Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Steven (17) en Teun (15) redden een drenkeling: 'Ik zag zijn hoofd onderwater zakken'

23 juni 2020 · Leestijd 3 min

Omdat het mooi weer was, besloot Steven om samen met vriend Teun een stukje te varen. Hun tochtje bleek allesbehalve kalm, toen ze een 30-jarige man onder het wateroppervlak zagen verdwijnen. “Door mijn EHBO-ervaringen konden we gelijk handelen.”

Bovenstaande foto is gemaakt op de plek van het incident.

Steven: “Als Teun en ik gaan varen, stoppen we standaard even bij het eerste bruggetje op de route. Dit keer moesten we toevallig plassen, dus dat kon direct op die plek. Ineens hoorde ik een plons. Ik riep naar Teun, die nog op de steiger stond. Was er iemand in het water gevallen? Nog net zag ik het hoofd van een man onder water zakken. Niet zoals bij een bommetje, maar echt langzaam wegglijden. Alleen zijn haarlijn was nog zichtbaar...”

112

“‘Snel komen!’ riep ik naar Teun. Terwijl ik met de boot naar de man toe voer, rende Teun over de brug heen. In een mum van tijd trok hij zijn trui, shirt en schoenen uit en sprong met zijn broek nog aan in het water. Teun greep de man vast en hield zijn hoofd boven water. Toen ik met de boot ook was aangekomen, heb ik de man bij zijn kraag gegrepen en hem in de boot gehesen. De man was helemaal buiten adem, superkoud en verkrampt. Terwijl we 112 belden, zijn we rondom de man gaan zitten om hem zo warm mogelijk te houden. Echt contact was niet mogelijk: de man verdween een beetje in zijn eigen schrik.”

40 euro

“De ambulance heeft de man toen opgepikt. Gelukkig hoefde hij niet in het ziekenhuis te blijven en komt hij er met de schrik vanaf. Achteraf bleek dat zijn geld – 40 euro – was meegenomen door de wind. Toen de briefjes in het water belandden, besloot hij er achteraan te gaan, niet wetende hoe diep het er eigenlijk was. Ik had in zijn situatie waarschijnlijk hetzelfde gedaan, maar hij kon niet zwemmen… Gelukkig waren wij in de buurt!”

Niet nadenken, maar doen

“Echt beangstigend vond ik de situatie niet. Wel vroeg ik me direct af: wat nu? Je moet snel schakelen! Gelukkig heb ik best veel EHBO-ervaring en konden we daardoor gelijk ingrijpen. Het was een combinatie van adrenaline, ervaring en logisch handelen. Of, zoals Teun zou zeggen: ‘Niet nadenken, maar doen!’.”

God gebruikte ons

“We waren op het juiste moment op de juiste plek. Ik denk dat God dat wel zo heeft gewild. Misschien heeft hij ons bewust bij die brug laten hangen. Het is speciaal dat je op deze manier wordt gebruikt in zijn plan!”

Beloning

“Een week na het incident mochten we naar de burgermeester. Hij had ons eigenlijk een onderscheiding willen geven, maar het duurt heel lang om zoiets aan te vragen. Ze wilden ons liever gelijk bedanken. We hebben een cadeaubon gekregen en werden toegesproken. De man die in het water was gevallen, was er ook bij. Ik vond het leuk om hem te zien en ik ben blij dat het goed met hem gaat!
Elke keer als Teun en ik nu met de boot gaan varen, zeggen we tegen elkaar: ‘Als er maar niet weer iemand in het water valt…’ Maar mocht dat wél gebeuren, dan springen we er zonder twijfel weer achteraan!”

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡