Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stijn (28) leeft als monnik in een klooster: “Hier kan ik 100 procent mezelf zijn.”

9 maart 2020 · Leestijd 3 min

Vandaag de dag zijn er steeds minder monniken en nonnen, mensen gaan niet zo snel meer naar het klooster en blijven daar zeker niet hun hele leven wonen. Stijn wel, hij is de op een na jongste monnik van Nederland en verteld hoe het leven als monnik in deze tijd is.

Stijn is 28 jaar en woont nu ruim een jaar in het Sint Willebrords abdij in Doetinchem. Deze op-één na jongste monnik van Nederland is niet religieus opgevoed maar is religie gaan studeren puur omdat hij het interessant vond. “Ik begreep niet waarom mensen gelovig waren. Zelf wist ik niks over het geloof en wou ik er graag meer over te weten komen. Toen ik voor het eerst in het klooster kwam, begreep ik niet dat mensen hier hun hele leven tussen een stapel boeken zouden willen doorbrengen. En nu leef ik hier, tussen die stapel boeken,” vertelt Stijn lachend aan Radio 1.

Leven in een klooster

Het klooster waarin Stijn woont is vrij modern, de meeste broeders in het klooster hebben een smartphone, ook hebben ze hun eigen lopende rekening. De monniken moeten wel celibatair leven, dat betekent dat je geen relatie met een vrouw mag hebben en dus ook niet met elkaar naar bed mag. Als Stijn zijn leven anders was gelopen had hij misschien wel een vrouw gehad en had hij kinderen gekregen. “Hiervoor studeerde ik politiek, deze opleiding ging niet echt goed. Ik wou iets anders gaan doen en was aan het nadenken over wat dat moest zijn. Als er op dat moment een vrouw op mijn pad gekomen was en een relatie een optie was, zou ik daar helemaal voor gegaan zijn.”

Toekomst

Toch besloot Stijn religie te gaan studeren. “Ik wil niet de rest van mijn leven het ene na het andere baantje hebben en maar wachten op wat ik tegenkom. Ik wou iets kiezen wat echt voor mij geschikt was en waar ik gelukkig van werd en dat is hier in het klooster zijn.”

“Voor veel mensen is het leven in een klooster waarschijnlijk erg saai, maar voor mij niet. Ik zou niet zomaar weer de gewone wereld in kunnen gaan, ik zou nu niet meer een gewoon leven kunnen leiden.” Het klooster is een overeenstemming tussen wat Stijn wil en hoe hij leeft. “Hier kan ik 100 procent mezelf zijn. Het is moeilijk om te zeggen dat ik hier men hele leven lang zal blijven. Maar als ik kijk naar hoe ik mij nu hier voel, zou ik dit mijn hele leven lang wel vol kunnen houden.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡