Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Tijdens mijn eerste date tolkte mijn zus’

17 februari 2016 · Leestijd 4 min

Ah, verliefdheid. De lucht is blauw, de zon schijnt, de vogeltjes fluiten. Alleen, wat als je de vogeltjes niet kan horen? Corine (24) is doof en vertelt hoe het is om doof te zijn en te daten. “Het is fijn om met iemand te zijn met dezelfde moedertaal als ik: gebarentaal,” mailt Corine.

Corine, ben je altijd al doof geweest?

“Nee, ik ben horend geboren. Toen ik ongeveer vier, vijf maanden oud was, werd ik ernstig ziek. Hersenvliesontsteking. Na urenlang vechten heb ik het net overleefd, maar ik ben wel doof geworden. Mijn ouders kwamen hier een jaar later achter en zijn toen gelijk gebarencursussen gaan volgen.” “Ik weet niet hoe het is om te horen, dus ik weet niet wat ik mis. Het is alleen irritant als ik iets niet goed kan volgen, daar krijg je miscommunicatie en misverstanden van. Ik kan prima liplezen als de ander duidelijk en rustig praat. Als dat niet lukt, is er altijd nog pen en papier of een notitieblokje op je telefoon. Soms ben ik wel benieuwd hoe sommige geluiden klinken. Hoe vogels klinken bijvoorbeeld. Toch bevalt het me prima, ik kan alles, behalve horen.” Je allereerste date, hoe was dat?
“Mijn eerste date was met een jongen die kon horen en dat was heel spannend! Hij was een klasgenoot van mijn zus en ik durfde niet alleen met hem te zijn. Ik had mijn zus gevraagd of ze mee wilde en in de buurt wilde blijven. Ze heeft tussendoor ook voor ons getolkt en dat was wel een grappige situatie. Het is uiteindelijk niks geworden vanwege de afstand, maar het was een leuke date.” Was je wel eens bang dat je doofheid het vinden van een vriend lastiger zou maken?
“Nee, daar was ik niet bang voor. Ik ben altijd nieuwsgierig en in voor nieuwe ervaringen, dus ook voor relaties. Het maakte voor mij niet uit of iemand kon horen of juist slechthorend of doof was. Natuurlijk vond ik daten altijd wel spannend, maar dat hoort erbij.” Je bent getrouwd met Peter, hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
“We hebben elkaar op een verjaardagsfeestje van een vriendin ontmoet. Nadat mijn relatie uitging, kregen we veel contact en werden we onafscheidelijk. Onze eerste date was in Groningen. We gingen wandelen door de stad en door het Noorderplantsoen.”

“Ik was heel zenuwachtig, maar Peter was juist heel relaxed. Ik vergat soms om mezelf te blijven en wilde iedere keer mijn minder leuke kanten verbergen. Na een paar afspraakjes kwam hij  daar natuurlijk wel achter, maar hij accepteert mij zoals ik ben. Gelukkig! Door Peter heb ik ook God leren kennen en ben ik bekeerd. Dat was de mooiste gebeurtenis in onze relatie en ik weet zeker dat God ons bij elkaar heeft gebracht. Twee jaar geleden zijn we getrouwd!” 

Is Peter ook doof?

“Ja, hij is ook doof.” Heb je wel eens een relatie gehad met een horende jongen?
“Ik heb een paar relaties gehad met horende jongens, maar het communiceren bleek lastig. Je hebt toch sneller irritaties of misverstanden, terwijl mijn exen wel gebarentaal hadden geleerd. Ik heb daarom wel bewust gekozen voor een relatie met Peter. Het is fijn om met iemand te met dezelfde moedertaal als ik, namelijk gebarentaal.”

Over irritaties gesproken, hoe maak je eigenlijk ruzie als je doof bent?
“Tijdens een ruzie laat ik mijn emoties zien met mimiek en lichaamstaal, zo kun je direct zien hoe ik me voel en wat ik wil zeggen. Ik gebruik dus weinig woorden.”  Stel dat een van onze lezers op date gaat met een doof iemand, heb je nog een goede tip? 
“Oefen met het alfabet en probeer je eigen naam te maken! Het is tof als je het alfabet al een beetje kan.” Wil jij je handen eens laten wapperen? Hier kun je gebarentaal oefenen!
Tekst: Janita Kers

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡