Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Statusupdate: Ik wil meer, nieuw en beter! | Denkstof #27

18 november 2017 · Leestijd 8 min

Je kent het wel: een arm persoon die de hele dag met een grijns op z’n gezicht rondloopt en een rijke die maar chagrijnig en ontevreden blijft. Alsof het nooit genoeg is! Hoe kan het eigenlijk dat we in het Westen bijna alles wel hebben, maar toch steeds meer willen? Hoe kun je leren een tevredener mens te zijn?

Deze studie is ook op PDF beschikbaar zowel voor groepsleiders als voor groepsleden.

Telkens weer wat nieuws

Vanmorgen zat ik lekker met mijn laptop op de bank en opeens verscheen er zo’n klein schermpje in beeld: ‘You need to update. Er is een nieuwe versie van een programma beschikbaar! We hebben iets beters voor je!’ En zoals altijd klik ik braaf op dat schermpje en update ik de boel.

En dat schermpje kom ik eigenlijk de hele dag tegen. Als er iemand met een nieuwere versie van mijn telefoon naast me gaat zitten in de trein, denk ik gelijk, shit, ik moet ook een nieuwe. Update!

In de supermarkt op de verpakking van chips of shampoo: ‘Ik ben verbeterd! Wat jij thuis hebt is niet meer goed. Update!’ Ik zie het ook in winkels en tijdschriften: ‘Nieuw seizoen! Nieuwe mode! Update!’

De hele dag verschijnt dat kleine schermpje om me heen met de belofte dat mijn leven beter wordt als ik erop in ga. En ik geloof het. Ik vul mijn kasten met nieuwe kleren, verbeterd eten. Ik koop nieuwe gadgets en nieuwe shampoo.

Maar als ik eerlijk ben, merk ik vervolgens maar weinig verschil. Al die reclames maken mij stelselmatig ontevreden. Ik zie alleen nog maar wat ik niet heb! Terwijl ik ontzettend veel heb om wel tevreden mee te zijn.

Ik ben stinkend rijk

Ik ben rijk. Zelfs als mijn bankrekening diep in het rood staat. Zelfs als ik maanden geen nieuwe kleren meer hebt gekocht en alleen maar kan hopen dat mijn auto de volgende APK redt. Zelfs dan ben ik stinkend rijk!

Ik heb een gezond lichaam, frisse lucht, prachtige natuur om me heen… En ik héb een auto. Een huis, een warm bed, een computer, een kast vol kleren, elke dag eten.

Waarom zie ik dat niet? Omdat ik me zelf verantwoordelijk voel voor al die spullen. Ik heb er toch zelf voor gewerkt! Ik heb maanden gespaard voor die nieuwe laptop!

Ik ben bevoorrecht

Maar vergeet ik dan niet iets? Want heb ík er voor gezorgd dat ik hier in Nederland geboren werd? Heb ik deze cultuur zo rijk gemaakt? Mijn gezin, mijn warme ouders – heb ik die verzonnen? Zelf gekozen?

Natuurlijk heb ik wel kansen gepakt, maar de kansen zelf, al die miljoenen mogelijkheden – die zijn me gegeven. Alleen, zolang ik niet besef, zal ik altijd ontevreden blijven.

Paulus was echt tevreden

Weet je wie tevreden was? De eerste christelijke denker, Paulus. Die wordt op een dag gevangengenomen. Een paar rijke zakenmannen worden nerveus van hem en ze laten hem in de gevangenis smijten, en dan ook nog de diepste kelder. De meest verschrikkelijke ruimte waar het ontzettend koud en vochtig is. Zijn voeten vast in zo’n blok en daar zit hij dan. Geen eten, geen licht, geen hulp.

Ik zou ontzettend boos worden. Boos dat me onrecht wordt aangedaan. Of ik zou gewoon keihard gaan zitten huilen. Ik zou in ieder geval nooit gaan zingen en danken.

Paulus dankt God ondanks de omstandigheden

Dat is wel precies wat Paulus doet. Hij smeekt God niet om hem vrij te laten zodat hij door kan gaan met zijn werk – nee, hij dankt God. En prompt storten de muren van de gevangenis in en is hij vrij.

Niet veel later zit Paulus alweer in de gevangenis – het was nogal een mannetje – en schrijft hij brieven. Klaagt hij? Nee, hij zegt: ‘Maak je over niets bezorgd en dank God in al je gebeden’. Maak je over niets bezorgd! Wow. Die Paulus had toch wel echt iets om zich druk over te maken, maar dat doet hij niet. God zorgt wel.

Diepe ellende

Ik heb nog nooit in de kelder van een gevangenis vastgezeten. Eigenlijk heb ik nog nooit diepe ellende meegemaakt. Ik leid een super comfortabel leven. En toch klaag ik. Ben ik ontevreden. Weet je wat ik nodig heb? Een update! Als mens. Een update in mijn houding. Een update in dankbaarheid.

1 Wat is volgens jou de boodschap van deze vidoe?
2 Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan?
3 Wat is het laatste wat jij hebt ge-update in je leven?
4 Ben jij tevreden met jouw leven?

De Bijbel over dankbaarheid

Joëlle vertelt in haar Denkstof dat we stelselmatig ontevreden worden gemaakt door reclame-uitingen: reclames die tevreden maken werken niet natuurlijk, want dan koop je niets.

10.000 Reasons

Je ziet er dagelijks ruim duizend, de meeste onbewust trouwens. Maar als je volwassen bent geworden, heb je er al meer dan 6 miljoen gezien. Bij elkaar maakt dat erg ontevreden. Terwijl we juist zoveel reden hebben om dankbaar te zijn...

Lees Filippenzen 4:6-8
“Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. Ten slotte, broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient”

  1. Paulus gebruikt hier zeven keer een gebiedende wijs, zoals bijvoorbeeld ‘doe’, ‘luister’, ‘loop’. Welke zeven?
  2. Dit zijn dus zeven adviezen van Paulus. Welke vind je de mooiste?
  3. Welke vind jij de moeilijkste?

Paulus zit gevangen

Paulus zit gevangen als hij dit schrijft aan de kerk in Filippi. Dat is trouwens de eerste kerk in Europa en de eerste gelovige in die kerk, en dus van heel Europa, was de purperverkoopster Lydia.

Waarschijnlijk zit Paulus gevangen in Rome (hoe hij daar beland is, wordt verteld in de laatste hoofdstukken van Handelingen). Veel onderzoekers denken dat hij niet meer vrij is gekomen en dat hij uiteindelijk door keizer Nero is geëxecuteerd.

Lees Filippenzen 1:12-20
“U moet weten, broeders en zusters, dat wat mij is overkomen er juist toe bijdraagt dat het evangelie wordt verspreid. Het is iedereen in het Romeinse hoofdkwartier en alle anderen duidelijk geworden dat ik gevangen zit omwille van Christus. Bovendien durven de meeste broeders en zusters, omdat ze door mijn gevangenschap vertrouwen in de Heer hebben gekregen, de boodschap nu nog onbevreesder te verkondigen. Sommigen doen het weliswaar uit afgunst en rivaliteit, maar anderen verkondigen Christus met goede bedoelingen. Zij doen het uit liefde, in het besef dat ik de taak heb het evangelie te verdedigen. Maar de eersten verkondigen Christus uit geldingsdrang, met onzuivere bedoelingen, om mijn gevangenschap te verzwaren. Maar wat doet het er eigenlijk toe! Wat telt is dat Christus verkondigd wordt. Of het nu uit valse of oprechte motieven gebeurt – dát het gebeurt verheugt me. En mijn vreugde is blijvend, omdat ik weet dat dit alles door uw gebed en de hulp van de Geest van Jezus Christus tot mijn redding leidt. Het is mijn stellige hoop en verwachting dat ik mij nergens voor zal hoeven te schamen, maar dat Christus bij alles wat mij overkomt in alle openheid geëerd zal worden, of ik nu in leven blijf of moet sterven.”

  1. Paulus zit dus gevangen, maar ziet daar verschillende voordelen aan: welke?
  2. Hij ziet ook dat sommige christenen met ongezonde motieven evangeliseren, maar ook hier ziet hij verschillende voordelen aan: welke?
  3. Kun je zelf iets noemen wat bij jou tegenzit. Wat zou Paulus daar als voordelen van zien? Vind je dat inspirerend?
  4. Joëlle adviseert in haar Denkstof om voortaan te focussen op wat je wel hebt, in plaats van op wat je niet hebt. Welke situaties in je leven zijn voor jou gecreëerd en had je nooit zelf voor elkaar kunnen krijgen?
  5. Wat zou je graag willen hebben? Is dat echt beter dan wat je al hebt? Zou je er gelukkiger van worden? Of komt er dan direct weer iets nieuws voor in de plaats?
  6. Als je bidt, hoeveel procent van je gebed is dan gevuld met vragen en hoewel met bedanken? Kun je het verschil uitleggen?

Meer informatie over danken

Vervullinglijstje
Een prachtige manier om dankbaarder te worden is een ‘vervullinglijstje’ bij te houden: dat is het omgekeerde van een verlanglijstje. Hierop noteer je elke dag 10 dingen die je gekregen hebt en waar je blij mee was. Je kunt hiervoor ook een schrift of een mooi notitieboek kopen.

Reasons to say thank you
Google eens op de termen ‘reasons to say thank you’

Dank
Zoek eens in de Bijbel op de term "dank". Je vindt dan veel teksten waarin God wordt bedankt.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡