Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Statusupdate: 'Ik wil meer, nieuw en beter!'

13 mei 2012 · Leestijd 4 min

Je kent het wel: een arm persoon die de hele dag met een grijns op z’n gezicht rondloopt en een rijke die maar chagrijnig en ontevreden blijft. Alsof het nooit genoeg is! Hoe kan het eigenlijk dat we in het Westen bijna alles wel hebben, maar toch steeds meer willen? Hoe kun je leren een tevredener mens te zijn?

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar.


Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

 1. Wat is volgens jou de boodschap van deze video?
 2. Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan?
 3. Wat is het laatste wat jij hebt ge-update in je leven?
 4. Ben jij tevreden met jouw leven?

De Bijbel over dankbaarheid

Joëlle vertelt in haar Denkstof dat we stelselmatig ontevreden worden gemaakt door reclame-uitingen: reclames die tevreden maken werken niet natuurlijk, want dan koop je niets. Je ziet er dagelijks ruim duizend, de meeste onbewust trouwens. Maar als je volwassen bent geworden, heb je er al meer dan 6 miljoen gezien. Bij elkaar maakt dat erg ontevreden. Terwijl we juist zoveel reden hebben om dankbaar te zijn...

Lees Filippenzen 4:6-8.

 1. Paulus gebruikt hier zeven keer een gebiedende wijs, zoals bijvoorbeeld ‘doe’, ‘luister’, ‘loop’. Welke zeven?
 2. Dit zijn dus zeven adviezen van Paulus. Welke vind je de mooiste?
 3. Welke vind jij de moeilijkste?

Paulus zit gevangen als hij dit schrijft aan de kerk in Filippi. Dat is trouwens de eerste kerk in Europa en de eerste gelovige in die kerk, en dus van heel Europa, was de purperverkoopster Lydia. Waarschijnlijk zit Paulus gevangen in Rome (hoe hij daar beland is, wordt verteld in de laatste hoofdstukken van Handelingen). Veel onderzoekers denken dat hij niet meer vrij is gekomen en dat hij uiteindelijk door keizer Nero is geëxecuteerd.

Lees Filippenzen 1:12-20

 1. Paulus zit dus gevangen, maar ziet daar verschillende voordelen aan: welke?
 2. Hij ziet ook dat sommige christenen met ongezonde motieven evangeliseren, maar ook hier ziet hij verschillende voordelen aan: welke?
 3. Kun je zelf iets noemen wat bij jou tegenzit. Wat zou Paulus daar als voordelen van zien? Vind je dat inspirerend?
 4. Joëlle adviseert in haar Denkstof om voortaan te focussen op wat je wel hebt, in plaats van op wat je niet hebt. Welke situaties in je leven zijn voor jou gecreëerd en had je nooit zelf voor elkaar kunnen krijgen?
 5. Wat zou je graag willen hebben? Is dat echt beter dan wat je al hebt? Zou je er gelukkiger van worden? Of komt er dan direct weer iets nieuws voor in de plaats?
 6. Als je bidt, hoeveel procent van je gebed is dan gevuld met vragen en hoewel met bedanken? Kun je het verschil uitleggen?

Meer informatie over bedanken

Vervullinglijstje

Een prachtige manier om dankbaarder te worden is een ‘vervullinglijstje’ bij te houden: dat is het omgekeerde van een verlanglijstje. Hierop noteer je elke dag 10 dingen die je gekregen hebt en waar je blij mee was. Je kunt hiervoor ook een schrift of een mooi notitieboek kopen.

Reasons to say thank you
Google eens op de termen ‘reasons to say thank you’.

*Dank*
Zoek eens in de Bijbel op de term ‘*dank*’. Je vindt dan veel teksten waarin God wordt bedankt.

Colofon
Auteur en presentator video: Joëlle Rothuizen
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: Reinier Sonneveld
  Deze aflevering van Denkstof kun je ook downloaden

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡