Ga naar submenu Ga naar zoekveld

UPDATE: Maarten: "Ik werd blind, waarom?"

30 september 2017 · Leestijd 4 min

Maarten (23) bemachtigde na een jaar lang solliciteren eindelijk een baan als werk-leer operatieassistent in Rotterdam. Zijn droom kwam uit, maar niet voor lang. Twee maanden later werd hij blind aan zijn rechteroog. Na een moeizame operatie volgde een lang en zwaar hersteltraject. Het zicht aan zijn rechteroog was hij kwijt en de kans dat dit ook bij zijn linkeroog zou gebeuren was 10 tot 20%. Vorig jaar gaf hij in BEAM al een update, en deze week spraken we hem weer.

Het is inmiddels al meer dan 300 dagen geleden sinds mijn laatste bericht. Er is in deze tussentijd heel wat gebeurd, te veel om alles te vertellen. Maar ik wil jullie graag toch een goede update geven. Twee jaar geleden ben ik door een netvliesloslating blind geworden aan mijn rechteroog. Ik ben vier keer geopereerd, zonder goed resultaat. Mijn droombaan kon ik wel vergeten, maar ik heb toch de keuze gemaakt trouw te blijven aan de Heer. Het was vaak zo intens moeilijk maar Hij heeft mij, ondanks alles, de kracht gegeven om door te gaan. Toen ik vorig jaar in september aan een nieuwe opleiding zou gaan beginnen, gebeurde helaas weer hetzelfde: netvliesloslating. Dit keer mijn linkeroog, juist het oog waarmee ik nog kon zien. Voor de netvliesloslating zag ik met mijn linkeroog 120%. Na de eerste operatie was mijn zicht minder dan 4%. Mijn wereld zag er opeens heel anders uit. Ik kon niet meer alleen over straat, niet meer lezen, niet meer mijn telefoon gebruiken zoals ik eerst deed. Niet meer zien wat er op mijn bord lag, niet meer tv kijken of gewoon lekker buiten genieten van het weer. Ik kon niet meer voor mezelf zorgen en moest mijn weg door het huis aftastend vinden. Ja, zelfs mijn eigen vrienden en familie kon ik niet meer zien. De wereld was heel donker om me heen... Ik ben blind in mijn rechteroog en zie op dit moment 10% in mijn linkeroog. Totaal ben ik 9 keer geopereerd en heb hierin enorme strijd ervaren en veel angsten en paniekaanvallen gehad. Bang om te verliezen wat ik nog heb. Het was vaak zo ontzettend moeilijk. Ik heb enorm veel verdriet gehad en soms nog steeds. Maar elke keer waarin de strijd enorm zwaar was herinner ik wat er in de Bijbel staat: 

Al gaat mij weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed 

In dit leven krijgen we allemaal te maken met de strijd in het geloof, iedereen op zijn eigen manier. In deze strijd is de keuze aan ons; blijven we de Heer trouw of niet? Het is heel zwart op wit en daarom soms ook heel moeilijk. Maar de Heer ziet dat ik elke dag ervoor kies om Hem trouw te blijven. Hij alleen geeft mij de benodigde kracht om door te gaan, ook als ik zelf geen uitkomst zie.  Dit heeft mij de afgelopen twee jaren zo gevormd en geleid dat ik nu hier sta, opleiding Theologie op de CHE. Op een wonderbaarlijke manier heeft God mij hier naartoe geleid en gaat het nu goed met mijn gezondheid. De ervaringen die ik in het leven heb gehad wil ik uitdelen naar de mensen om mij heen. Om zo Gods licht in de duisternis te zijn. Ik woon nu in Ede in een prachtige woning op de campus van de CHE. Ook heb ik nu sinds kort verkering met het mooiste meisje van de hele wereld. Ik ben God zo dankbaar dat Hij me haar gegeven heeft. Het is soms allemaal te bizar voor woorden dat het nu allemaal wel kan. Dat ik mag studeren, een prachtige opleiding mag volgen, geweldige woning mag hebben en een relatie hebben met heel knappe meid! Ik heb het niet verdient maar toch mag ik het van Hem ontvangen. Het is genade. Ik ben Hem zo dankbaar! Mijn ouders hebben mij bij me geboorte Maarten genoemd, met de betekenis: strijder. Ik ben Maarten, een strijder en ik kies er elke dag voor om trouw aan de Heer te blijven. Daarom wil ik jullie ook met de volgende woorden bemoedigen: 

Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: ik heb de wereld overwonnen.

2 jaar geleden werd Maarten blind aan zijn rechteroog, hij vertelde zijn verhaal aan BEAM. Het interview kun je hier lezen. Later gaf hij ons ook nog een update, toen hij ook het grootste gedeelte van zijn zicht in zijn linkeroog verloor. Die is hier te lezen.

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou