Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Steeds meer studenten met psychische problemen door prestatiedruk

14 augustus 2018 · Leestijd 2 min

Vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen… Steeds meer studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk. Dat ontdekte de Volkskrant in gesprekken met studentenhuisartsen van verschillende Nederlandse universiteiten.

Veel studenten hebben last van angst, onzekerheid en paniekaanvallen. Sommigen van hen grijpen zelfs naar bepaalde middelen - alcohol of drugs – of raken verslaafd aan gamen of porno. Hoe komt dit? Een opeenstapeling van stressfactoren, zeggen de huisartsen. De prestatiedruk op universiteiten is hoog. Bovendien zijn veel studenten bang voor schulden nu de basisbeurs is afgeschaft. Ook zou de invloed van social media een rol spelen.

Topje van de ijsberg

Omdat zoveel studenten psychische problemen hebben, zijn de psychologen niet aan te slepen. Dat zegt Cees Jansen, studentenhuisarts aan de Universiteit Twente. Maar: “Dat is sowieso het topje van de ijsberg. Wij zien alleen de studenten die hulp zoeken. Niet de mensen die op hun kamertje zitten weg te kwijnen.”

Lees het volledige Volkskrant-artikel hier (en klik hier voor het interview met studentenhuisarts Cees Jansen).

Prestatiedrang onder christenen

Ook in de christelijke wereld ervaren veel jongeren een grote prestatiedrang, blijkt uit onderzoek van Janine. “In onze maatschappij is bijna alles mogelijk. Vind je het gek dat jongeren daardoor keuzestress ervaren en bang zijn om te falen?” Lees hier meer.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡