Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tim: 'Door cosplay leerde ik om mezelf te durven zijn'

20 november 2022 · Leestijd 3 min

Redacteurs Femke en Wilke bezochten Dutch Comic Con in Utrecht, een evenement voor fans van games, series en films. Hier komen duizenden jongeren op af die zich verkleden als hun favoriete karakter. Dit wordt cosplay* genoemd. We keken onze ogen uit door alle vette outfits en we vroegen bezoekers: 'Vet dat jij je uit kan leven in cosplay, maar hoe kan jij écht jezelf zijn in je dagelijks leven?'

Als je Dutch Comic Con bezoekt, stap je binnen in een totaal andere wereld dan die van het dagelijks leven. Ik, Wilke, vind het heel vet om te zien hoe iedereen hier door zich voor te doen als zijn favoriete strip, game of seriekarakter totaal wordt geaccepteerd en zichzelf kan zijn. Er heerst een fantastische sfeer en het voelt als één grote familie. We vroegen jongeren die we tegen kwamen en echt een vette outfit hadden of we ze mochten filmen. Dit is het resultaat.

Beste cosplay outfits:

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Écht jezelf durven zijn

Een prachtig evenement waar je je ogen uitkijkt, maar natuurlijk ook gewoon allemaal jongeren die zoeken naar wie ze willen zijn. Op het moment dat Femke en ik hen de vraag stellen hoe ze in het dagelijks leven zichzelf kunnen zijn, krijgen we eerlijke antwoorden.

Eén van deze eerlijke verhalen is van Tim (19). Hij staat nu te stralen in zijn cosplay, maar vertelt ons dat hij vroeger ontzettend is gepest: "Ik ben echt zwaar gepest op de middelbare school. Het is was een heftige periode en wat me heeft geholpen om sterker te worden is cosplay. Klinkt misschien heel gek, maar juist door me af en toe voor te doen als een ander, voelde ik mijn zelfvertrouwen groeien. Ook heb ik via evenementen zoals Comic Con vrienden gemaakt die me accepteren zoals ik ben. Ik ben hier nu samen met mijn vriendin die ik ook via cosplay heb leren kennen. Ik heb er nu schijt aan als mensen me gek aankijken. Ik mag zijn wie ik ben en ik ben blij dat ik dit heb mogen leren." 

Check hier meer jongeren die vertellen hoe ze zichzelf durven te zijn

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat is cosplay?

Cosplay (Japans: コスプレ, kosupure) is een vorm van performance art waarbij deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een personage of idee uit te beelden. Eigenlijk is het een soort rollenspel.

Joshua (20) leerde van zichzelf houden: 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu.'

Lees ook over:

Joshua (20) leerde van zichzelf houden: 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu.'

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡