Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joshua (20) leerde van zichzelf houden: 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu.'

30 september 2021 · Leestijd 3 min

Selfcare, me-time: het zijn woorden die je tegenwoordig overal om je heen hoort. Waarom is het zo belangrijk om van jezelf te houden? We spraken Joshua (20) over zelfliefde, een onderwerp dat hem raakt omdat hij juist zoveel aarzeling bij mensen ziet om van zichzelf te houden. Bij een Alpha-avond werd hij in het bijzonder geraakt door het besef dat hij, net zoals anderen, zo lang niet van zichzelf had gehouden. Hij besloot in actie te komen.

Joshua is zelf depressief geweest en hield niet van zichzelf. Als gevolg zocht hij naar aandacht: “Ik had bevestiging nodig. Niemand wil saai zijn en ik wilde mee kunnen praten met mijn vrienden en leeftijdsgenoten. Zoals door een avond goed te drinken. Achteraf dacht ik: ‘Waarom moest ik zo ver gaan?’ Drinken is grappig, maar ik denk dat er ook veel leed achter schuilt.”

Joshua kwam erachter dat hij geen bevestiging van vrienden of zijn omgeving nodig heeft. “Als ik nu iets heel stoms doe, dan houdt Jezus nog steeds van mij. Jezus houdt van wie ik ben, niet van de acties die ik doe. Voor Jezus hoef ik niet veel te drinken, voor Jezus hoef ik niet iets stoers te doen. Ik ben gewoon geliefd. Zo zou ik ook van mijzelf moeten houden; met onvoorwaardelijke liefde. Ik hoef mijzelf niet te bewijzen of aan bepaalde voorwaarden te voldoen om geliefd te worden."  

Ik hoef mijzelf niet te bewijzen.

Rust

“Het geeft zo veel rust als ik mijzelf niet hoef te bewijzen aan iemand. Ik weet dat ik geliefd ben, zonder dat ik daar iets voor hoef te doen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als ik nu ben – ik heb rust in mijzelf.” Vroeger was Joshua vaak bezig met vrienden maken. Oude vrienden hadden hem, zonder reden, in de steek gelaten, waardoor hij bang was om zijn nieuwe vrienden kwijt te raken. Dat gaf hem stress. “Als ik iets doms had gezegd of gedaan, kon ik daar ’s avonds urenlang over blijven malen. Nu weet ik dat mijn vrienden mij niet in de steek laten als ik één domme actie uithaal. Ze vinden mij leuk, ondanks dat ik af en toe lomp doe. Soms krijg ik nog steeds angstige gedachtes, maar dan bid ik. Ik spreek hardop uit dat het niet zo veel uitmaakt wat mensen van mij vinden, maar wat Jezus van mij vindt.” 

De wereld zou zo veel mooier zijn als mensen van zichzelf houden.

In Mattheüs 22:37-39 staat: “De eerste en belangrijkste regel is deze: De Heer is je God. Je moet van Hem houden met je hele hart, met je hele ziel en met je hele verstand. Maar de tweede regel is net zo belangrijk: Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van jezelf.” Van iemand anders houden, begint dus bij van jezelf houden. Joshua: “De wereld zou zo veel mooier zijn als mensen van zichzelf houden en zichzelf niet hoeven te bewijzen.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡