM-redacteur Daniëlle: “Ik heb angst voor de toekomst. Ik durf Openbaring niet goed te lezen, omdat ik bang ben dat ik het niet begrijp of verkeerd interpreteer, en mezelf daardoor onnodig angst aanpraat. Soms voelt het alsof we al in de eindtijd leven door alle narigheid in de wereld.”
Caspar: “Als je Openbaring leest, lijkt het soms op een fantasieverhaal. Iemand eet een boek op, gelovigen worden opgenomen in een 'rapture', er wordt gevochten met een draak, en engelen gieten schalen met Gods toorn uit over de aarde. Ik begrijp dat dit angst kan oproepen. Maar ik kan je geruststellen: in bijna elke tijd dachten mensen dat het boek Openbaring over hún tijd ging. Al in de Middeleeuwen dacht men dit. Wat ik merk bij mensen die bang zijn voor de eindtijd, is dat ze zich afvragen of ze wel sterk genoeg in hun geloof staan. ‘Hoor ik erbij?’ is dan een veel gestelde vraag.
Ik probeer dan uit te leggen dat Openbaring vaak figuurlijk is bedoeld. De beelden hebben een diepere betekenis. Christenen in de eerste eeuwen werden juist bemoedigd door dit boek. Dat klinkt misschien vreemd, maar zij werden voor de leeuwen gegooid en op gruwelijke manieren ter dood gebracht. Voor hen waren de beelden in dit boek herkenbaar, en ze wisten: God doet recht. Hij laat onrecht niet ongestraft en houdt zijn gelovigen vast, hoe moeilijk het ook wordt.
Zelfs als de wereld in brand staat, houdt God zijn kinderen vast
Zo moeten wij dit boek vandaag ook lezen. Het is geen toverboek dat de toekomst voorspelt, maar een boodschap over Gods genade. Zelfs als de wereld in brand staat, houdt God zijn kinderen vast."
Openbaring leert mij andere vragen stellen: Op wie vertrouw ik als het moeilijk wordt? Durf ik het met God aan, ook in moeilijke tijden? Paulus (een leerling van Jezus) zegt: ‘Niets, maar dan ook niets, kan ons scheiden van de liefde van Christus.’ Met die houding kun je Openbaring lezen zonder angst.”
Is God boos op mij?
BEAM-redacteur Femke: “Ik weet dat God liefdevol is, maar sommige verhalen laten ook een andere kant van Hem zien. Ik vind het lastig om dat een plekje te geven.”
Caspar: “God heeft inderdaad kanten die ongemakkelijk voelen, zoals in het verhaal van Noach, waarin bijna de hele wereld verdrinkt, of toen Jezus tafels omgooide in de tempel. Het is normaal om je af te vragen: ‘Is God boos op mij als ik iets verkeerd doe?’
God is liefde, maar dat betekent niet dat Hij alles zomaar goedkeurt. Zijn boosheid in de Bijbel komt voort uit onrecht. Denk aan het moment dat Jezus boos werd in de tempel (Johannes 2:13-22). De tempel, bedoeld voor aanbidding, was veranderd in een markthal. Jezus’ woede kwam voort uit liefde voor zijn Vader en het verlangen om de tempel te beschermen tegen misbruik. Zijn woede is geen gewone woede, zoals wij die vaak ervaren, maar een zuivere, rechtvaardige reactie op kwaad en onrecht.
God weet dat we fouten maken
Stel je voor dat iemand jouw beste vriend beledigt. Hoe voel jij je dan? Of als je ouders boos worden omdat jij iets doet waardoor ze hun vertrouwen in je kwijtraken. Die boosheid komt voort uit liefde, omdat ze om je geven. Bij God werkt het net zo. Hij wil dat het goed zit tussen Hem en ons, en onrecht breekt die band.
Moet je bang zijn? Nee. God weet dat wij fouten maken. Hij ziet ons niet als perfecte mensen, maar als zijn kinderen. Een goede vader vergeeft en helpt je om het beter te doen.
Gods boosheid is een roep om recht, omdat Hij zoveel van je houdt. Dankzij Jezus weten we dat God niet boos blijft. Hij wil vergeven en ons helpen kwaad te herkennen en te bestrijden. Hoe mooi is het dat Zijn liefde altijd het laatste woord heeft? Durf jij die God te vertrouwen?”
Lees ook over:
Wat zegt de Bijbel over seks en hoe moet je daarmee omgaan?
Geschreven door
Gina