Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sterre Koning over haar mentale gezondheid: ‘Ik dacht dat mijn problemen te klein waren voor hulp’

3 oktober 2023 · Leestijd 3 min

In het nieuwste nummer van Sterre Koning ‘Fijn om hier te zijn’ zingt ze over haar zoektocht als twintiger en over haar sessies bij de psycholoog. Professionele hulp vragen voor haar mentale gezondheid is een grote stap geweest. Dit nummer is daarom geschreven voor iedereen die het ook moeilijk vindt om hulp te vragen. “Geen probleem is te klein. Als jij ergens last van hebt, mag je er hulp voor zoeken.”

Hulp zoeken

“Één van de dingen waar ik last van had, waren mijn emoties die op sommige momenten erg intens waren. Dan was ik ineens heel erg boos, gespannen of barstte ik plots in huilen uit. Ik heb hier een jaar mee rondgelopen en getwijfeld of mijn problemen wel groot genoeg waren om hulp voor te zoeken. Uiteindelijk heeft mijn familie en vrienden me aangemoedigd om deze stap te nemen.

Ik vond het extra lastig omdat ik me niet gelijk serieus genomen voelde door mijn huisarts. Toen ik vertelde dat ik last had van spanningen vroeg hij hoe dit kon, omdat ik ook vaak optredens heb. Ik kreeg het gevoel dat het allemaal wel meeviel, zolang ik maar niet zoiets als een depressie had. Uiteindelijk heb ik doorgezet en kwam ik terecht bij mijn psycholoog waar ik gelijk een klik mee had. Na mijn eerste therapiesessie zei ze: ‘Ik gun het jou zo erg dat je hier mee geholpen wordt. Dat was zo’n fijn gevoel.”

Ik kreeg het gevoel dat het allemaal wel meeviel, zolang ik maar niet zoiets als een depressie had.

Gewoon even huilen

“Zij legde mij uit dat ik mijn emoties wegstopte, waardoor ze er in een hele andere situatie opeens heel heftig uitkomen. Als kind heb ik best wel wat moeilijke situaties meegemaakt. Die gevoelens stopte ik toen altijd weg. Mijn psycholoog vertelde mij dat dit voor een kind niet gek is om op die manier met emoties om te gaan. Nu merkte ik dat dit niet meer goed voor mij werkte. In therapie leerde ik daarom om elke keer een beetje meer te voelen. En wanneer ik nu spanning voel, doorbreek ik dat door juist wel gewoon te huilen of te praten.“

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat voel ik?

“Ik heb een ochtendritueel dat mij hierbij helpt. Voordat ik opsta, probeer ik eerst even m’n gedachtes en gevoelens op een rijtje te zetten. Daarnaast lees ik soms ook een stukje uit de Bijbel. Er zijn hele mooi stukken over zelfvertrouwen en jezelf liefhebben. Tot slot helpt muziek maken mij ook heel erg. Dat is echt een uitlaatklep. Met het nummer ‘Fijn om hier te zijn’ hoop ik mensen te inspireren om open te zijn over hoe het met je gaat. Hoe groot of klein je probleem ook is. Als jij ergens mee zit: vraag hulp. Er is 100 procent iemand die je wil helpen.”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Waarom BEAM meedoet met de #OpenUp week.

Lees ook over:

Waarom BEAM meedoet met de #OpenUp week.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡