Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Theoloog Joëlle legt de 3 meest voorkomende afbeeldingen van Jezus uit

19 juli 2021 · Leestijd 3 min

Kloppen die plaatjes van Jezus in de kinderbijbel eigenlijk wel? Zag hij er echt uit als een man met een baard, lang golvend haar en een blanke huid? Theoloog Joëlle Rothuizen onderzoekt schilderijen, beelden en andere afbeeldingen van Jezus die de afgelopen duizenden jaren van hem zijn gemaakt. Joëlle: "De afbeeldingen van Jezus willen ons een verhaal vertellen."

De allereerste afbeelding van Jezus is pas 200 jaar na christus gemaakt. De maker kan dus nooit geweten hebben hoe Jezus er écht uitzag, maar kunst was in die tijd niet hetzelfde als wat een foto tegenwoordig is. Joelle: “Het was een tijd waarin mensen niet konden lezen. Kunst was eigenlijk DE manier om een verhaal te vertellen of een boodschap over te brengen. Dat is eigenlijk de manier waarop we moeten kijken naar de afbeeldingen van Jezus die in die tijd gemaakt zijn.”

Psst... Check ook onze uitgebreide video om erachter te komen hoe Jezus eruit zag:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wie van de drie?

Er zijn drie soorten afbeeldingen die we veel van Jezus hebben teruggevonden. Dit is de boodschap die ze wilden overbrengen:

1. De herder

“De eerste manier waarop Jezus wordt afgebeeld is als jonge herder met kort haar en een schaap rondom zijn schouders. Wij denken snel aan de vergelijking met de goede herder, maar in die tijd bedoelden ze er iets anders mee. Het belangrijkste aan die afbeeldingen is dat Jezus altijd een staf in zijn handen heeft. De staf was een attribuut van magiërs of mensen die wonderen konden verrichten. Daarmee zeiden de eigenlijk: ‘Jezus was niet zomaar iemand. Hij kon wonderen doen’.”

afbeelding

2. De filosoof

“De tweede afbeelding die we van hem vinden is met een witte baard, lang golvend haar en een bloot bovenlijf met een doek om zich heen. Dat is de manier waarop de meest wijze mannen uit die tijd werden afgebeeld zoals de filosofen Aristoteles, Socrates en Plato. Ze wilden met die afbeelding dus eigenlijk laten zien dat Jezus net zo wijs was als de meest wijze mannen die ze in die cultuur kenden.”

afbeelding

3. De God

“Als laatste zien we Jezus weer afgebeeld met die baard en lang haar, maar dan zitten op een troon met een krans om zijn hoofd. Op die manier werden ook goden zoals Zeus en Jupiter afgebeeld. Daarmee laten ze zien dat Jezus goddelijk is.”

afbeelding

Dus...?

De manier waarop Jezus werd afgebeeld is niet om te laten zien hoe hij er echt uitzag, maar om te laten zien hoe bijzonder hij was. Is dat niet precies de manier waarop we eigenlijk naar hem zouden moeten kijken? Niet naar uiterlijke kenmerken, maar naar zijn wonderen, wijsheid en goddelijkheid.

Meer christelijke kunst leren kennen? Deze kunstenaar probeerde met speciale digitale software een realistische afbeelding van Jezus te maken. Bekijk hem hier.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡